Κίνηση αντίδρασης εκδηλώνεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το sell-off της Τετάρτης με τις μετοχές των ενεργειακών εταιριών σε ρόλο λοκομοτίβας. Οι πρωτοβουλίες από τον Βλάντιμιρ Πούτιν και τον Μιτς Μακόνελ για δύο διαφορετικά ζητήματα ασκούν καταλυτική επιρροή στο κλίμα που διαμορφώνεται και συμβάλλουν στην αλλαγή της τάσης στις αγορές. Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν και σε τί βαθμό το effect αυτό θα είναι διατηρήσιμο.
Οι αγορές στην Ευρώπη και στην Ασία ανακάμπτουν καθώς στις ΗΠΑ διαφαίνεται συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους που θα αποτρέψει χρεοκοπία και shut down της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ενώ παράλληλα οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου για αύξηση της προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη, προκάλεσαν sell-off στο φυσικό αέριο και έντονες πιέσεις στο πετρέλαιο.
Το deal για το χρέος των ΗΠΑ
Η λύση για τις ΗΠΑ όμως δεν είναι μακρόπνοη, αλλά βραχυχρόνια. Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μακόνελ προσπάθησε να φανεί συναινετικός χωρίς ωστόσο να επιτρέψει την προώθηση του νομοσχεδίου για τις υποδομές και του επικείμενου για τη φορολογία, που προωθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν. Έτσι, προσφέροντας αύξηση της οροφής του χρέους, δίνει στην ουσία δίμηνη παράταση, κατά τη διάρκεια της οποίας στοχεύει στη συνέχιση των διαβουλεύσεων, αυξάνοντας την πίεση στη διοίκηση Μπάιντεν. Ακόμα όμως ο Λευκός Οίκος δεν έχει αποκριθεί.
Παρέμβαση Πούτιν στα εμπορεύματα
Παράλληλα, οι επενδυτές “αγοράζουν” τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν για συνέχιση και αύξηση της προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Gazprom, αν και η εταιρία είχε ανακοινώσει την παράκαμψη της Ουκρανίας. Ως αποτέλεσμα των δηλώσεων του Ρώσου προέδρου την Τετάρτη εκδηλώθηκε σφοδρό κύμα πιέσεων στα εμπορεύματα με το φυσικό αέριο να χάνει 9% και το πετρέλαιο 2,5%, τάση η οποία επεκτείνεται στις αγορές και την Πέμπτη, με τα ενεργειακά εμπορεύματα να υποχωρούν και τις μετοχές των εταιριών ενέργειας να ενισχύονται.
Οικονομικές ειδήσεις
Στον ευρύτερο πίνακα ειδήσεων, η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας μειώθηκε κατά 4% τον Αύγουστο τον Ιούλιο, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις της αγοράς για μείωση 0,4%, με το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης να προέρχεται από την παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών. Επίσης, ο πληθωρισμός συνεχίζει να καταγράφει ρεκόρ σκαρφαλώνοντας σε υψηλό 21 μηνών, στο 2,7% στην Ολλανδία.