Να χρησιμοποιήσει την Τουρκία ως… παράδειγμα ενεργειακής ασφάλειας και αυτονομίας επιχείρησε ο Βλάντιμιρ Πούτιν κατά τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι της Ρωσίας, προβάλλοντας έτσι τα ενεργειακά ως το μείζον θέμα στη διμερή ατζέντα και το κορυφαίο θέμα για το Κρεμλίνο, συνολικά.
- Ενεργειακά
- Συρία
- Λιβύη
- S-400
- Ουκρανία
- Μαύρη Θάλασσα
Η Τουρκία είναι προστατευμένη από την κρίση φυσικού αερίου που έχει πλήξει την Ευρώπη, χάρη στον ρωσικής κατασκευής αγωγό φυσικού αερίου TurkStream, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, υποδεχόμενος τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο θέρετρο Σότσι.
Στην ατζέντα των συζητήσεων του Βλάντιμιρ Πούτιν με τον Ταγίπ Ερντογάν περιλαμβάνονται καυτά ζητήματα και ανοιχτά μέτωπα, όπως ο εμφύλιος στη Λιβύη, η διένεξη στο Ιντλίμπ της βόρειας Συρίας και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Παράλληλα, όμως αναμένεται να συζητηθεί το μέλλον της αμυντικής συνεργασίας Ρωσίας – Τουρκίας, όπου εκτός από τους S-400, υφίστανται και ζητήματα που άπτονται του νατοϊκού ρόλου της Τουρκίας. Επι τάπητος, επίσης, αναμένεται να τεθεί η κατάσταση στα δυτικά Βαλκάνια και το Αφγανιστάν.
Ενεργειακά
«Και τώρα, που βλέπουμε τις αρκετά δύσκολες, ταραχώδεις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, η Τουρκία αισθάνεται απολύτως σίγουρη και σταθερή» δήλωσε ο Πούτιν αναφερόμενος στο αγωγό φυσικού αερίου TurkStream, που ξεκινάει από την Ρωσία, διασχίζει την Μαύρη Θάλασσα και καταλήγει στην Τουρκία.
Τα χερσαία τμήματα της σύνδεσης του αγωγού εκτείνονται περαιτέρω προς τη νότια Ευρώπη και αποτελούν μέρος των σχεδίων της Μόσχας να παρακάμψει τον πολιτικό της αντίπαλο, την Ουκρανία, στις εξαγωγές φυσικού αερίου που πραγματοποιεί στις προσοδοφόρες ευρωπαϊκές αγορές.
Η Ρωσία έθεσε σε λειτουργία τον αγωγό φυσικού αερίου TurkStream με ετήσια δυναμικότητα 31,5 δισ. κυβικών μέτρων, στις αρχές του 2020.
Η Gazprom ανακοίνωσε ότι αύξησε τις συνολικές προμήθειες φυσικού αερίου προς την Τουρκία κατά σχεδόν 160% από την αρχή του έτους.
Ο Nord Stream 2
Ο ρωσικός αγωγός φυσικού Nord Stream 2, υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου που διασχίζει με αφετηρία την Ρωσία, την Βαλτική Θάλασσα και καταλήγει στην Γερμανία, ολοκληρώθηκε πρόσφατα και αναμένεται να εγκριθεί η λειτουργία του από τις ρυθμιστικές αρχές της Γερμανίας.
Οι ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF έχουν αυξηθεί από τον Ιανουάριο περισσότερο από τέσσερις φορές, λόγω των χαμηλών αποθεμάτων αποθήκευσης φυσικού αερίου, των υψηλών τιμών άνθρακα στην ΕΕ, των μειωμένων παραδόσεων από δεξαμενόπλοια μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου και των μειωμένων ρωσικών προμηθειών σε σχέση με τις αναμενόμενες.
Επέμβαση στη Συρία
Η Ρωσία θέλοντας να ολοκληρώσει την επιχείρηση σταθεροποίησης στην Συρία και να εμπεδώσει την κυριαρχία του Άσαντ φαίνεται διατεθειμένη για μια νέα, μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στα βορειοδυτικά της χώρας, στο Ιντλίμπ. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα προκαλούσε νέα κύματα προσφύγων και κατακραυγή από τη διεθνή κοινότητα.
Ήδη υπάρχουν ενδείξεις ότι μια κοινή εκτεταμένη στρατιωτική επιχείρηση με ρωσικά και συριακά στρατεύματα βρίσκεται προ των πυλών. Για να προλάβει δυσάρεστες εξελίξεις ο πρόεδρος Ερντογάν προχώρησε σε ενίσχυση των τουρκικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία με σκοπό να αποτρέψει μια μαζική μετακίνηση σύρων προσφύγων προς τα τουρκικά σύνορα.
Ο Εμέρ Ενχόν, ο οποίος διετέλεσε το 2011 πρέσβης της Τουρκίας στη Δαμασκό, εκτιμά ότι το τίμημα μιας κοινής ρωσοτουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης θα είναι μεγάλο: «Ο πληθυσμός στην Ιντλίμπ υπερδιπλασιάστηκε από την αρχή του εμφυλίου στη Συρία από ένα σε 4,5 εκατομμύρια. Κατά συνέπεια μια στρατιωτική παρέμβαση θα είναι αιματηρή και θα πυροδοτήσει νέα κύματα προσφύγων προς την Τουρκία». Ο τούρκος διπλωμάτης αναμένει ότι η συνάντηση στο Σότσι δεν θα αμβλύνει την αντιπαράθεση μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού.
Πρόσφατα ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ μετέβη στη Μόσχα για να ζητήσει από τον πρόεδρο Πούτιν την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από τη Συρία. Η Άγκυρα ωστόσο θεωρεί νόμιμη την στρατιωτική της παρουσία στη βόρεια Συρία για την αντιμετώπιση των κουρδικών παραστρατιωτικών δυνάμεων του YPG, τις οποίες θεωρεί μακρύ χέρι του απαγορευμένου κουρδικού PKK.
Μαύρη Θάλασσα
Όσον αφορά στη Μαύρη Θάλασσα, το πεδίο διένεξης είναι διευρυνόμενο, καθώς η Τουρκία συμμετέχει στο NATO και επιδιώκοντας να διατηρήσει την επιρροή της αναλαμβάνει αυξανόμενο αριθμό αποστολών στην περιοχή. Παράλληλα, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει στήριξη στην κυβέρνηση της Ουκρανίας.
Η Άγκυρα έχει αναλάβει, αυτή την περίοδο, το air polising της Πολωνίας, στο πλαίσιο αυτής της αποστολής έχει διεξάγει αρκετές αναγνωρίσεις και αναχαιτίσεις ρωσικών αεροσκαφών. Η Τουρκία, επίσης, είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ με δυνατότητα διαρκούς παρουσίας βαρέων πλοίων του πολεμικού της ναυτικού στην περιοχή.
Από ρωσικής πλευράς, το Κρεμλίνο έχει επιδείξει προδιάθεση κλιμάκωσης των εντάσεων, αναστέλλοντας την αποστολή παρατηρητών της εκεχειρίας του ΟΑΣΕ.