Κλείδωσε το lockdown για τις περιοχές της Βορείου Ελλάδας που βρίσκονται στο κόκκινο, καθώς ο κυβενρητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει ξανά lockdown αντίστοιχο με αυτό που είχε υπάρξει στο παρελθόν. Έτσι η κυβέρνηση διαφοροποιεί τη ρητορική και την παρουσίαση των περιοριστικών μέτρων, θέλοντας να ελέγξει τις αντιδράσεις και βελτιώσει το επίπεδο εφαρμοσιμότητας τους.
Στην πραγματικότητα η ελληνική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις εσωκομματικές αντιδράσεις και να διαχειριστεί το πολιτικό κόστος επιχειρεί να διαφοροποιήσει την επικοινωνιακή προσέγγιση.
Υπ αυτό το πρίσμα, ο κυβερνητικός εκρπόσωπος δήλωσε ότι δεν θα ξαναυπάρξουν lockdown αντίστοιχα με αυτά που έχει βιώσει η Ελλάδα στο παρελθόν. Αυτό συνεπάγεται ότι θα υπάξουν περιοριστικά μέτρα -όπως αυτά που ήδη εφαρμόζονται-, αλλά η κυβέρνηση δεν θέλει να να αποκαλεί lockdown.
Ήδη από τις αρχές της εβδομάδας το Μαξίμου με διαρρές διαμορφώνει κλίμα επικείμενων μέτρων, ενώ την Τετάρτη φαίνεται ότι κορυφώθηκε η διελκυστίνδα, με τους λοιμωξιολόγους να εισηγούνται να τεθούν Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Κιλκίς στο κόκκινο, ενώ από την άλλη τοπικοί και περιφερειακοί παράγοντες της ΝΔ ερίζουν για τη διατήρηση σε καθεστώς πλήρους λειτουργικότητας.
Μέτρα και αντίμετρα
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις και να τονίσει την αποτελεσμαιτκότητα των εμβολίων δήλωσε ότι lockdownn αντίστοιχο με αυτά του 2020 δεν θα υπάρξουν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα ληφθούν μέτρα. Ειδικότερα, αναφερόμενος στις θρησευτικές εκδηλώσεις και τις παρελάσεις ο Γιάννης Οικονόμου άφησε να εννοηθεί ότι αυτές θα γίνουν αλλά με τη λήψη μέτρων προστασίας.
Οι επιδημιολόγοι, πάντως, έχουν εισηγηθεί να επιτραπεί η είσοδος μόνο εμβολιασμένων στους ναούς, μέτρο το οποίο δεν φαίνεται εύκολο να τηρηθεί, ούτε να ελεγχθεί και φαίνεται ότι θα αντικατασταθεί την υποχρέωση χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους.
Έρχονται περιορισμοί
Το πρώτο βήμα έγινε την Τετάρτη με τις περιοχές να τίθενται στο κόκκινο, επί του επιδημιολογικού χάρτη. Ακόμα όμως δεν έχουν ανακοινωθεί τα επιπλέον μέτρα και η περίοδος διάρκειας. Στόχος, για την κυβέρνηση, είναι η δυνατότητα εφαρμογής τους από τους πολίτες, η διατηρησιμότητα και το πλαίσιο επιτήρησης. Σε αυτή τη φάση υπεισέρχεται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο διαθέτει τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες επιφορτίζονται με την εφαρμογή των μέτρων.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για ζήτημα που καλούνται να διαχειριστούν ο Τάκης Θεοδωρικάκος με τον Χρήστο Στυλιανίδη και τους τοπικούς άρχοντες -που στην πλειονότητά τους αποτελούν παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας-.
Ήδη, σε μια προσπάθεια να προληφθούν φαινόμενα αντιδραστικών κινητοποιήσεων μέσα από τα social media, καθώς και περιορισμού του κοινωνικού αντικτύπου των θεωριών συνωμωσίας η αστυνομία καταδιώκει ενεργά τους αντιεμβολιαστές στα social media. Αυτό όμως δεν αποτελεί λύση αλλά προσπάθεια ελέγχου της έντασης των συγκρούσεων.