Το ζήτημα για τις χρυσές βίζα επαναφέρουν στο προσκήνιο γερμανικά media και αναπαράγει η DW στα ελληνικά, στοχοποιώντας μεταξύ άλλων Ελλάδα και Κύπρο, μια περίοδο που το προσφυγικό έχει βρει ξανά θέση στην κορυφή της ατζέντας, τόσο στα media όσο και στην πολιτική.
Η εφημερίδα Der Freitag με εκτενές άρθρο της αναφέρεται στις χρυσές βίζες που εκδίδονται σε 12 χώρες της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ ταυτόχρονα η ΕΕ προσπαθεί με κάθε τρόπο να οχυρωθεί απέναντι στα προσφυγικά κύματα.
Το θέμα της χορήγησης χρυσών βίζα αναδεικνύεται σε αντιδιαστολή με τα μέτρα που λαμβάνει η ΕΕ για τη θωράκιση των συνόρων και με μνεία στην -πολλές φορές- εγκληματική δραστηριότητα των πλουσίων που λαμβάνουν το ευρωπαϊκό διαβατήριο. Έτσι διαμορφώνεται μια πολυεπίπεδη υπόθεση συστημικής διάβρωσης, αντι-ανθρωπισμού και τροφοδότησης ανισοτήτων.
Η ανάδειξη του θέματος από τα γερμανικά media και τη DW αποτελεί ισχυρό μήνυμα για τις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις -άρα αφορά και την ελληνική και την κυπριακή-. Με δεδομένο το πρόβλημα των επαναπροωθήσεων μεταναστών, ειδικά από την Ελλάδα, το σκηνικό καθίσταται ιδιαίτερα εκρηκτικό, πολιτικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν το θέμα των χρυσών βίζα έχει αποτελέσει κορυφαίο σκάνδαλο πλήττοντας στελέχη τραπεζών και επιχειρηματίες στην Ελλάδα, καθώς και τον ίδιο τον Νίκο Αναστασιάδη στην Κύπρο, ενώ πολιτικές αναταράξεις προκάλεσαν αντίστοιχες υποθέσεις στη Μάλτα. Αυτή τη φορά, όμως, δεν είναι σαφές πιο είναι το μήνυμα που κομίζουν τέτοια θέματα, ωστόσο φαίνεται ότι αποτελούν ανοιχτή πληγή και την οποία την “ξύνουν” κατά το δοκούν.
Το ρεπορτάζ
Όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ, «η Ευρώπη ανήκει σε αυτούς που έχουν την οικονομική δυνατότητα. Εάν κανείς διαθέτει αρκετά χρήματα, μπορεί απλώς να αγοράσει μία άδεια μόνιμης διαμονής ή υπηκοότητα της ΕΕ. Αυτά τα δωρεάν εισιτήρια για την ανώτερη τάξη ονομάζονται Golden Visa και μπορούν να αγοραστούν σε δώδεκα χώρες της ΕΕ έναντι μίας σημαντικής επένδυσης στη χώρα, κυρίως σε ακίνητα – τέσσερις μάλιστα από αυτές πωλούν απευθείας διαβατήριο». Οι τιμές, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα, κυμαίνονται μεταξύ περίπου 250.000 ευρώ στην Ελλάδα και περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ στην Αυστρία, ενώ φτωχότερες χώρες της ΕΕ, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Λετονία και η Κύπρος πωλούσαν χρυσές βίζα ήδη κατά την οικονομική κρίση πριν από περίπου μία δεκαετία, προκειμένου να βελτιώσουν το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν τους.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι οργανισμοί Transparency International και Global Witness επικρίνουν το γεγονός ότι οι χώρες αυτές συχνά κάνουν ότι δεν βλέπουν, όταν κάποιοι από τους αιτούντες βγάζουν τα προς το ζην με εγκληματικές επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, τα χρήματα είναι εν τέλει και ο σημαντικότερος παράγοντας για να ληφθεί η απόφαση, σχετικά με το αν η Ευρώπη θα ανοίξει ή θα κλείσει την πόρτα της σε κάποιον, σχολιάζει ο συντάκτης του άρθρου, ο οποίος αναφέρεται και στο πρότζεκτ της καλλιτεχνικής κολεκτίβας Peng!, που επιχειρεί να αφυπνίσει, θέτοντας ως στόχο να αγοράσει… χρυσές βίζες για αιτούντες άσυλο.