Δέσμη κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κύματος ανατιμήσεων και ενδεχόμενων ελλείψεων στα ράφια προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος όμως δεν βλέπει ουσιαστικά προβλήματα σε αυτή τη φάση. Επίσης, δεν διευκρίνισε ποιά θα είναι αυτά και θα είναι οριζόντιου ή κάθετου χαρακτήρα.
Για το κύμα ανατιμήσεων που πλήττει την παγκόσμια οικονομία μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα αν χρειαστεί.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η ελληνική αγορά λειτουργεί «ρολόι» και δεν χρειάζεται πανικός, καθώς δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ελλείψεων στα ράφια, όπως παρατηρείται σε άλλες χώρες.
Οι δηλώσεις Γεωργιάδη
Όπως επισήμανε στον ΣΚΑΪ
«σύμφωνα με τη Eurostat και ο Σεπτέμβριος κατέταξε την Ελλάδα σε μια από τις τελευταίες σε πληθωρισμό χώρες της Ευρώπης και συγκεκριμένα στην τρίτη από το τέλος. Έχουμε σε μέσο όρο πληθωρισμού και τον Σεπτέμβριο τα 2/3 του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Αυτό σημαίνει ότι η αγορά μας λειτουργεί σωστά και ακόμα η επιβάρυνση του καταναλωτή δεν είναι τόσο μεγάλη. Ο πληθωρισμός παραμένει αρνητικός» και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το διαθέσιμο εισόδημα του ελληνικού νοικοκυριού το 2021 έχει αυξηθεί.
«Αν χρειαστεί θα πάρουμε επιπλέον μέτρα, δεν χρειάζεται πανικός»,
υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης.
Μάλιστα, εμφανίστηκε καθησυχαστικός επισημαίνοντας ότι υπάρχει ένα «φρενάρισμα» στις αυξήσεις των τιμών των πρώτων υλών και των αγαθών.
Ως προς την ενέργεια, δήλωσε ότι δεδομένου λόγω της παγκόσμιας κρίσης που λαμβάνει σχεδόν ανεξέλεγκτη μορφή η καθημερινή αύξηση των τιμών, η κυβέρνηση έχει φτιάξει ειδικότερα μέτρα για να μην επιβαρυνθεί ο καταναλωτής.
Auditor’s note
Οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης έχουν αυξημένο ειδικό βάρος λόγω θέσης και συγκυρίας. Ωστόσο, η έως τώρα πολιτική πρακτική του έχει αποδείξει ότι τέτοιες δηλώσεις κάνει στο πλαίσιο σχεδιασμού για την αποφυγή λήψης μέτρων, καθώς επιχειρεί να καθησυχάσει τους πολίτες.Οι πληθωριστικές πιέσεις που ασκούνται σε αυτή τη φάση, όμως, δεν αντικατοπτρίζονται πλήρως στον ΔΤΚ της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Η απεικόνιση είναι πληρέστερη αν συνυπολογιστούν οι δείκτες τιμών εισαγωγών και παραγωγού. Εκεί αποτυπώνεται εικόνα οξείας κρίσης τιμών η αντιμετώπιση της οποίας στην Ευρώπη έχει ήδη ξεκινήσει. Στην Ελλάδα όμως τα συγκεκριμένα μέτρα είναι -στην καλύτερη περίπτωση- υπό σχεδιασμό και δεν περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, που συνεπάγεται ότι δεν έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.