Απρόσμενη ανθεκτικότητα αλλά και ένα ενδιαφέρον rotation των χαρτοφυλακίων με όχημα τις μετοχές του ευρύτερου κλάδου της ενέργειας που βρίσκεται μόνιμα στο προσκήνιο έδειξε αυτή την εβδομάδα το ελληνικό χρηματιστήριο. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εβδομάδα και σε ειδησεογραφικό επίπεδο διεθνώς, όπου δεσπόζει η ενεργειακή κρίση και όλες οι άμυνες που ετοιμάζουν κράτη και επιχειρήσεις.
- Κέρδη έως 8,3% για τις Motor Oil και ΕΛΠΕ αυτή την εβδομάδα
- Εβδομάδα εισροών στα μετοχικά αμοιβαία
- Στα 60 εκατ. ευρώ ο μέσος τζίρος το πενθήμερο
- Πολυεπίπεδη επιχειρηματική κινητικότητα και deals έδωσαν ρυθμό
Η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, τινάζει στον αέρα κάθε πρότερη… νόρμα προϋπολογισμού, αλλάζοντας εντελώς το status quo για κράτη, οικονομία και επιχειρήσεις, οι οποίες καλούνται να διαχειριστούν τη μεγαλύτερη πρόκληση των τελευταίων πολλών ετών. Σε μια συγκυρία που η φρενίτιδα για «πράσινη» στροφή και απαλλαγή από ρυπογόνες μορφές ενέργειας είχε οδηγήσει σε μια σχεδόν παράκρουση παγκοσμίως, φαίνεται πως η μετάβαση στη νέα εποχή φέρνει τους πρώτους ισχυρούς κλυδωνισμούς και την πρώτη μεγάλη «πράσινη» κρίση.
Η πρώτη μεγάλη ενεργειακή κρίση στην νέα εποχή της «καθαρής» μετάβασης και της σχεδόν θρησκευτικού τύπου «λατρείας» του δόγματος ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Εταιρική Διακυβέρνηση), έρχεται να δείξει ότι καμιά επιλογή δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα.
Οι κλυδωνισμοί στην αγορά ενέργειας δεν είναι κάτι πρωτοφανές, ελλείψεις και τριγμοί έχουν καταγραφεί ξανά ιστορικά, όμως η τωρινή συγκυρία διαφέρει, καθώς η κρίση λαμβάνει χώρα πάνω στη μετάβαση στις καθαρές μορφές και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – υπό την πίεση της κλιματικής αλλαγής – χωρίς όμως να υπάρχουν οι υποδομές και αντίστοιχη ικανότητα αποθήκευσης της ενέργειας αυτής.
Παράλληλα, φαίνεται πως η ενεργειακή κρίση γίνεται ένας ακόμη «μοχλός» στα γεωπολιτικά παιχνίδια, με τις ισορροπίες να είναι ιδιαίτερα λεπτές, χωρίς μάλιστα οι αναλυτές να μπορούν να προεξοφλήσουν αποτέλεσμα, μιας και μιλάμε για καινούρια… όπλα, σε ένα περιβάλλον κινούμενης άμμου.
Κίνδυνος βιωσιμότητας επιχειρήσεων
Αν δεν υπάρξει σύντομα – ή σε κάποιους μήνες – σοβαρή αποκλιμάκωση, είναι σαφές ότι η βαριά βιομηχανία θα βρεθεί απέναντι σε δυσθεώρητο ενεργειακό κόστος το οποίο μπορεί να προκαλέσει ακόμα και προσωρινές παύσεις στην παραγωγή έως ότου οι τιμές επιστρέψουν σε κάποια πιο λογικά επίπεδα.
Υπάρχουν μάλιστα και εκτιμήσεις κορυφαίων παραγόντων της βιομηχανικής αγοράς που φοβούνται ότι η κρίση με τις τιμές ενέργειας μπορεί να κρατήσει και δύο και τρία χρόνια, γεγονός που θέτει τη βιομηχανία σε ένα τεστ αντοχής, μακράς διαρκείας. Πρόκειται ασφαλώς για σενάρια, όμως σε κάθε περίπτωση, η εκτόξευση των τιμών της ενέργειας, απειλεί να «πνίξει» τη βιομηχανία, ειδικά τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν είναι θωρακισμένες και δούλευαν στο όριο.
Η εβδομάδα που πέρασε σημείωσε ιστορικά ρεκόρ στην χονδρική τιμή ρεύματος σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ενώ στην Ελλάδα καταγράφηκαν ιστορικά υψηλές τιμές στην οριακή τιμή του συστήματος (μέση τιμή 8/10 218,73 €/ΜWh) από την εφαρμογή του νέου μοντέλου διαχείρισης της αγοράς Target Model.
Φαίνεται πως οδεύουμε για έναν… διαφορετικό χειμώνα, στην καρδιά του οποίου και στην αιχμή της ζήτησης θα δοκιμαστούν οι αντοχές του συστήματος και δεν αποκλείεται – όπως σημειώνουν κάποιοι αναλυτές – να δούμε διαφορετικές προσεγγίσεις και επανεξέταση των όρων και των χρόνων που η Ε.Ε. έχει δρομολογήσει την κατάργηση των ενοχοποιημένων δρόμων ενέργειας, όπως ο λιγνίτης.
Στο προσκήνιο οι μετοχές ενέργειας
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, οι μετοχές του ευρύτερου κλάδου της ενέργειας και των υποδομών, καταγράφουν σημαντικά κέρδη κατά τη διάρκεια των πρώτων συνεδριάσεων του Οκτωβρίου, τόσο συγκριτικά με το Γενικό Δείκτη, όσο και σε σχέση με τον FTSE 25.,
Ο κλάδος έτσι κι αλλιώς βρίσκεται στο προσκήνιο και έτσι θα παραμένει και τα επόμενα χρόνια, ενώ η ενεργειακή κρίση καθιστά τους ομίλους που δραστηριοποιούνται στο χώρο, ως κομβικούς κρίκους σε ένα τεράστιο ζήτημα, που ξεπερνά στεγανά και νόρμες του παρελθόντος.
Στις πρώτες έξι συνεδριάσεις του Οκτώβρη ο Γ.Δ. ενισχύεται σε ποσοστό 3,15%, ο FTSE 25 κερδίζει 2,98%, ο Mid Cap +3,93%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στο +3,59%. Το ίδιο διάστημα όμως, η πλειονότητα των μετοχών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας και των υποδομών, έχουν ακόμη και τριπλάσια άνοδο από το Γ.Δ.
Στο χώρο του Large Cap, ξεχωρίζουν οι μετοχές των Viohalco και Motor Oil με άνοδο 9,88% και 9,85% αντίστοιχα. Βεβαίως για τη δεύτερη, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου την ευνοεί, τουλάχιστον έως ένα σημείο (όσο έχει αποθέματα σε άλλες τιμές). Εξαιρετική εικόνα έχει και η ΔΕΗ που μετά το -24% μετά την ανακοίνωση της ΑΜΚ και το -18% συνολικά το Σεπτέμβριο, το μήνα Οκτώβριο έχει μόνο θετικά κλεισίματα.
Η ΔΕΗ καταγράφει αντίδραση +8,05% κλείνοντας την Παρασκευή στα 8,86 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση να επανέρχεται πάνω από τα 2 δισ. ευρώ και να διαμορφώνεται στα 2,05 δισ. ευρώ. Εύλογα οι συνειρμοί της αγοράς αλλά και όλα τα συμφραζόμενα δείχνουν ότι η τιμή της ΑΜΚ δεν μπορεί να είναι πολύ χαμηλότερα. Καλή εικόνα έχουν και οι άλλες ενεργειακές μετοχές, με τη Cenergy Holdings στο +10,39%, AVAX +9,11%, Μυτιληναίος +6,24%, ΑΔΜΗΕ +6,16%, ElvalHalcor +5,91% κ.λπ.
Deals και συμφωνίες
Παράλληλα, στην αγορά – όπως κατ’ επανάληψη έχουμε σημειώσει στο CrisisMonitor, υπάρχει μια γενικευμένη κινητικότητα από εκτεταμένες επιχειρηματικές ζυμώσεις, σε όλα τα επίπεδα. Η Intrasoft International πουλήθηκε έναντι 235 εκατ. ευρώ στο μεγάλο δανέζικο όμιλο NetCompany, στο μεγαλύτερο deal που αφορά ελληνική εταιρία πληροφορικής στην ιστορία. Ένα deal που αλλάζει και το status quo στον όμιλο Intracom Holdings όπως μπορείτε να διαβάσετε σε σχετικό θέμα του CrisisMonitor.
Επίσης, η Cenergy Holdings έχει ξεκινήσει συζητήσεις για την ενδεχόμενη συμφωνία με το μεγάλο δανέζικο όμιλο Ørsted για σύμπραξη και κατασκευή μονάδας καλωδίων και εξειδικευμένων «αγωγών» στις ΗΠΑ, ενώ τα ελληνικά funds παραμένουν ιδιαίτερα δραστήρια. Αυτή την εβδομάδα το Elikonos 2 S.C.A. SICAR ανακοίνωσε επένδυση 5,5 εκατ. ευρώ στην Etpa Packaging Α.Ε. αλλά και 1,1 εκατ. ευρώ στην εταιρία OJOO Limited. Στο εμπόριο, λιανικό και χονδρικό, αίσθηση έκανε η εξαγορά των εταιρειών του ομίλου Μούχαλη (Kiosky’s κ.α.) από το γερμανικό όμιλο Delivery Hero. Σε πλήθος κλάδων υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα, ενώ θυμίζουμε ότι ήδη το 2021 έχουν καταγραφεί πολλαπλά deals και εξαγορές, σε τρόφιμα, πληροφορική, ηλεκτρονικό εμπόριο κ.α.
Εισροές 48,6 εκατ. στα μετοχικά αμοιβαία
Εντός όλων των παραπάνω εξελίξεων η αγορά έδειξε ενδιαφέρουσα εικόνα, με το Χ.Α. μάλιστα να έχει καλύτερη συμπεριφορά συγκριτικά με τις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ αύξηση καταγράφηκε και στις ημερήσιες συναλλαγές με το μέσο τζίρο να προσεγγίζει τα 60 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «στα αξιοσημείωτα της εβδομάδας ήταν και η καταγραφή εισροών στα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού ύψους 48,6 εκατ. ευρώ τα οποία προήλθαν από εισροές ύψους 51,2 εκατ. ευρώ στα μετοχικά αμοιβαία της Πειραιώς ΑΕΔΑΚ και είναι περισσότερες από τις μισές εισροές που έχουν καταγραφεί το 2021».
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή στις 892,60 μονάδες με άνοδο 0,39% και πλέον φαίνεται πως συγκεντρώνει δυνάμεις για μια ακόμη προσπάθεια επανάκτησης των 900 μονάδων. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,47%, ενώ έχει ενδιαφέρον το μερικό «ξύπνημα» του τραπεζικού δείκτη με άνοδο 3,35%. Έτσι, από την αρχή του χρόνου ο Γ.Δ. καταγράφει άνοδο 10,34%, ο FTSE 25 είναι στο +11,51%, ο Mid Cap προηγείται με ράλι +30,12%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είναι στο +8,49%.