Νέο κύμα διαδηλώσεων φαίνεται ότι ξεσπάει στην Πολωνία, καθώς η ακροδεξά κυβέρνηση του κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης, επιλέγει τη μετωπική σύγκρουση με την ΕΕ (και) για τα ζητήματα του κράτους Δικαίου, πυροδοτώντας ανησυχία και φημολογία για POLEXIT, ήτοι την έξοδο από της χώρας από την ΕΕ.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέσκι, που υποκινείται όμως από τον έτερο αδελφό Κατσίνσκι, αφού διόρισε δικαστές στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας, κατά παράβαση της διαδικασίας επιλογής και αφού εξώθησε άλλους σε συνταξιοδότηση, έλαβε αποφάσεις που όχι μόνο αποκλίνουν απο το ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά το αντιβαίνουν. Η κυβέρνηση της Πολωνίας επιχειρεί εξ αρχής να θέσει υπό τον έλεγχο της τη Δικαιοσύνη και να περιορίσει την υποχρεωτικότητα εφαρμογής των ευρωπαϊκών κανόνων δικαίου στο εσωτερικό. Έτσι, κινείται σε τροχιά αντίθετη από αυτή της ΕΕ.
Ένας από τους στόχους της κυβέρνησης της Πολωνίας είναι να περάσει νομοθεσία που θα επιτρέπει την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον φυσικό ηγέτη του κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης, τον έτερο των ακροδεξιών αδελφών Κατσίνσκι, που έχει καταδικαστεί.
Διαδηλώσεις
Χιλιάδες Πολωνοί βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την στήριξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την δικαστική απόφαση που έκρινε ότι το εθνικό δίκαιο υπερισχύει κάποιων ευρωπαϊκών νόμων.
Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στις μεγάλες πόλεις, με τον Ντόναλντ Τουσκ να πραγματοποιεί κάλεσμα στους πολίτες να στηρίξουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
Η Πολωνία συμμετέχει στην ομάδα των φειδωλών και του Visegrad, ενώ με το στρατηγείο του NATO στο έδαφός της επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει τη γεωπολιτική της αξίας επιβάλλοντας πολιτικές και κερδίζοντας ρόλους και επιρροή στην ΕΕ. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έχει επιτευχθεί.
Στη Βαρσοβία, όπου ο δήμαρχος προέρχεται από το κόμμα του Τουσκ, δέσποζαν οι σημαίες της Πολωνίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι επικριτές της κυβέρνησης εκφράζουν ανοιχτά την ανησυχία τους, λέγοντας πως η δικαστική απόφαση μπορεί να οδηγήσει σε έξοδο της Πολωνίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πλειοψηφία των Πολωνών στηρίζει την Ευρώπη καθώς η ένταξη σε αυτή οδήγησε σε οικονομική ευημερία και περισσότερες ελευθερίες σε σχέση με το παρελθόν.
Ο πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέσκι, αρνείται ότι σκοπεύει να βγάλει τη χώρα από την Ένωση αν και ήταν αυτός που προσέφυγε στο δικαστήριο για να ανατρέψει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Auditor’s note
Η κυβέρνηση Μοραβέτσκι ήταν πολύ κοντά με τον Ντόναλντ Τραμπ και συζητούσε ακόμα και τη δημιουργία “Fort Trump”. Κοινή συνισταμένη των δύο πλευρών ήταν η αποδυνάμωση της ΕΕ και η ενίσχυση των εθνικών κυβερνήσεων. Η δυναμκή αυτή βόλευε τον Ντόναλντ Τραμπ που επιχειρούσε διμερείς διαπραγματεύσεις με πολλές χώρες της ΕΕ και ήθελε να πιέσει τη Γερμανία ώστε να παρακολουθήσει τις ΗΠΑ σε μια σειρά από μέτωπα, γεωπολιτικά και γεωοικονομικά.Η αδυναμία του Ντόναλντ Τραμπ να επανεκλεγεί φαίνεται ότι επιδρά εξωθητικά στην Πολωνία, με την κυβέρνηση Μοραβιέτσκι να επιμένει σε αναθεωρητικές και ευρωφοβικές πολιτικές, αυξάνοντας μάλιστσα της ένταση της αντιπαράθεσης.
Στο πρόσφατο παρελθόν μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Πολωνία κατά του νόμου που περιορίζει τις εμβλώσεις, ο οποίος επίσης αντιβαίνει το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Η κατάσταση στην Πολωνία είναι ακόμη ελεγχόμενη, ωστόσο ο βαθύς διχασμός της κοινωνίας, η άτενγκτα σκληρή γραμμή της κυβέρνησης και η απειλές από την ΕΕ, αποτελούν μίγμα που θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να δυναμητίσει το κλίμα και να θέσει σε κίνδυνο την κοινωνική συννοχή.