Μετά από ένα μεγάλο ανοδικό σερί που έφερε ισχυρούς κλυδωνισμούς σε πολλά επίπεδα διεθνώς, σήμερα Πέμπτη καταγράφηκε μερική αποκλιμάκωση των τιμών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, κάτι που έδωσε σημαντικές ανάσες σε όλη την επενδυτική βιομηχανία αλλά και στα χρηματιστήρια.
Το ελληνικό χρηματιστήριο έκανε καλή αντίδραση με αιχμή τις μετοχές της ενέργειας και των υποδομών, κλείνοντας ανοδικά για 4η φορά
Οι ευρωπαϊκοί δείκτες αντιδρούν έως και 2%, με τον DAX της Φρανκφούρτης να επανακτά το ψυχολογικό όριο των 15.000 μονάδων, ενώ σημαντικό ράλι αντίδρασης καταγράφουν και οι δείκτες της Wall Street, με τον Dow Jones να κερδίζει περί τις 500 μονάδες.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον το ελληνικό χρηματιστήριο έκανε καλή αντίδραση με αιχμή τις μετοχές της ενέργειας και των υποδομών, κλείνοντας ανοδικά για 4η φορά στις πέντε έως τώρα συνεδριάσεις του Οκτώβρη. Παράλληλα, το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι ο τζίρος αυξήθηκε περαιτέρω καθώς ανήλθε στα 77,88 εκατ. ευρώ, με τα 19,80 εκατ. ευρώ, ήτοι το 26% περίπου να είναι πακέτα σε Πειραιώς, Jumbo, Eurobank, Coca Cola HBC, Εθνική και ΟΠΑΠ.
Βελτίωση τζίρου
Ακόμα και μετά την αφαίρεση των πακέτων υπήρξαν «καθαρές» συναλλαγές άνω των 58 εκατ. ευρώ, επίδοση πολύ βελτιωμένη συγκριτικά με τα πρόσφατα επίπεδα της αγοράς, αρκεί να τονιστεί ότι οι μέσες συναλλαγές (με πακέτα) την περασμένη εβδομάδα ήταν στα 56,4 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε πως η αφύπνιση του τζίρου ξεκίνησε από τη χθεσινή συνεδρίαση όταν είχε φτάσει στα 66,55 εκατ. ευρώ.
Ο Γενικός Δείκτης κινούμενος όλη την ημέρα σε θετική τροχιά έκλεισε στις 889,09 μονάδες με άνοδο 1,45%, έχοντας κινηθεί από το χαμηλό των 879,64 μονάδων (+0,37%) έως το υψηλό των 891,25 μονάδων (+1,70%). O FTSE 25 έκλεισε στις 2.149,46 μονάδες με άνοδο 1,44%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.440,06 μονάδες με άνοδο 0,93%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 561,49 μονάδες με άνοδο 1,65%.
Auditor’s note
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε εύρος συσσώρευσης και οι προσπάθειες εκτόνωσης της μακράς συσσώρευσης άλλοτε ανοδικά και άλλοτε πτωτικά δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Η συμπίεση σε στενά όρια και η έλλειψη τάσης δημιουργεί σωρευμένες εντάσεις στο Χρηματιστήριο και όταν τελικά καταφέρει να βγει ο Γενικός Δείκτης από “τα στενά και τους κανόνες” τότε η εκδήλωση ενός overshooting θεωρείται ιδιαίτερα πιθανή.
Ξεχώρισαν Eurobank σε συναλλαγές και Εθνική σε απόδοση
Εντυπωσιακή από πλευράς τζίρου ήταν σήμερα η Eurobank καθώς διακίνησε 16,61 εκατ. ευρώ με όγκο 19,88 εκατ. τεμάχια, ξεχωρίζοντας με έμφαση σε όλο το Χρηματιστήριο. Εν μέσω πολλαπλών πακέτων διακίνησε το 17% του συνολικού τζίρου της αγοράς λόγω της τιτλοποίησης Mexico, ενώ θυμίζουμε ότι η μετοχή έχει την καλύτερη συμπεριφορά σε όλο τον Large Cap το 2021, με άνοδο άνω του 40%.
Στον κλάδο όμως σήμερα ξεχώρισε η Εθνική από πλευράς αποδόσεων, καθώς ενισχύθηκε κατά 2,5240 ευρώ, με την Πειραιώς να κερδίζει 2,58%.
Στον ευρύτερο Large Cap κέρδη άνω του 4% είχε η ΕΥΔΑΠ, άνω του 3% ενισχύθηκε ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ, στο +2,88% η Motor Oil, +2,77% η Μυτιληναίος, +2,54% η ΕΧΑΕ, +2,07% τα ΕΛΠΕ, ενώ πλέον του 1% άνοδο είχαν οι Lamda Development, ElvalHalcor, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Aegean Airlines, Τιτάν, Jumbo, Coca Cola HBC και Τέρνα Ενεργειακή. Καμιά μετοχή του FTSE 25 δεν έκλεισε με πτώση, ενώ αμετάβλητες ήταν οι ΟΤΕ και Σαράντης.
Η εικόνα του Mid Cap και της ευρύτερης αγοράς
Στο μεσαίο χώρο, ξεχώρισαν οι AVAX +3,79%, Τεχνική Ολυμπιακή +3,53%, Quest Συμμετοχών +3,40%, Attica Bank +2,99%, ενώ κέρδη άνω του 2% είχαν οι Cenergy Holdings, Profile και Κρι Κρι. Τέλος, άνω του 1% ενισχύθηκαν οι Ευρωπαϊκή Πίστη, ΕΥΑΘ και Fourlis.
Στην ευρύτερη αγορά θετική κινητικότητα έδειξαν μετοχές όπως Προοδευτική, Βογιατζόγλου, Κέκροπας, Γενική Εμπορίου, Μπήτρος, Revoil, Trastor, Centric, Ελγέκα και Αλουμύλ. Στον αντίποδα, με πτώση 7,67% έκλεισε η Ιντερτέκ, στο -5,56% η Βιοτέρ, η ΣΙΔΜΑ διόρθωσε κατά 4,43% μετά το ιλιγγιώδες ράλι που έχει προηγηθεί, ενώ ηπιότερα πτωτικά έκλεισαν οι Μινέρβα, Εβροφάρμα, Entersoft, Frigoglass, ΕΚΤΕΡ, Lavipharm κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς 87 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 36 που υποχώρησαν.