if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

ΕΚΤ: Τα πρακτικά δείχνουν τη σφαγή Λαγκάρντ με τους… Βόρειους

Κριστίν Λαγκάρντ

Η Κριστίν Λαγκάρντ

Την προσπάθεια συγκεκριμένου γκρουπ χωρών να πιέσουν για ταχύτερη απεμπλοκή από το PEPP, σκιαγραφούν τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο. Αν και τελικά η ΕΚΤ επέδειξε… αυτοσυγκράτηση, στο διοικητικό συμβούλιο τέθηκε ανοιχτά το ζήτημα γενναίων περικοπών στις αγορές του PEPP.

Επικράτησε η Λαγκάρντ… για την ώρα. Τα γεράκια, όμως, παραμονεύουν και σχειδιάζουν στην κατεύθυνση της μεγάλης περικοπής.

Σύμφωνα τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο, στο διοικητικό συμβούλιο συζητήθηκε το ενδεχόμενο για μεγαλύτερη περικοπή στις αγορές περιουσιακών στοιχείων και ορισμένοι μάλιστα υποστήριξαν ότι οι αγορές έχουν προεξοφλήσει ένα τέλος κινήτρων έως τον Μάρτιο του 2022,

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Ωστόσο, η ΕΚΤ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένας μέτρια χαμηλότερος ρυθμός καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του PEPP για το υπόλοιπο του έτους θα ήταν κατάλληλος, εν μέσω ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης μαζί με βελτιωμένες μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό.

Τα πρακτικά της ΕΚΤ αναδεικνύουν με ιδιαίτερη γλαφυρότητα το σκληρό μπρα-ντε-φερ στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, τις προσπάθειες συγκεκριμένης ομάδας χωρών -και τραπεζών- να επιβάλλουν ατζέντα και να δημιουργήσουν κλίμα. Σε αντιπαραβολή μάλιστα με την τελική ανακοίνωση και τις δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, καθίσταται σαφές ότι στο διοικητικό συμβούλιο η κατάσταση είναι… εκρηκτική.

Τα δεδομένα

Η ΕΚΤ έχει επίσης αναθεωρήσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό για φέτος. Ο πληθωρισμός φαίνεται τώρα στο 2,2% το 2021 (έναντι 1,9% που υπολογίστηκε τον Ιούνιο), 1,7% το 2022 (έναντι 1,5%) και 1,5% το 2023 (έναντι 1,4%). Όσον αφορά την ανάπτυξη,
η οικονομία του μπλοκ αναμένεται να επεκταθεί κατά 5% το 2021 (έναντι 4,6%), 4,6% το 2022 (έναντι 4,7%) και 2,1% το 2023 (έναντι 2,1%). πηγή: Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Auditor’s note

Αναφορικά με το PEPP η Κριστίν Λαγκάρντ είχε αναφερθεί στον ανασχεδιασμό του (recalibration), κάτι που εξειδίκευσε ο Γιάννης Στουρνάρας κάνοντας λόγο για ένα πιο ευέλικτο μοντέλο πιο κοντά στα πρότυπα του APP.

 

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version