Να εξερευνήσει εναλλακτικές διόδους επανέναρξης των στρατιωτικών σχέσεων με τις ΗΠΑ επιχειρεί ο Ταγίπ Ερντογάν, ενώ παράλληλα προσπαθεί να αντισταθμίσει την οικοδόμηση πλεονεκτήματος από την Ελλάδα στα εναέρια μέσα.
- Στόχος να επενακτήσει ερείσματα
- και να αντισταθμίσει την ελληνική επιρροή στο Κογκρέσο…
- Σε αναζήτηση backdoor για τον Λευκό Οίκο
Σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνει η αποστολή LoI και LoR προς το Πεντάγωνο και το State Department από την διεύθυνση εξοπλισμών της Τουρκίας για την απόκτηση 40 νέων F-16 Viper (block 70/72), ήτοι περισσότερα από αυτά που θα εκσυγχρονίσει η Ελλάδα μέχρι το 2027. Παράλληλα η Τουρκία ζητά και τον εκσυγχρονισμό 80 ακόμη μαχητικών F-16.
Η κίνηση του Ταγίπ Ερντογάν εκδηλώνεται μετά από τη συνάντησή του με τον Βλάντιμιρ Πούτιν και αφού δήλωσε ότι σκοπεύει να αγοράσει και νέα συστοιχία S-400 από τη Ρωσία.
Διπλωματικά η κίνηση στοχεύει να ενισχύσει τα επιχειρήματά του ώστε να αποκομίσει και τη στήριξη των λόμπι της αμυντικής βιομηχανίας, τα οποία έχουν αυξημένες προσβάσεις στο Λευκό Οίκο και στο Κογκρέσο,
Αναλυτές εκτιμούν ότι στόχος του Τούρκου προέδρου είναι να παίξει ένα ακόμα blame game για να δικαιολογήσει την απόκτηση της δεύτερης συστοιχίας των S-400. Σε μια πιο ενδελεχή ανάγνωση όμως, ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι προσπαθεί να δημιουργήσει νέους διαύλους επικοινωνίας και να ανακτήσει ερείσματα στη Βουλή, τη Γερουσία και τον Λευκό Οίκο, αντισταθμίζοντας τις ελληνικές επιρροές.
Background story
Η Τουρκία έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα των F-35 στο πλαίσιο αμερικανικών κυρώσεων για την προμήθεια S-400. Ο Λευκός Οίκος και το Κογκρέσο ζητούν από την Άγκυρα να αποθηκεύσει μόνιμα το συγκεκριμένο αντιαεροπορικό σύστημα ή να το μετακινήσει εκτός του εδάφους της. Ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να έχει προτείνει τη λύση μετακίνησης στο Αζερμπαϊτζάν, κάτι που αρνούνται οι ΗΠΑ, δεδομένων των συνεκπαιδεύσεων πιλότων των δύο χωρών και της εγγύτητας.