Κύμα ακρίβειας που συμπαρασύρει τα πάντα, από τα καύσιμα μέχρι τα τρόφιμα καταγράφεται στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Η εκρηκτική άνοδος τη τιμής του φυσικού αερίου είναι αυτή που οδηγεί το τσουνάμι ανατιμήσεων, που πλήττει ακόμα και το ελαιόλαδο.
Οι ανατιμήσεις κυρίως στην ενέργεια -με υπερδιπλασιασμό της τιμής του φυσικού αερίου- οδήγησαν σε αύξηση του πληθωρισμού στο 2,2% τον Σεπτέμβριο, σε ετήσια βάση, ενώ σε μηνιαία βάση ο δείκτης ήταν αυξημένος κατά 2,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ.
Όπως έχει εγκαίρως επισημάνει το Crisis Monitor ο χειμώνας θα είναι δύσκολος ενεργειακά αλλά και γενικότερα, καθώς αν και οι προβλέψεις κάνουν λόγο για σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών από τον Μάρτιο και μετά, εν τούτοις σε πολλές περιπτώσεις κάτι τέτοιο θα αποδειχθεί πρακτικά αδύνατο. Ήδη κορυφαίοι επιχειρηματίες έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση για ελλιπή σχεδιασμό στην ενεργειακή μετάβαση καθώς αυξήθηκε σημαντικά η εξάρτηση από το φυσικό αέριο, διαφοροποιώντας το ενεργειακό μίγμα βίαια και χωρίς αύξηση των απαραίτητων αποθεμάτων.
Τα μέτρα δεν επαρκούν
Εν τω μεταξύ, ήδη, τα μέτρα αντιστάθμισης που λαμβάνει η κυβέρνηση αποδεικνύονται κατώτερα των περιστάσεων, καθώς καλύπτουν ένα συγκεκριμένο τμήμα της επιβάρυνσης των καταναλωτών και αυτό είναι η ενέργεια, ενώ δεν λαμβάνουν υπόψη τις επιχειρήσεις και τις τελικές τιμές πώλησης των προϊόντων.
Ακόμα όμως και στην ενέργεια, τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν δεν καλύπτουν όλο το εύρος. Όσον αφορά στο φυσικό αέριο, το οποίο αποτελεί βασικό καύσιμο και για οικιακούς καταναλωτές, η κυβέρνηση θα προσγφέρει 15% επιδότηση στη ΔΕΠΑ εμπορεία με στόχο να την περάσει στους καταναλωτές, όταν η τιμή του φυσικού αερίου έχει εκτοξευθεί κατά 108,5%(!)
Έτσι, οι αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, μεταφοράς και διάθεσης προϊόντων δεν αφήνουν περιθώρια ελέγχου στις τελικές τιμές, οι οποίες αναμένεται να σημειώσουν εκρηκτική αύξηση, καθώς τα νέα επίπεδα κόστους θα αφομοιώνονται.
Στην κοινωνία όμως η κατάταση αναμένεται να επιδεινωθεί καθώς το διαθέσιμο εισόδημα περιορίζεται, τα πραγματικά εισοδήματα δεν αυξάνονται και οι τράπεζες δεν συμμετέχουν ουσιαστικά στη χρηματοδότηση της καταναλωτικής πίστης.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις
Οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών
Τα στοιχεία
Από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Σεπτεμβρίου 2021 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Σεπτεμβρίου 2020 προέκυψε αύξηση 2,2%, έναντι μείωσης 2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019. Ο Γενικός ΔΤΚ τον Σεπτέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2021, παρουσίασε αύξηση 2,4%, ενώ ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2020 – Σεπτεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2019 – Σεπτεμβρίου 2020, παρουσίασε μείωση 0,4%.
Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 1,9% σε ετήσια βάση και κατά 2,1% σε μηνιαία.
Σύμφωνα με τους πίνακες της ΕΛΣΤΑΤ, η τιμή του φυσικού αερίου εκτινάχθηκε κατά 108,5% τον Σεπτέμβριο του 2021 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή, του πετρελαίου θέρμανσης κατά 28,9%, των καυσίμων και λιπαντικών κατά 18,1%, του ελαιόλαδου κατά 18,4%, των νωπών λαχανικών κατά 21,1%, ενώ η τιμή σε αρνί και κατσίκι ήταν 17,5% υψηλότερη.
Σε μηνιαία βάση, το φυσικό αέριο εμφανίζει πάλι τη μεγαλύτερη αύξηση (+12,8% από τον Αύγουστο στον Σεπτέμβριο) και ακολουθεί το ελαιόλαδο με αύξηση 11,8%.