Την παρέμβαση της οικονομικής; Εισαγγελίας στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ προκάλεσε η οσμή insider trading και το μπαράζ καταγγελιών από σωματεία, κοινωνικούς φορείς, εργαζομένους και την αντιπολίτευση, καθώς και από χρηματιστηριακούς κύκλους.
Σε πρώτη ανάγνωση η παρέμβαση Εισαγγελέα ανεβάζει το πολιτικό και επιχειρηματικό ρίσκο και προκαλεί εμπλοκή στο πλάνο της αμκ της εταιρίας. Αν όμως η εισαγγελική έρευνα δεν εντοπίσει μεμπτά στοιχεία τότε θα είναι πολύ ευκολότερο για την κυβέρνηση να αψηφίσει τις αντιδράσεις και για την αντιπολίτευση πολύ δυσκολότερο να επιμείνει στο σκληρό ροκ.
Η ραγδαία κλιμάκωση με την παρέμβαση εισαγγελέα πριν ξεκινήσει η διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου μπορεί να απαλλάξει μεσοπρόθεσμα την εταιρία από το βραχνά της αντιστροφής στην προτεραία κατάσταση και ως εκ τούτου να παράσχει την απαιτούμενη ασφάλεια στους επενδυτές που σκοπεύουν να μπουν.
Αν και πολιτικά φαίνεται ότι η παρέμβαση Εισαγγελέα αποτελεί επιβεβαίωση των αντιδράσεων και αναγνώριση της δυσωδίας που αναδύεται, η τόσο πρόοιμη ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών., εφόσον δεν αναδείξει ουσιαστικές παραβάσεις θα λειτουργήσει καθαρκτικά, απαλάσσοντας απριόρι τη διοίκηση για τους χειρισμούς και παραδίδοντας στον στρατηγικό επενδυτή μια εταιρία “καθαρή” από νομικές και πολιτικές επιπλοκές.
Υπ αυτό το πρίσμα, η αντιπολίτευση και όσοι αντιδρούν στη διαδικασία βρίσκονται ενώπιον αδιεξόδου, καθώς δεν μπορούν να προκαταλάβουν τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ούτε όμως να αρνηθούν την παρέμβασή της. Έτσι, αποδέχονται απριόρι το όποιο πόρισμα και δεσμεύονται από αυτό. Ιδιαιτέρα μάλιστα για τον ΣΥΡΙΖΑ που λανσάρει θεσμικό και τεχνοκρατικό προφίλ, η υπόθεση της ΔΕΗ θα μπορούσε να έχει σημαντικές πολιτικές και κοινωνικές επιπλοκές.
Η πορεία της μετοχής της ΔΕΗ
Παρέμβαση Εισαγγελέα
Υπό διερεύνηση θέτει η Οικονομική Εισαγγελία δημοσιεύματα και καταγγελίες για ενδεχόμενες αξιόποινες πράξεις που σχετίζονται με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, η οποία ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες.
Με εντολή του προς του οικονομικούς εισαγγελείς, ο επικεφαλής της αποκαλούμενης και «Υπερεισαγγελίας», Χρήστος Μπαρδάκης, ζητά να αξιολογήσουν όσα καταγγέλλονται αναφορικά με την εξαγγελθείσα άντληση κεφαλαίων ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ της ΔΕΗΔΕΗ -0,68% και να εντοπίσουν εάν στην υπόθεση προκύπτει η διάπραξη αξιόποινων πράξεων, όπως αυτά της χειραγώγησης εισηγμένων στο Χρηματιστήριο μετοχών και κατάχρησης εσωτερικής πληροφόρησης.
Στο υλικό της δικογραφίας που σχηματίζει η Οικονομική Εισαγγελία θα περιλαμβάνεται και η αναφορά άδικης πράξης που κατέθεσαν την Δευτέρα στον Άρειο Πάγο έξι δικηγόροι, οι οποίοι πλην των δύο προαναφερόμενων αδικημάτων ζητούν να ερευνηθεί και το ενδεχόμενο διάπραξης των αδικημάτων της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος. Οι δικηγόροι, επικαλούμενοι δημοσιεύματα για υποχώρηση της μετοχής της ΔΕΗΔΕΗ -0,68% μερικές μέρες πριν την ανακοίνωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, αναφέρουν πως «συνάγεται ότι υπάρχουν αποχρώσεις ενδείξεις για τη διάπραξη αδικημάτων».
Τα επίμαχα δημοσιεύματα, που μετά την εντολή του οικονομικού εισαγγελέα θα τεθούν υπό διερεύνηση από τους οικονομικούς εισαγγελείς, αναφέρουν μεταξύ άλλων πως η τιμή της μετοχής της εταιρείας «υποχωρούσε χωρίς προφανή λόγο» από τις 13 Σεπτεμβρίου μέχρι την ημέρα ανακοίνωσης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, η οποία έγινε μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης του ΧΑΑ. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, γεννώνται υποψίες για σκόπιμες ενέργειες που εδράζονται σε εσωτερική πληροφόρηση (insider trading).
Τέλος, η Οικονομική Εισαγγελία θα εξετάσει και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που με την ολοκλήρωσή της θα μειωθεί το ποσοστό του Δημοσίου στην Επιχείρηση, δεν θα αποφέρει προσόδους στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), στο αποκαλούμενο Υπερταμείο, η οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα έχει απώλεια περιουσίας μεγάλου τιμήματος.