Ανεξάρτητα από τα ερωτηματικά που αφήνει αναπάντητα η ανακοίνωση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Γαλλίας – Ελλάδας, η φρεγάτα Belh@rra που τελικά επελέγη ως το νέο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, αποτελεί την πρόταση του Ανώτατου Ναυτικού συμβουλίου που αποτελείται από 16 ανώτατους αξιωματικούς του ΠΝ.
Η επιλογή του συγκεκριμένου πλοίου με την προτεινόμενη διαμόρφωση αποτελεί πρόταση του ΑΝΣ. Συνεπώς πρόκειται για το πλοίο που καλύπτει τις επιχειρησιακές ανάγκες και διαμόρφωση που ανταποκρίνεται στους ρόλους που θα ανατεθούν τόσο στο πλοίο όσο και στο ΠΝ στο πλαίσιο του νέου δόγματος που έχει από καιρό εκπονηθεί και εφαρμόζεται.
Το Crisis Monitor είχε σε ανύποπτο χρόνο επισημάνει ότι οι Belh@rra και αντίστοιχα πλοία ανταποκρίνονται σε ρόλους θαλάσσιας κυριαρχίας και επέκτασης της περιοχής ευθύνης. Βέβαια, η υποστήριξη τέτοιων ρόλων απαιτεί νέες βάσεις και αμυντικές διαμορφώσεις. Η Ελλάδα είχε εκπονήσει σχέδιο κατασκευής νέου ναύσταθμου στην Κρήτη για σχετικές αποστολές. Ο σχεδιασμός αυτός είχε εγκαταλειφθεί ή παγώσει. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τη Γαλλία για την απόκτηση των Belh@rra, η κινητικότητα σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να αναθερμανθεί.
Στο μεταξύ, καθώς το Μαξίμου επιχειρεί να εστιάσει την προσοχή στα αμυντικά, υποβαθμίζοντας τη γεωπολιτική απεικόνιση, διαρρέει με non paper τα χαρακτηριστικά των φρεγατών, σε μια προσπάθεια να δώσει τροφή για τους “ναυάρχους του πλητρολογίου” για αντιπαραθέσεις και αφιερώματα στα media και social media.
Τα χαρακτηριστικά των Belh@rra
Οι φρεγάτες της Naval Group, με την υψηλή τεχνολογία και τα μεγάλου βεληνεκούς οπλικά τους συστήματα θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής ισχύος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πέρα από τις αυξημένες δυνατότητες θα είναι απολύτως συμβατές ώστε να «συνεργάζονται» με τα μαχητικά Rafale.
Το πλοίο ανήκει στην επόμενη γενιά «ψηφιακών» φρεγατών και εξοπλίζεται με το κορυφαίο ραντάρ SeaFire. Το τελευταίο συνδυάζεται με τους υπερσύγχρονους αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER 30, στην πλέον τελευταία τους έκδοση. Ο συνδυασμός SeaFire/ASTER 30 θα προσφέρει αεράμυνα περιοχής στις Μονάδες του Στόλου, σε αποστάσεις που υπερβαίνουν τα 100 χιλιόμετρα, ενώ ταυτόχρονα θα διαθέτει και Αντιβαλλιστικές Ικανότητες.
Νέες ικανότητες
Το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά για πρώτη φορά στην ιστορία του, πλοία που θα έχουν δυνατότητα να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ενώ θα μπορούν να προσφέρουν και προστασία απέναντι σε βαλλιστικούς πυραύλους.
Ο οπλισμός συμπληρώνεται από προηγμένο πυροβόλο των 76 χιλιοστών, αλλά και σύστημα RAM των 21 πυραύλων, που ολοκληρώνει την αντιαεροπορική/αντιβληματική ασπίδα του πλοίου.
Η νέα φρεγάτα Belharra του Πολεμικού Ναυτικού, εκτός από εξελιγμένες αντιαεροπορικές δυνατότητες, διαθέτει και κορυφαίες ανθυποβρυχιακές ικανότητες, χάρη στο παγκοσμίως πρωτοπόρο sonar CAPTAS-4. Το τελευταίο θα συνδυαστεί με τα υπερσύγχρονα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R που πρόσφατα αγόρασε η χώρα μας από τις ΗΠΑ και θα παραδοθούν στις αρχές του 2022. Τον ανθυποβρυχιακό οπλισμό συμπληρώνουν υπερσύγχρονες ανθυποβρυχιακές τορπίλες.
Ο οπλισμός εναντίον πλοίων περιλαμβάνει τους πλέον εξελιγμένους «ψηφιακούς» Exocet MM40 Block 3c, με ικανότητα κρούσης σε μεγάλες αποστάσεις, ενώ ταυτόχρονα έχουν και δυνατότητα να πλήξουν παράκτιους στόχους. Ο εξοπλισμός των νέων μας «ψηφιακών» φρεγατών συμπληρώνεται από υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία ολοκληρώνονται πάνω στο κορυφαίο παγκοσμίως γαλλικό Κέντρο Πληροφοριών Μάχης SETIS (σύστημα διαχείρισης μάχης).
Στο πεδίο του ηλεκτρονικού πολέμου, οι φρεγάτες Belharra είναι εξοπλισμένες με το σύστημα jammers SENTINEL της Thales, ικανό να παρεμβάλει τις εχθρικές επικοινωνίες, τα βλήματα και τα αεροσκάφη.