Ζήτημα πολιτικής σταθερότητας θέτει με άρθρο του στην Καθημερινή ο Αλέξης Παπαχελάς, φέρνοντας στο προσκήνιο το ζήτημα της απλής αναλογικής, με την οποία θα πραγματοποιηθούν οι επόμενες εκλογές και προκαλώντας ταυτόχρονα ανησυχία για το ενδεχόμενο αυτές να είναι πρόωρες ή να παγώσουν οι επενδύσεις μέχρι να γίνουν.
- Κίνδυνος να χαθούν ή να παγώσουν επενδύσεις
- Το ζήτημα των ακραίων
- Η επάνοδος Τσίπρα
- Επιλογές και αδιέξοδα της απλής αναλογικής
Η προοπτική ανάδειξη των δημοσκοπήσεων σε πολιτικό σκηνικό είναι το ζήτημα το οποίο φαίνεται να υποβόσκει πίσω από άρθρο του Αλέξη Παπαχελά. Η ανάλυση του διευθυντή της Καθημερινής είναι αρκετά συμπυκνωμένη και η εξαγωγή συμπερασμάτων απαιτεί δαιδαλώδη λογική διαδικασία.
Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαιώνει ότι οι εκλογές θα είναι στην ώρα τους και εν ανάγκη διπλές, ώστε να καεί η απλή αναλογική και να επιτευχθεί αυτοδυναμία, την ίδια στιγμή ο Αλέξης Παπαχελάς εγείρει ζήτημα δυσκυβερνησίας εξαιτίας της απλής αναλογικής. Αν μη τί άλλο, η τοποθέτηση του διευθυντή της Καθημερινής επί θέματος που βρίσκεται εκτός ατζέντας προκαλεί τουλάχιστον… εντύπωση.
Οι τοποθετήσεις του Αλέξη Παπαχελά είναι πάντα επίκαιρες, ακόμα και όταν το θέμα που αναδεικνύουν φαίνεται να βρίσκεται εκτός τρέχουσας ατζέντας. Συνήθως, δε, αποτελούν καμπανάκι σε συγκεκριμένους θεσμούς και πρόσωπα, οι οποίοι μπορεί να μην είναι προφανείς -σε πρώτη ανάγνωση- αλλά πάντα παίρνουν το μήνυμα.
Οι προβληματισμοί του Αλέξη Παπαχελά φαίνεται ότι εδράζονται σε βαθύτερη ανησυχία όχι μόνο για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, αλλά για το πάγωμα της αναπτυξιακής δυναμικής.
Η εξίσωση των επενδύσεων
Ο διευθυντής της Καθημερινής θέτει το θέμα της πολιτικής σταθερότητας, όχι ανεξάρτητα, αλλά σε συνδυασμό με τις επικείμενες επενδύσεις. Ειδικότερα, επισημαίνει το πολιτικό ρίσκο ως ανασταλτικό παράγοντα για την ολοκλήρωση επενδυτικών σχεδιασμών. Ο ίδιος μάλιστα θέτει το ζήτημα στην κορυφή της πυραμίδας των παραγόντων που γενούν ρίσκο.
Αυτή την περίοδο, για παράδειγμα, είναι πολλοί οι άνθρωποι και οι εταιρείες που θέλουν είτε να επενδύσουν είτε να αποκτήσουν μια βάση στην Ελλάδα. Οταν ρωτούν για τη χώρα αναφέρονται φυσικά στα προβλήματα της Δικαιοσύνης και της δημόσιας διοίκησης, καθώς και στον απρόβλεπτο παράγοντα που λέγεται Τουρκία. Ενα πράγμα όμως τους ανησυχεί πάνω απ’ όλα: αν η χώρα πρόκειται να περάσει περιόδους ακυβερνησίας και να ξαναμπεί σε περιπέτειες.
Στην ιεράρχηση των κινδύνων για τις επενδύσεις, μάλιστα, ο Αλέξης Παπαχελάς κατατάσσει το πολιτικό ρίσκο και την ακυβερνησία πάνω από τα ελληνοτουρκικά. Στη λίστα “φόβου” των επενδυτών περιλαμβάνονται η Δικαιοσύνη και η Δημόσια Διοίκηση, με τον αρθρογράφο να υπογραμμίζει τον πολλαπλασιαστή της πολιτικής αβεβαιότητας επί της λειτουργίας του κράτους.
Η Ελλάδα δεν είναι Γερμανία. Θα περάσουν χρόνια για να έχουμε τη δυνατότητα να περιμένουμε μήνες προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για μια νέα κυβέρνηση. Ή έως ότου απαιτήσουμε, ως μέσα ενημέρωσης, να καθίσουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί στο ίδιο τραπέζι το βράδυ των εκλογών. Οσο για το ελληνικό κράτος, δουλεύει στο ρελαντί μήνες πριν και μετά τις εκλογές. Σε συνθήκες πολιτικής ακυβερνησίας δεν θα δουλεύει καθόλου.
Γιατί τώρα
Όλα αυτά όμως θα ήταν καλές παρατηρήσεις και επισημάνσεις σε ένα προεκλογικό debate. Η ανάδειξή τους από τον Αλέξη Παπαχελά τη δεδομένη στιγμή φέρει άλλα μηνύματα. Η πολιτική μετάφραση του άρθρου του Αλέξη Παπαχελά φαίνεται να κινείται στο εύρος της ανανεωμένης αντιπολιτευτικής δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ και στη δημοσκοπική διολίσθηση της Νέας Δημοκρατίας.
Σ αυτό ακριβώς φαίνεται ότι αναφέρεται όταν σημειώνει:
Φυσικό είναι όσοι νιώθουν απαραίτητοι ή εκτός παιχνιδιού να θέλουν να μπουν ή να ξαναμπούν στο γήπεδο. Ο κίνδυνος είναι να βρεθούμε με ένα χαοτικό σενάριο που το αν ο τόπος θα μπορεί να κυβερνηθεί να μην εξαρτάται από τους απαραίτητους, αλλά από παλαβούς και ακραίους.
Κάψτε την απλή αναλογική
Ανοίγοντας το άρθρο του ο Αλέξης Παπαχελάς γράφει:
Κάποιοι ονειρεύονται «πολυμετοχικές» και αδύναμες κυβερνήσεις. Για πολλούς και διαφόρους λόγους. Είναι όμως η Ελλάδα μια χώρα που μπορεί να κυβερνηθεί σε συνθήκες απλής αναλογικής; Πολύ δύσκολα. Είναι άλλωστε μια οριακά κυβερνήσιμη χώρα υπό κανονικές συνθήκες.
Η διαπίστωση αυτή είναι το μείζον μήνυμα που θέλει να περάσει. Στην πραγματικότητα ζητά συναίνεση των πολιτικών αρχηγών ότι θα επιδιώξουν καθαρές λύσεις και όχι κυβερνήσεις συνεργασίας ή μειοψηφίας. Με αυτό τον τρόπο φαίνεται ότι θέλει να προλάβει την ανάπτυξη τέτοιοων δυναμικών στην κεντροαριστερά.
Προειδοποιεί μάλιστα ότι αν τεθεί τέτοιο ζήτημα τότε ρυθμιστές θα είναι οι ακραίοι. Η διαπίστωση αυτή μοιάζει λίγο παρατραβηγμένη, αλλά αποτελεί συνειδοποίηση επιβίωση για τη Νέα Δημοκρατία. Στην πραγματικότητα ο διευθυντής της Καθημερινής φαίνεται να ζητά διπλές εκλογές ως μέσο σωτηρίας από δυσλειτουργικές κυβερνήσεις και την ανάδειξη των ακραίων σε ρυθμιστές του πολιτικού συστήματος.
Ο κίνδυνος είναι να βρεθούμε με ένα χαοτικό σενάριο που το αν ο τόπος θα μπορεί να κυβερνηθεί να μην εξαρτάται από τους απαραίτητους, αλλά από παλαβούς και ακραίους,
γράφει ο Αλέξης Παπαχελάς στην κατακλείδα του κειμένου του.
Το ιστορικό
Η ελληνική κυβέρνηση έχει μόλις δρομολογήσει μια σειρά από εμβληματικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των αποκρατικοποιήσεων της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ, της ΔΕΠΑ και της Attica Bank. Επίσης, έπεται πακτωλός κεφαλαίων από τα ευρωπαϊκά ταμεία καθώς και το after effect συμφωνιών όπως η ελληνογαλλική και η MDCA με τις ΗΠΑ. Σε τροχιά έχει τεθεί επίσης το ελληνικό καθώς και σειρά επενδύσεων σε ξενοδοχεία στην περιφέρεια.
Η αντιπολίτευση όμως, δεν φαίνεται διατεθειμένη να διατηρήσει χαμηλό προφίλ. Ήδη ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε τους όρους της ΑΜΚ της ΔΕΗ, ήγειρε ζήτημα για την αμκ της Τράπεζας Πειραιώς και φαίνεται να επιχειρεί να δημιουργήσει θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από την κυβέρνηση βελτιώσεις στην Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα την ψηφίσει.
Αυτά είναι ακριβώς τα σημεία για τα οποία κρούει το καμπανάκι ο Αλέξης Παπαχελάς, καθώς φαίνεται να αντιλαμβάνεται τόσο τη στρατηγική επανόδου του Αλέξη Τσίπρα στο πολιτικό σκηνικό, όσο και τον αντίκτυπο που αυτή αρχίζει να έχει διεθνώς. Με την παρέμβασή του ο Αλέξης Παπαχελάς προειδοποιεί όλες τις πλευρές στο εσωτερικό να διατηρήσουν ελεγχόμενους τόνους και εξάρσεις και να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους για τις εκλογές με την απλή αναλογική.
Η τοποθέτηση του Αλέξη Παπαχελά έρχεται ενόψει του συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής και της προετοιμασίας του ΣΥΡΙΖΑ για συνέδριο τον χειμώνα, ώστε να τοποθετηθεί επί των εξελίξεων στην κεντροαριστερά. Επίσης αντίστοιχη διαδικασία φαίνεται ότι κυοφορείται και στη Νέα Δημοκρατία.
Ο Αλέξης Παπαχελάς φαίνεται ότι αναγνωρίζει τα πολιτικά χαρακτηριστικά και ενδεχόμενες προεκτάσεις από την έκρηξη ακροδεξιάς βίας στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη.