Ανακοίνωση με την οποία δημιουργείται η εύλογη εντύπωση ότι οι ΗΠΑ είχαν προεγκρίνει το αμυντικό deal Ελλάδας – Γαλλίας για την απόκτηση των φρεγατών Belh@rra, καθώς ενδεχομένως και για την επικείμενη ανακοίνωση της απόκτησης των κορβετών Gowind, εξέδωσε το State Department.
Θετική και υποστηρικτική θέση απέναντι στη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας έλαβε το State Department των ΗΠΑ, αντίδραση που προϋποθέτει πλήρη και εμβριθή ενημέρωση καθώς και προεργασία για την αποφυγή διπλωματικών και πολιτικών προστριβών.
Οι δηλώσεις
Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν τις συνεχείς επενδύσεις που πραγματοποιεί η Ελλάδα για την αναβάθμιση των αμυντικών της δυνατοτήτων, και το γεγονός ότι εκπληρώνει τις νατοϊκές της δεσμεύσεις για τις προβλεπόμενες αμυντικές δαπάνες σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή τη νέα αμυντική συμφωνία που υπόγραψε η χώρα μας με την Γαλλία.
Eκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εξήγησε ότι
«οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα απολαμβάνουν μια ισχυρή αμυντική σχέση με ρίζες στις κοινές μας αξίες. Υποστηρίζουμε σθεναρά τον ρόλο της Ελλάδας στη δημιουργία σταθερότητας στην περιοχή και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Ελλάδα για την προώθηση των κοινών μας στόχων για ειρήνη και ευημερία στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής σχέσης μας με το Πολεμικό Ναυτικό. Ενώ δεν έχουμε δει τις λεπτομέρειες της πολυετούς αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας και Γαλλίας, σημειώνουμε ότι η μακροχρόνια Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) ΗΠΑ-Ελλάδας επικαιροποιήθηκε το 2019 προς αμοιβαίο όφελος των δύο εθνών μας και της περιφερειακής ασφάλειας».
Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην αναζήτηση κοινού εδάφους για την πιθανή αναβάθμιση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας. Όπως σημειώνει, μια νέα επικαιροποίηση θα συμπεριλαμβάνει την επ’ αόριστον χρονική παράταση της συμφωνίας, ένα γεγονός που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτιμά ότι θα βοηθήσει στην προώθηση της ειρήνης στην περιοχή και των κοινών στόχων άμυνας και ασφάλειας μεταξύ στενών συμμάχων του ΝΑΤΟ.
Η ανάλυση
Με αφορμή τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας η Ουάσιγκτον πιέζει για την επικαιροποίηση της MDCA, η οποία όπως προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι 5ετής.
Επίσης,είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ είχαν προαποφασίσει την οικοδόμηση της θέσης τους για το αμυντικό πρόγραμμα της Ελλάδας ώστε να δοθεί ως αντισταθμιστικό όφελος στη Γαλλία για την AUKUS. Ακόμα δεν είναι σαφές πότε άλλαξαν οι προτεραιότητες των ΗΠΑ και λήφθηκαν οι αποφάσεις, είναι όμως προφανές ότι η Ουάσιγκτον δεν εξεπλάγη από τις εξελίξεις.