Την πιστοποίηση ότι όταν η αγορά βρίσκεται σε… timing και τροχιά διόρθωσης, καμιά είδηση και καμιά θετική εξέλιξη δεν μπορεί να εμποδίσει αυτή τη διαδικασία έκανε ο μήνας Σεπτέμβριος στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ένας μήνας όπου «κάηκαν» μια σειρά από εξαιρετικά θετικές ειδήσεις και εξελίξεις, οι οποίες αν έβρισκαν το ελληνικό χρηματιστήριο σε διαφορετικό timing, θα μπορούσαν να δώσουν ίσως και εκρηκτικές διαστάσεις ανόδου.
Βεβαίως, η αγορά έχει τους δικούς της νόμους και κανόνες και ποτέ δεν κάνει αυτό που περιμένουν οι πολλοί. Μέσα στο μήνα που φεύγει λοιπόν είχαμε την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ στην ασύλληπτη αποτίμηση των 2,1 δισ. ευρώ, καλύτερη βαθμολόγηση της Ελλάδας από ξένους οίκους, αναβαθμίσεις των τραπεζών από μεγάλα «σπίτια» του εξωτερικού, αναθεωρήσεις προς τα πάνω του ΑΕΠ, φορολογικές μεταρρυθμίσεις, θετική έκπληξη από τον τουρισμό, αλλά και εξαιρετικά αποτελέσματα εξαμήνου από τις εισηγμένες εταιρείες.
Όλες αυτές οι ειδήσεις πέρασαν στο… ντούκου, ή τουλάχιστον «αναβλήθηκε» το ζύγισμά τους από τους συνδαιτυμόνες της αγοράς, καθώς αυτό που κυριάρχησε ήταν η ανασφάλεια, η καχυποψία και η κακή ψυχολογία, κυρίως λόγω των εξελίξεων με την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ.
Προβληματισμός για τις διαδικασίες της ΑΜΚ της ΔΕΗ
Μπορεί οι λεπτομέρειες του τρόπου της ΑΜΚ της ΔΕΗ να ανακοινώθηκαν μόλις την περασμένη εβδομάδα, όμως φαίνεται πως από την αρχή του Σεπτέμβρη η αγορά είχε αρχίσει να «κρεμάει», πιστοποιώντας ότι ξέρει να διαβάζει τις εξελίξεις πρωτύτερα. Ο τρόπος της ΑΜΚ της ΔΕΗ, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων είναι σαφές ότι δυσαρέστησε ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς, αλλά και πολλά μικρομεσαία διεθνή funds που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Η τακτική αυτή εφαρμόστηκε πρώτα στις μεγάλες αυξήσεις των Πειραιώς Financial και Alpha Bank καθώς υπήρχε επείγουσα ανάγκη για την άντληση κεφαλαίων ενόψει μεγάλων τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων, όμως η αγορά βλέπει ότι αυτή η πρακτική οδεύει προς… παγίωση, καθώς έτσι θα γίνει και στη ΔΕΗ.
Στην οποία ΔΕΗ, σε καμιά περίπτωση δεν υπάρχουν παρόμοιες συνθήκες πίεσης χρόνου ή ανάγκη για επίσπευση των διαδικασιών. Πρόκειται για μια έμμεση ιδιωτικοποίηση που ασφαλώς θα «ανοίξει» την εταιρεία στα μεγάλα διεθνή κεφάλαια, όμως σπέρνει την ανασφάλεια στην εγχώρια αγορά, καθώς πολλοί μικρομέτοχοι, βλέπουν να περιορίζονται τα επενδυτικά τους δικαιώματα.
Πτώση 6,26% για το Γενικό Δείκτη το Σεπτέμβριο
Συνδυαστικά με όλα τα παραπάνω, το Χ.Α. ασφαλώς επηρεάστηκε από το διεθνές κλίμα και το ντόμινο ανησυχίας που έχει προκαλέσει η όψιμη ενεργειακή κρίση που ξεκίνησε με την κλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου και πλέον βάζει «φωτιά» και στο πετρέλαιο.
Η κλιμάκωση των τιμών στο πετρέλαιο αλλάζει τα δεδομένα, αυξάνοντας τις ανησυχίες για αύξηση του πληθωρισμού, ενώ μεγάλη άνοδο παρουσιάζουν και οι τιμές των αμερικανικών ομολόγων, την ίδια ώρα που η FED φέρνει νωρίτερα, μέσα στο 2022 την αλλαγή πολιτικής, με την αύξηση των επιτοκίων.
Μέσα σ’ αυτό το τοπίο υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία για ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους, περαιτέρω κλιμάκωση των τιμών στις πρώτες ύλες αλλά και πλήρη διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό ευρύτερα. Εύλογα ο Σεπτέμβριος ήταν πτωτικός για όλες τις διεθνείς αγορές, ενώ υπάρχει φόβος για «κόκκινο» Οκτώβρη, όπως… παραδοσιακά γίνεται στις αγορές, επιβεβαιώνοντας ότι αυτό το δίμηνο είναι μακράν το χειρότερο στην ιστορία των αγορών.
Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε σε ποσοστό 6,26% το Σεπτέμβριο, o FTSE 25 έχασε 5,38%, ο Mid Cap είχε τη μεγαλύτερη πτώση χάνοντας 8,62%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε απώλειες 3,95%. Έτσι, σε επίπεδο 9μήνου τα κέρδη του Χ.Α. «ψαλιδίστηκαν», με το Γ.Δ. να κερδίζει 6,97%, τον FTSE 25 στο +8,29%, τον Mid Cap +25,20% και τον τραπεζικό +4,73%. Οι μέσες συναλλαγές το μήνα Σεπτέμβριο διαμορφώθηκαν στα 65,59 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες έναντι των 44,58 εκατ. ευρώ που ήταν τον Αύγουστο.
Στο χώρο του FTSE 25, στην κορυφή των απωλειών βρέθηκε η ΔΕΗ που έχασε 18,2% το μήνα, η Ελλάκτωρ ακολουθεί με πτώση 14,9%, ΕΥΔΑΠ -12,6%, Viohalco -12,3%, ΕΧΑΕ -11,6%, ΑΔΜΗΕ -11,5%, Μυτιληναίος -11,3%, Lamda Development -10,5% κ.ο.κ. Θετικά το μήνα έκλεισαν μόνο οι Jumbo (+6,1%), ΟΠΑΠ (+0,8%) και Eurobank (+0,4%).
Τα στατιστικά της Πέμπτης
Την Πέμπτη, τελευταία συνεδρίαση του Σεπτέμβρη και του 9μήνου 2021, ο Γ.Δ. έκλεισε στις 865,34 μονάδες με οριακή πτώση 0,12%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 72,36 ευρώ. Στην κορυφή του τζίρου ο ΟΤΕ που διακίνησε 10,47 εκατ. ευρώ, με την Alpha Bank να διακινεί 8,71 εκατ. ευρώ και τον ΟΠΑΠ 7,43 εκατ.
Αξίζει να σημειωθεί πως η πτώση του Γ.Δ. την Πέμπτη ήρθε πρωτίστως λόγω του -1,64% του Mid Cap καθώς τόσο ο FTSE 25 όσο και ο τραπεζικός έκλεισαν ανοδικά σε ποσοστό 0,09% και 0,17% αντίστοιχα. Στον Large Cap εννέα μετοχές είχαν άνοδο έναντι 16 με πτώση, ενώ στο σύνολο της αγοράς 53 μετοχές έκλεισαν θετικά έναντι 70 που υποχώρησαν. Στον Large Cap θετικά ξεχώρισαν οι ΟΠΑΠ (+2,92%), Aegean Airlines (+2,77%) και ΔΕΗ (+2,50%), ενώ σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Viohalco (-3,71%), Μυτιληναίος (-2,08%), ΑΔΜΗΕ (-1,67%) και Motor Oil (-1,12%).
Μεγάλο άδειασμα σε Attica Bank και όμιλο Κόκκαλη
Στον Mid Cap, νέο εντυπωσιακό άδειασμα σε ποσοστό 24,38% έλαβε χώρα στην Attica Bank που έκανε reverse split, ενώ εντύπωση προκάλεσε το ξεφόρτωμα στη μετοχή της Intracom Holdings που υποχώρησε κατά 12,99% με όγκο 1,68 εκατ. τεμάχια! Μεγάλη πτώση 5,69% και στην Intrakat, στο -3,36% η Παπουτσάνης, -2,68% η Ευρωπαϊκή Πίστη, -3,14% η Ολυμπιακή Τεχνική και -1,55% η Quest Συμμετοχών. Στον αντίποδα, αντέδρασε με άνοδο 4,34% η Πλαστικά Θράκης, ύστερα από ένα 3ήμερο ξεφόρτωμα (λόγω ανησυχίας για το ενεργειακό κόστος) που έφερε τη μετοχή περί το 15% χαμηλότερα. Στην ευρύτερη αγορά, απώλειες 10% είχε και η Intralot του ομίλου Κόκκαλη.