Αντίδραση αυτοσυντήρησης και μερικής αποκατάστασης ώστε να αποφύγει την άμεση καθίζηση στα χαμηλά των 850 μονάδων έβγαλε την Τρίτη το ελληνικό χρηματιστήριο. Χωρίς να εντυπωσιάσει και με το τζίρο να παραμένει για πολλοστή φορά κολλημένος πλησίον των 50 εκατ. ευρώ, το Χ.Α. απλώς ακολούθησε παρόμοιας έντασης αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών, που μετά το χθεσινό ξεπούλημα σήμερα ανασυντάχθηκαν.
- Στήριξη από Μυτιληναίο, ΟΤΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Lamda
- Υποδομές και ενέργεια στήριξαν την αντίδραση
Ο Γενικός Δείκτης μάλιστα «βούτηξε» έως το χαμηλό των 854,86 μονάδων (-0,6%) στις 11:27 π.μ. όμως οι αρχικά δειλές αγορές σε κάποια blue chips με επιρροή στο Γενικό Δείκτη βελτίωσαν την εικόνα και έφεραν κλείσιμο στις 866,35 μονάδες με άνοδο 0,73%, πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας. Βεβαίως, υπάρχει και το κλείσιμο του Σεπτεμβρίου και του 9μήνου αύριο, οπότε δεν αποκλείεται κάποια χαρτοφυλάκια να προσπάθησαν να βελτιώσουν την εικόνα των συμμετοχών τους.
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε περίπου όσο η χθεσινή, στα 51,87 εκατ. ευρώ, στοιχείο που δείχνει ότι δεν εισρέει νέα ρευστότητα στο σύστημα και – παρά την πτώση των τιμών – ανακυκλώνονται τα ίδια κεφάλαια, μέσω των κινήσεων καθαρά βραχυχρόνιου χαρακτήρα.
Κύριοι εκφραστές της αντίδρασης ήταν οι μετοχές του ευρύτερου χώρου της ενέργειας και των υποδομών, αλλά και ο ΟΤΕ που «τράβηξε» το Γ.Δ. υψηλότερα ύστερα από το σημερινό ξέσπασμα +4,11% που έφερε τον τίτλο εκ νέου στα 16,20 ευρώ.
Η αντίδραση της Μυτιληναίος
Η μετοχή της Μυτιληναίος, ύστερα από ένα 8ήμερο σερί απωλειών αντέδρασε σε ποσοστό 4,35% με κλείσιμο στα 14,40 ευρώ, ενώ προέρχονταν από απώλειες άνω του 13% στις προηγούμενες συνεδριάσεις του Σεπτέμβρη. Η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που προέρχονταν από πτώση κοντά στο 10% το Σεπτέμβριο με σημαντικό αρνητικό σερί, αντέδρασε σε ποσοστό 2,16%, ενώ η θυγατρική Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στο +2,67%.
Κέρδη άνω του 2% είχε η Jumbo που είναι από τα ελάχιστα «χαρτιά» του Large Cap με θετικό πρόσημο το μήνα που φεύγει (κερδίζει άνω του 6%), ενώ θετικά έκλεισαν και οι Lamda Development, ΕΥΔΑΠ, Πειραιώς Financial, Coca Cola HBC και Viohalco. Στον αντίποδα, πτώση άνω του 1% είχαν οι Alpha Bank και ΑΔΜΗΕ.
Η ΔΕΗ κράτησε οριακά το όριο των 8 ευρώ με απώλειες 0,74%, στον απόηχο της παρέμβασης της Οικονομικής Εισαγγελίας για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όπου η μετοχή πιέστηκε σημαντικά μετά την ανακοίνωση της πώλησης του ΑΔΜΗΕ. Ερευνάται αν υπήρξαν διαρροές, όπως πιστεύει η αγορά, εξού και το 9ήμερο πτωτικό σερί από τις 13 έως τις 24/9, όπου ο τίτλος απώλεσε το 24% της αξίας του.
Movers & Shakers
Πτωτικό σερί, διαρκείς πιέσεις στον Mid Cap
Μεικτή ήταν η εικόνα και στο χώρο του Mid Cap που τελευταία έχει δεχτεί μεγάλη πίεση. Δεν είναι τυχαίο ότι ο δείκτης του μεσαίου χώρου έκλεισε για 5η συνεχή συνεδρίαση αρνητικά, χάνοντας 0,54% στις 1.409,53 μονάδες, ενώ υποχωρεί το μήνα Σεπτέμβριο άνω του 7%. Σημαντικές πιέσεις για ακόμη μια συνεδρίαση για τη μετοχή της Πλαστικά Θράκης που λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους, υποχωρεί διαρκώς τελευταία, χάνοντας σήμερα 4,44%, με τις απώλειες σε μηνιαίο επίπεδο κοντά στο 20%.
Η Intracom Holdings υποχώρησε κατά 3,17%, η Ευρωπαϊκή Πίστη -2,81% και το Πλαίσιο -1%, ενώ κέρδη είχαν οι Τεχνική Ολυμπιακή, ΟΛΘ, Autohellas (στο +4% το μήνα λόγω θετικής έκπληξης στον τουρισμό), BriQ Properties και Έλτον.
Στην ευρύτερη αγορά, θετικά έκλεισαν οι ΕΚΤΕΡ, Frigoglass, Βογιατζόγλου, Ευρωσύμβουλοι, Reds, Ιντεάλ και Κλωστ. Ναυπάκτου, ενώ υποχώρησαν οι Μινέρβα, Ιντερτέκ, Ελινόιλ, Byte Computer, Βιοκαρπέτ, Αλουμύλ, Epsilon Net, Γενική Εμπορίου, Ίλυδα κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς υπήρξε εικόνα ισορροπίας με 52 ανοδικές και 53 πτωτικές μετοχές.