Ενδείξεις αναζωπύρωσης εσωκομματικών μετώπων καταγράφονται στη Νέα Δημοκρατία μετά τη διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, με την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος να χρεώνει στον Νίκο Δένδια -εμμέσως πλην σαφώς- ότι ποδηγέτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η ακροδεξιά παρέμβαση του Κωνσταντίνου Μπογδάνου στη Βουλή και η μετέπειτα διαγραφή του άλλαξε την πολιτική ατζέντα, γεγονός που χρεώνουν στον διαγραφέντα ακόμα και οι ομόκυκλοί του. Παράλληλα όμως, ο χώρος και χρόνος που επέλεξε ο Μπογδάνος, έδωσαν τη δυνατότητα στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να πραγματοποιήσει αρχηγική εμφάνιση, ενοχλώντας τόσο το Μαξίμου όσο και άλλους στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης σχολίασε τη διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου από την Κ.Ο. της ΝΔ, μιλώντας για «λάθος» του «φίλου του, του Κωνσταντίνου», ενώ παράλληλα έσπευσε να «καρφώσει» τον Νίκο Δένδια για τη στάση του στη Βουλή.
«Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πήρε μια απόφαση σωστή. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο κ. Μπογδάνος -φίλος μου, τον συμπαθώ και πολύ, δεν θέλω να πω ψέματα σ’ αυτό- έκανε πολύ μεγάλο λάθος» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Ανοιχτό μέτωπο Δένδια – Μητσοτάκη
Ο υπουργός Ανάπτυξης όμως, άφησε και αιχμές για τον ρόλο του Νίκου Δένδια, που είχε το βράδυ της Τρίτης το «θερμό επεισόδιο» με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο. «Δεν μ’ αρέσει, ούτε εγώ ούτε κανένας άλλος, να υποδύεται τον πρόεδρο της Ν.Δ.» τόνισε. Με αφορμή την ερώτηση αν ο ίδιος θα ήθελε να επιστρέψει ο κ. Μπογδάνος στην Κ.Ο. της ΝΔ στην περίπτωση που ζητήσει συγγνώμη. «Πρόεδρος της ΝΔ είναι ένας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν έχουμε άλλο» πρόσθεσε.
Οι δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη καθιστούν σαφές το μέτωπο Δένδια – Μητσοτάκη αναζωπυρώνεται και ότι ο ίδιος διαλέγει το “στρατόπεδο” του Μαξίμου.
Οι δηλώσεις αυτές καταδεικνύουν, αν μη τί άλλο, ότι παρά την αμεσότητα της αντίδρασης Μητσοτάκη και την εγρήγορση που είχε επιδείξει το Μαξίμου με την “κίτρινη κάρτα”, το Μαξίμου δεν ένιωσε καλά από τη δυναμική που προσέδωσαν στις εξελίξεις οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια. Ο υπουργός Εξωτερικών, βέβαια, ήταν βρέθηκε σε ναρκοπέδιο καθώς ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος επιχείρησε να δυναμιτίσει το κλίμα στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής όπου συζητούνταν η Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας.
Η προσπάθεια του Κωσνταντίνου Μπογδάνου να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση και να δημιουργήσει σκηνικό πόλωσης αλλάζοντας την πολιτική ατζέντα εξόργισαν τον Νίκο Δένδια, ο οποίος κινούνταν στη βάση της πολιτικής συνεννόησης για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Auditor’s note
Η κινητικότητα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας θα μπορούσε να επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις. Ενόψει του συνεδρίου και της μάχης ηγεσίας στο ΚΙΝ.ΑΛ, διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου στέλνει μήνυμα εδραίωσης της ΝΔ στον κεντρώο χώρο. Συνεπώς, η διαγραφή θα μπορούσε να μεταφραστεί και ως προοίμιο πολιτικού ανοίγματος.Από την άλλη πλευρά, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος θα είναι τώρα πιο ελεύθερος να κινηθεί στις παρυφές της ΝΔ και πολύ πιο ακροδεξιά, εξωκοινοβουλευτικά, ενώ εντός Βουλής θα συνεχίζει να στηρίζει τη ΝΔ. Ενόψει μάλιστα των εκλογών με απλή αναλογική και το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας ο Κωσνταντίνος Μπογδάνος θα μπορούσε να αναθερμάνει τις διεργασίες για τη δημιουργία πολιτικού φορέα με στόχο την είσοδο στη Βουλή.
Τον κίνδυνο ανάδειξης των ακραίων σε ρόλο ρυθμιστών του πολιτικού σκηνικού στη Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές με απλή αναλογική είχε επισημάνει στην Καθημερινή με άρθρο του ο Αλέξης Παπαχελάς.