Πιο σκληρή γραμμή από την κυβέρνηση επιχειρεί να τηρήσει επί εθνικών θεμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ζητά από την κυβέρνηση να περιλάβει στην Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία σαφή ρήτρα προάσπισης της ΑΟΖ και μη αποστολής ελληνικών στρατευμάτων σε περιοχές εκτός πεδίου ενδιαφέροντος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι θα καταψηφίσει την κύρωση της Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας την ερχόμενη Πέμπτη στη Βουλή, εφόσον δεν υπάρξει ρητή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να εκθέσει τη χώρα σε ασύμμετρους κινδύνους καθώς και διευκρίνιση για τα κυριαρχικά δικαιώματα σε θαλάσσιες οικονομικές ζώνες.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε το απόγευμα της Παρασκευής στη Βουλή ΄την πολυεπίπεδη Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία, ενώ η Ολομέλεια θα κληθεί να την κυρώσει την προσεχή Πέμπτη.
Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ
Κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να μεριμνήσει μέχρι την κύρωσή της, επανορθώνοντας σε σχέση με τις διατυπώσεις στα άρθρα 2 και 18, δηλαδή τα άρθρα που αφήνουν εκτός Αμυντικής Συμφωνίας τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Σαχέλ.
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία είναι μεν θετική εξέλιξη, πλην όμως υπολείπεται σε σαφήνεια και ως εκ τούτου η Ελλάδα φαίνεται έτοιμη να δώσει περισσότερα απ ότι θα πάρει, ενώ δεν καλύπτει την ΑΟΖ, και κατ επέκταση την άσκηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Πρέπει να σημειωθεί ότι στη συμφωνία γίνεται αναφορά σε εισβολή στην επικράτεια. Αυτό αφορά τα έξι μίλια που βρίσκονται σήμερα τα χωρικά ύδατα και δεν καλύπτει την προοπτική επέκτασής τους, στο πλαίσιο άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
Το διακύβευμα
Από πολιτική σκοπιά ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται με αυτό τον τρόπο να βρίσκει διέξοδο από μια δύσκολη κατάσταση, καθώς η συμφωνία περιλαμβάνει εξοπλισμούς που σε γενικές γραμμές κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, πλην όμως περιέχουν πολλές ασάφειες τις οποίες δεν μπορεί να καταδείξει σε αυτή τη φάση. Αν ψήφιζε τη συμφωνία ο Αλέξης Τσίπρας θα βρισκόταν υπό ασφυκτική πίεση από τα αριστερά και θα φαινόταν συμπορεύεται με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε έναν εξαιρετικά κρίσιμο τομέα, ο οποίος αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της αντιπολιτευτικής κριτικής.
Παράλληλα, αποφεύγοντας να κυρώσει τη συμφωνία ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να στείλει μήνυμα στο εξωτερικό ότι ως εν αναμονή πρωθυπουργός έχει γνώμη και επιφυλάσσεται. Με αυτό τον τρόπο, το επιτελείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι θα μπορέσει να ανατκήσει ερείσματα διεθνώς και να πλασαριστεί στο υπό αναδιάταξη γεωπολιτικό σκηνικό στην ΕΕ και διεθνώς.
Η άρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα μπορούσε να συμβάλλει στην εμβάθυνση της διαπραγμάτευσης με τη Γαλλία για το δεύτερο πακέτο των κορβετών και δίνει στην κυβέρνηση μοχλό πίεσης. Δεν είναι όμως σαφές αν η ελληνική κυβέρνηση και η διπλωματία είναι σε θέση να επιτύχουν τέτοια συνεννόηση με την αντιπολίτευση. Διαχρονικά ελάχιστες ήταν οι φορές οι κάτι τέτοιο κατέστη εφικτό.
Αναλυτικά η εισήγηση του κ. Τσίπρα:
«Ο κος Μητσοτάκης μετά από πολλές παλινωδίες που έχουν κοστίσει πολλά δις σε εξοπλιστικά που δεν αποτελούσαν προτεραιότητα και δεν είχαν ενταχθεί σε κανέναν προγραμματισμό των ενόπλων δυνάμεων ή της Βουλής, φέρνει εν τέλη με μεγάλη καθυστέρηση μια Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία, βιαστική και προχειρογραμμένη.
Όπως επίσης είναι γεγονός ότι ξεκινήσαμε τη διαπραγμάτευση το 2018 για τις φρεγάτες Μπελχάρα, βάση των εισηγήσεων του ΓΕΝ.
Αλλά εμείς δεν θα φέρναμε ποτέ μια Αμυντική Συμφωνία που θα άφηνε ανοιχτό το θέμα της υπεράσπισης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μας, καθώς και μια συμφωνία που θα εξέθετε ελληνικές δυνάμεις σε αποστολές σε εμπόλεμες περιοχές πολύ μακριά τόσο από την ελληνική όσο και από τη Γαλλική επικράτεια, όπως το Σαχέλ.
Εμείς θα φέρναμε πολύ νωρίτερα, μια καλύτερη και κυρίως φθηνότερη Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία.
Σε αυτά τα πλαίσια και ενόψει της κύρωσης της Συμφωνίας από τη Βουλή την επόμενη Πέμπτη, οφείλουμε να καλέσουμε άμεσα την κυβέρνηση να επανορθώσει σε σχέση με τις επίμαχες διατυπώσεις στα άρθρα 2 και 18 της Αμυντικής Συμφωνίας.
Είτε να αλλάξουν, είτε έστω να υπάρξει σαφής διευκρίνιση.
Με ρηματική διακοίνωση από πλευράς της Γαλλίας σε σχέση με την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων σε θαλάσσιες οικονομικές ζώνες που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο, στο βαθμό που αυτά βιαίως παραβιαστούν από τη Τουρκία.
Και ταυτοχρόνως με ρητή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να εκθέσει τη χώρα σε ασύμμετρους κινδύνους με την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Σαχέλ.
Σε αντίθετη περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα αναγκαστεί να καταψηφίσει τη Συμφωνία, αφήνοντας τη κυβέρνηση να αναλάβει μόνη της το βάρος της ευθύνης αυτών των δύο αρνητικών προβλέψεων για τα συμφέροντα της χώρας».