Απόφαση να διαλύσει την υπάρχουσα επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την πανδημία φέρεται να έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, περιορίζοντας παράλληλα δραστικά τα μέλη και τις αρμοδιότητες. Τέτοιες κινήσεις όμως, επιδέχονται πολλών ερμηνειών και προκαλούν ανησυχία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, και τον Γιάννη Καντέλη, η νέα επιτροπή θα είναι επταμελής καθώς μέχρι σήμερα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων αριθμεί 33 μέλη.
Οι 7 επιστήμονες θα συνεδριάζουν σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα παρατηρώντας την πορεία της πανδημίας, και θα διατηρήσει το συμβουλευτικό της ρόλο προς την κυβέρνηση, ενώ θα υπάρχουν παρεμβάσεις για μέτρα όταν κρίνεται απαραίτητο.
Ο ρεπόρτερ επικαλούμενος πηγές που δεν κατονομάζει αποδίδει την απόφαση στα νέα δεδομένα, ήτοι στα εμβόλια και την σαφή κυβερνητική θέση να μη επαναληφθεί το αυστηρό lockdown.
Όπως εκτιμούν αξιωματούχοι, που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, πλέον έχουμε περάσει στην επόμενη φάση της πανδημίας και οι αλλαγές θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.
Το παρασκήνιο
Η απόφαση αυτή όμως ακολουθεί την προαναγγελία της παραίτησης του προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, ο οποίος ήταν επιλογή του προηγούμενου υπουργού Υγείας, του Βασίλη Κικίλια.
Κατ επέκταση, η απόφαση καρατόμησης των 24 επιστημόνων και περιορισμού των αρμοδιοτήτων της επιτροπής των λοιμωξιολόγων θα μπορούσε να ενταχθεί στο ευρύτερο πλαίσιο αναδιάταξης της πολιτικής του υπουργείου Υγείας, μετά την αλλαγή στην πολιτική ηγεσία.
Με δεδομένες μάλιστα τις συγκρούσεις των τελευταίων ωρών μεταξύ λοιμωξιολόγων – Μαξίμου και στελεχών της ΝΔ, η απόφαση για υπονόμευση της επιτροπής μπορεί να ωρίμασε πρόωρα ή και να επιβλήθηκε ως λύση εκτόνωσης.
Αντίφαση με το ECDC
Η απόφαση προκαλεί προβληματισμό καθώς συμπίπτει με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πανδημία.
Ειδικότερα, το ECDC κάνει λόγο για υψηλό κίνδυνο σημαντικής αύξησης κρουσμάτων, νοσηλειών και θνητότητας από τώρα έως το τέλος Νοεμβρίου, γεγονός που υποδεικνύεται και από μια νέα γρήγορη εκτίμηση κινδύνου (rapid risk assessment) του ιού SARS-CoV-2 που δημοσιεύθηκε σήμερα, Πέμπτη, από το ECDC.
Επικοινωνιακή διαχείριση
Η διαρροή της καρατόμησης της επιτροπής μέσω του ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ είναι προφανές ότι εντάσσεται στον ευρύτερο επικοινωνιακό σχεδιασμό, ώστε να προλειάνει το έδαφος και να μετρήσει αντιδράσεις.
Ωστόσο, τέτοιες εξελίξεις έχουν αντίκτυπο και στο διηνεκές, καθώς διαφοροποιείται συνολικά το μοντέλο διαχείρισης της κρίσης. Η έκταση της αλλαγής την καθιστά συστημική. Όπερ σημαίνει ότι η κυβέρνηση απομακρύνεται από το μοντέλο διαχείρισης της κρίσεων από τους επιστήμονες και ενισχύει δυσανάλογα πολύ το πολιτικό στοιχείο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Το ρίσκο αδυναμίας χειρισμού και υποτίμησης των κινδύνων αυξάνεται, ενώ παράλληλα περιορίζεται η διαφάνεια τόσο στις διαβουλεύσεις -που ήδη είχε υποστεί σημαντικό πλήγμα- όσο και στη λήψη αποφάσεων.