Κινητικότητα σε διπλωματικό και επιχειρησιακό επίπεδο καταγράφεται μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου και Τουρκίας, ενώ Αθήνα και Άγκυρα έχουν ορίσει ημερομηνία για έναν ακόμη γύρο διερευνητικών επαφών.
Με επίκεντρο τον θαλάσσιο πλου του γαλλικών συμφερόντων ερευνητικού σκάφους Nautical Geo Ελλάδα, Κύπρος και Τουρκία επιχειρούν να περάσουν μηνύματα και να παίξουν ένα ακόμη blame game, προκαλώντας παράλληλα την εμπλοκή τρίτων ώστε να διαμορφωθεί δυναμική συζητήσεων.
Έτσι, το Nautical Geo πραγματοποιεί έρευνες εκτός χωρικών υδάτων αλλά εντός της ζώνης των 12 νμ στην Ελλάδα και εντός της Κυπριακής ΑΟΖ στην Κύπρο, με την Τουρκία να αντιδρά πολυεπίπεδα με NAVTEX και παρενοχλήσεις μέσω ασυρμάτου.
Το σκηνικό που δημιουργείται παραπέμπει στο καλοκαίρι του 2020.
Αθήνα και Λευκωσία φαίνεται ότι χρησιμοποιούν το Nautical Geo σε μια επιχείρηση παρόμοια με αυτή του Oruc Reis, θέλοντας να πετύχουν διττό στόχο. Από τη μια να καταστήσουν σαφές το κυριαρχικό δικαίωμα και από την άλλη να οδηγήσουν την Άγκυρα σε αποδοχή ή στην παγίδα στρατιωτικοποίησης της έντασης.
Παράλληλα, προκαλούνται παρεμβάσεις τρίτων, όπως η ΕΕ και οι ΗΠΑ. Οι δηλώσεις τόσο του State Department όσο και της Ευρωπαϊκής διπλωματίας ερμηνεύονται συνήθως κατά το δοκούν από τα κυβερνητικά επιτελεία και του δημοσιογράφους, τουλάχιστον όσο αφορά στο δημόσιο σκέλος.
Οι ανακοινώσεις σε τέτοιες περιστάσεις είναι πάγιες και προσεγμένες και σπανίως εκφεύγουν της πεπατημένης.
Αυτή τη φορά η ελληνική πλευρά επιχειρεί να δώσει διαστάσεις που δεν υφίστανται στη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του State Department για την ένταση με το Nautical Geo.
Δηλώσεις και ερμηνία
Το State Department ζήτησε σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Πρόκειται για πάγια φράση την οποία Αθήνα και Άγκυρα ερμηνεύουν διαφορετικά και έτσι οι ΗΠΑ επιτυγχάνουν να διατηρήσουν ίσες αποστάσεις. Στην Ελλάδα, τα media επιχειρούν να την αναδείξουν ως προσπάθεια χαλιναγώγησης της Τουρκίας, παραπλανώντας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της συνέχισης των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας επισημαίνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη νέα παρενόχληση του Nautical Geo στα ανοιχτά της Κύπρου.
Οι διατυπώσεις αυτές καταδεικνύουν την απροθυμία του εκπροσώπου του State Department να πάρει θέση στο ανά χείρας ζήτημα, επιλέγοντας την πεπατημένη.
Επίσης, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρει ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν ως θέση αρχής όλα τα κράτη να επιλύουν θέματα θαλάσσιας οριοθέτησης μέσω ειρηνικού διαλόγου και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.
Και η κατακλείδα που επιλέγει βρίσκεται στο top 5 των πλέον στάνταρ και ίσων αποστάσεων δηλώσεων.