Σε νέα χαμηλά δύο και πλέον μηνών έκλεισε την Τρίτη το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς στις εγχώριες ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα φέρει στην αγορά η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ προστέθηκε η διεθνής ενεργειακή κρίση, η κλιμάκωση του πληθωρισμού και η άνοδος των αποδόσεων στα ομόλογα.
- Προς τις 850 μονάδες το Χ.Α. όπου θα κριθούν οι αντοχές
- Μόλις μία μετοχή του FTSE 25 έκλεισε ανοδικά
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο παραδόθηκε στους πωλητές, δίνοντας μια συνεδρίαση καθολικά πτωτική, καθώς από τις 25 μετοχές του FTSE 25 μόνο η Motor Oil διασώθηκε με θετικό κλείσιμο, ενώ στο σύνολο της αγοράς, μόλις 20 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 97 με πτώση.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο χαμηλό ημέρας με απώλειες 1,76% στις 860,03 μονάδες, επίπεδα που είχε να δει από τις 22 Ιουλίου 2021, ήτοι δύο και πλέον μήνες πίσω. Η εικόνα της αγοράς ασφαλώς έχει «χαλάσει» τόσο σε τεχνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ψυχολογίας, με αφορμή τη νέα αύξηση κεφαλαίου αυτή τη φορά από τη ΔΕΗ. Μάλιστα η αγορά συμπλήρωσε εφτά συνεδριάσεις με κλείσιμο κάτω από το όριο ψυχολογίας των 900 μονάδων.
Μεγάλη αλλαγή σκηνικού διεθνώς
Διεθνώς, η ενεργειακή κρίση έχει προκαλέσει ένα διευρυμένο ντόμινο ανησυχίας, αλλάζοντας το status quo σε πολλά επίπεδα λειτουργίας των οικονομικών, διαταράσσοντας και όλη την επενδυτική βιομηχανία. Μετά την κρίση με την αύξηση των τιμών στο φυσικό αέριο, έρχεται η κλιμάκωση των τιμών στο πετρέλαιο να αλλάξει τα δεδομένα, αυξάνοντας τις ανησυχίες για αύξηση του πληθωρισμού, ενώ μεγάλη άνοδο παρουσιάζουν και οι τιμές των ομολόγων.
Ευρύτερα όλες τις τελευταίες εβδομάδες οι «φωνές» για υπερφόρτωση στις αγορές και ανάγκη διόρθωσης και εξισορρόπησης μετά το υπερ-δωδεκαετές bull market που έφερε πρωτοφανή ιστορικά υψηλά σε πλήθος κύριων δεικτών – οδηγών του παγκόσμιου χρηματιστηριακού συστήματος, έχουν κλιμακωθεί.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές κατέγραψαν νέα ισχυρή πτώση που έφτασε έως το -2,40% για τον ευρωπαϊκό νότο, ενώ περί το 2% είναι οι απώλειες σε DAX (Φρανκφούρτη) και CAC 40 (Παρίσι). Εξαιρετικά μεγάλη πτώση και στους δείκτες της Wall Street όπου γύρω στις 18:30 μ.μ. ώρα Ελλάδας και ενώ έχουν δρόμο έως το κλείσιμο, υποχωρούν έως 2,55% (Nasdaq) με τις μετοχές του κλάδου τεχνολογίας να πρωτοστατούν. Ο S&P 500 υποχωρεί σε ποσοστό 1,83%, ενώ o Dow Jones χάνει περί τις 450 μονάδες, έχοντας υποχωρήσει και κάτω από τις 34.500 μονάδες.
Τι έγινε στο Χ.Α. – Τα νέα δεδομένα
Εντός αυτών των αφιλόξενων συνθηκών το ελληνικό χρηματιστήριο ασφαλώς δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να προβάλει αντιστάσεις αλλά ούτε και να διαφοροποιεί, καθώς εκτός των άλλων έχει και τις εσωτερικές ανησυχίες, όπως η ανακοίνωση της ΑΜΚ της ΔΕΗ που επιδεινώνουν το κλίμα.
Δείκτες και μετοχές κινήθηκαν μόνιμα σε αρνητική τροχιά, με τον FTSE 25 να κλείνει στις 2.076,92 μονάδες καταγράφοντας πτώση 1,73%, ο Mid Cap «παραδόθηκε» με πτώση 2,03% στις 1.417,12 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,78% στις 546,85 μονάδες. Από την εικόνα των ανωτέρω δεικτών, είναι ξεκάθαρο ότι τόσο η ψυχολογία της αγοράς, όσο και η τεχνική εικόνα έχει επιδεινωθεί πολύ.
Μένει να δούμε το αν στην περιοχή των 850 μονάδων όπου σύμφωνα με τους αναλυτές περνά ο 200άρης θα βγουν άμυνες και αναχώματα. Ένα στοιχείο που ίσως μπορεί να έχει… θετική ανάγνωση, είναι ότι η πτώση ήρθε ξανά με μειωμένο τζίρο, το μικρότερο των τελευταίων εννέα συνεδριάσεων, στοιχείο που δείχνει ότι δεν υπήρξε γενικευμένο ξεπούλημα – αποχώρησης, αλλά δεν υπήρξαν «αντίβαρα» από πλευράς αγοραστών.
Ένα άλλο θετικό στοιχείο είναι ότι η μετοχή της ΔΕΗ, μετά το σοκ του -21% της περασμένης εβδομάδας δείχνει να σταθεροποιείται – τουλάχιστον προς το παρόν – στην περιοχή των 8 ευρώ, κλείνοντας σήμερα στα 8,06 ευρώ με πτώση 0,37%, τη μικρότερη από τις μετοχές που υποχώρησαν στον Large Cap.
Ανησυχία για το ενεργειακό κόστος
Πάντως, η ανησυχία για το ενεργειακό κόστος, τους φόβους για περαιτέρω κλιμάκωση των τιμών στις πρώτες ύλες και την πλήρη διατάραξη στην εφοδιαστική αλυσίδα, έφερε σημαντικές απώλειες στις περισσότερες μετοχές. Η leader Coca Cola HBC υποχώρησε κατά 3,27%, καθώς κάθε τέτοια αλλαγή την επηρεάζει οριζόντια και κλιμακωτά δεδομένου ότι δραστηριοποιείται σε πληθώρα αγορών, στο -3,33% η Τιτάν, -3,09% η ElvalHalcor, ενώ πλέον του 2% υποχώρησαν οι ΟΤΕ, Eurobank, Εθνική, ΕΧΑΕ και Ελλάκτωρ.
Στον Mid Cap, μόνο οι ΕΥΑΘ και Κρι Κρι έκλεισαν θετικά, ενώ σημαντικές πιέσεις 6,77% δέχτηκε η μετοχή της Πλαστικά Θράκης, καθώς η αύξηση του ενεργειακού κόστους την επηρεάζει καταλυτικά. Πτώση άνω του 3% είχαν μετοχές όπως Cenergy Holdings, Intrakat, AVAX, Intracom Holdings, Έλτον και Profile, ενώ άνω του 2% έχασαν οι Πλαίσιο, Ικτίνος και Τεχνική Ολυμπιακή.
Πτώση έως τις 850 ή και 820 μονάδες βλέπουν οι αναλυτές
Εύλογα επιβαρυμένη βλέπουν την τεχνική εικόνα οι αναλυτές, με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνο Χατζηδάκη να σημειώνει πως «η πολύμηνη συσσώρευση οδεύει προς καθοδική λύση. Οι δύο κινητοί μέσοι που ορίζουν την βραχυπρόθεσμη τάση έχουν δώσει καθαρά σήματα πώλησης όπως και ο MACD ενώ το οχυρό στήριξης των 880 μονάδων έπεσε χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.
Οι ταλαντωτές οδεύουν προς υποτιμημένες ζώνες με πιθανό σημείο συνάντησης τις 855 μονάδες. Από το επίπεδο αυτό αναμένεται κάποιου είδους τοπική ανοδική αντίδραση, με ανοδικό πέρας τις 880 μονάδες. Η μεγάλη εικόνα στην περιοχή των στηρίξεων περιέχει πλέον και τον κινητό μέσο των 200 ημερών ο οποίος έχει ανοδική κλίση και βρίσκεται πέριξ των 850 μονάδων. Η λύση πάντως της συσσώρευσης βρίσκεται στις 830 μονάδες, εκεί η εικόνα αλλάζει υπέρ των πωλητών που αποκτούν το πάνω χέρι στην διαχείριση της τάσης».
Από την πλευρά του, ο Πέτρος Τσούρτης, υπεύθυνος ανάλυσης της Merit ΧΑΕΠΕΥ σημειώνει πως «η βραχυπρόθεσμη τάση είναι πτωτική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών στις 898 μονάδες. Σημείο στήριξης είναι οι 850 μονάδες (ΚΜΟ 200 ημερών) και σημείο αντίστασης οι 900 μονάδες».
Ν. Καυκας (Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ): Πιθανή η πτώση έως 820 μονάδες
Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαος Καυκάς, τονίζει πως «η συνολική εικόνα των αγορών δεν έχει διαφοροποιηθεί με τα πτωτικά ρίσκα από τα γνωστά μέτωπα να παραμένουν. Το ΧΑ συντηρεί το range trading των τελευταίων μηνών με το άνω εύρος, ήτοι η περιοχή των 940 μονάδων, να αποτελεί ενδεχομένως το καλύτερο σενάριο για τις επόμενες εβδομάδες, καθώς άλλη μία σημαντική αύξηση κεφαλαίου δρομολογείται. Στον αντίποδα, δεν αποκλείουμε περαιτέρω διολίσθηση μέχρι την περιοχή των 820 μονάδων».