Κινήσεις στρατιωτικοποίησης της έντασης στην Κυπριακή ΑΟΖ κάνει η Τουρκία, την ώρα μάλιστα που στην Αθήνα ψηφίζονταν η Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας με τη Γαλλία. Η Άγκυρα είναι πλέον προφανές ότι επιχειρεί να οδηγήσει βιαίως τη Λευκωσία σε διαπραγματεύσεις επί διαφοροποιημένης βάσης ή ακόμα και ad hoc.
Σκηνικό έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ στήνει η Άγκυρα με τη διεξαγωγή στρατιωτικής άσκησης στην περιοχή ερευνών του ιταλικού ερευνητικού «Nautical Geo». Ο Νίκος Αναστασιάδης κάνει λόγο για πλήγμα έναντι των ευρωπαϊκών συμφερόντων.
Η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς υπό το πρόσχημα Navtex για διεξαγωγή στρατιωτικής άσκησης εντός της Κυπριακής ΑΟΖ οι Τούρκοι παρεμποδίζουν τη διεξαγωγή ερευνών του «Nautical Geo».
Έτσι η Τουρκία επιχειρεί να αμφισβητήσει εμπράκτως την κυριαρχία της Κύπρου και τα κυριαρχικά δικαιώματα. Η Τουρκία επιμένει νομικά στη μη-αναγνώριση της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας, συνθήκη πάνω στην οποία επιχειρεί να οικοδομήσει τα αντεπιχειρήματά της για την ΑΟΖ και κατ επέκταση να δικαιολογήσει τη στρατιωτικοποιήση.
Για την ώρα πάντως, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γαλλία και η ΕΕ αποφεύγουν να εμπλακούν σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση με τον Ταγίπ Ερντογάν, απομονώνοντας έτσι τον Νίκο Αναστασιάδη. Η Ελλάδα, επίσης, αρνείται την αποστολή φρεγάτας στην κυπριακή ΑΟΖ, κόβοντας τον ομφάλιο λώρο.
Τα γεγονότα
Σύμφωνα με κυπριακά μέσα τουλάχιστον 2 τουρκικά πλοία κινούνται στη δεσμευμένη από τη Λευκωσία περιοχή, με το ιταλικό συμφερόντων ερευνητικό να παραμένει λίγα μίλια ανοικτά του λιμανιού της Λάρνακας.
Ο Νίκος Αναστασιάδης κατήγγειλε την τουρκική συμπεριφορά, υπενθυμίζοντας ότι το «Nautical Geo» δρα για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα για το σχεδιασμό του αγωγού East Med.
Ο κ. Αναστασιάδης έκανε λόγο για «μια ενέργεια με την οποία όχι μόνο πλήττονται τα στρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης, αλλά υπονομεύει για ακόμα μια φορά την περιφερειακή ειρήνη και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο».
Πηγές της κυπριακής κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι στόχος της Λευκωσίας είναι η συνέχιση των ερευνών, ενώ διπλωματικές πηγές από την Αθήνα καταδικάζουν τις στρατιωτικές ασκήσεις εντός των κυπριακών χωρικών υδάτων, καθώς και τις έκνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Η αντίδραση της Ελλάδας
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε «Η Τουρκία έχει διατυπώσει μια άλλη άποψη τον τελευταίο καιρό: Ότι αν τα νησιά δεν είναι αποστρατιωτικοποιημένα, τότε δεν είναι ελληνικά. Και διαμαρτύρεται επειδή Έλληνας υπουργός έβγαλε τώρα τελευταία φωτογραφία σε ένα από αυτά τα νησιά».
Την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης ότι η Αθήνα δεν κάνει ράλι εξοπλισμών επανέλαβε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. σημειώνοντας ότι «δεν κάνουμε ράλι εξοπλισμών με την Τουρκία, αγώνα δρόμου κάνουμε για να καλύψουμε τα κενά».