Επιτυχημένος θεσμός με ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον και αυξημένο κύρος τείνει να γίνει το συνέδριο της δυναμικής των φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα, το οποίο έγινε στη χώρα μας για 5η φορά προ μερικών εβδομάδων, με εξαιρετική επιτυχία.
Δυστυχώς, οι φυσικές καταστροφές πάσης φύσεως έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, τόσο στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο όσο και στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα πλέον τέτοιες εκδηλώσεις να μην έχουν… ακαδημαϊκό μόνο προσανατολισμό αλλά να είναι μεγάλης ουσίας και τεράστιας συμβολής σε επίπεδο αναζήτησης λύσεων και θωράκισης των κοινωνιών.
Στο πέμπτο διεθνές συνέδριο δυναμικής φυσικών καταστροφών που έγινε διαδικτυακά, συμμετείχαν εκπρόσωποι από χώρες όπως Αμερική, Καναδάς, Ιταλία, Ελλάδα, Γερμανία, Νεπάλ κ.α.
Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξαν ο διακεκριμένος Έλληνας καθηγητής από τη Φλόριντα, Πάνος Μ. Παρδαλός, η εξέχουσα Αμερικανίδα καθηγήτρια Άννα Ναγκούρνυ από τη Βοστώνη, ενώ απηύθυναν χαιρετισμούς, ο Ελληνο-Καναδός καθηγητής Ηλίας Σ. Κοτσιρέας και ο Έλληνας καθηγητής από το Ιλλινόις Χρυσάφης Βογιατζής.
Η θεματολογία του συνεδρίου άπτονταν ενός ευρέως φάσματος καταστροφών, όπως πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί, τσουνάμι, πετρελαιοκηλίδες, επιδημιολογικές πανδημίες (Ebola, Sars, Covid) κ.λπ. Στη δεύτερη και την τρίτη ημέρα του συνεδρίου οι προσκεκλημένοι ομιλητές ανέλυσαν θέματα σχετικά με την κλιματική αλλαγή, την «αλυσίδα» της ανθρωπιστικής βοήθειας και τις εφαρμογές των δικτύων.
Η επικαιρότητα δυστυχώς βρίθει σε καθημερινή βάση από φαινόμενα καταστροφών σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως καταμαρτυρούν οι ανεξέλεγκτες φωτιές στην Αμερική, στην Αυστραλία αλλά και στη Νότια Ευρώπη, οι πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη και στην Ιαπωνία. Η σειρά συνεδρίων της δυναμικής των καταστροφών έχει σκοπό να καταδείξει επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους διαχείρισής τους, που θα μπορούσαν να εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί, με σκοπό την ελαχιστοποίηση των θυμάτων, αλλά και τον περιορισμό των συνεπειών σε κοινωνικό, ανθρωπιστικό και οικονομικό επίπεδο.
Πολλοί από τους συντελεστές και διοργανωτές του συνεδρίου, συνέβαλαν πρόσφατα στην ίδρυση του Ινστιτούτου Φυσικών καταστροφών με έδρα στην Ελλάδα, το οποίο φιλοδοξεί να συμβάλει στην πιο άρτια ενημέρωση της κοινωνίας σχετικά με τις φυσικές καταστροφές, μέσα από μια σειρά δράσεις και πρωτοβουλίες.
Ιδρυτής και ψύχη του ινστιτούτου είναι ο καθηγητής κ. Παναγιώτης Παρδαλός, Έλληνας που γεννήθηκε στην ορεινή Καρδίτσα και είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Gainesville. Ο κ. Παρδαλός αποτελεί μέλος της επιστημονικής ακαδημίας οκτώ χωρών, ενώ είναι μέλος της ευρωπαϊκής ακαδημίας επιστημών, έχοντας ένα εξαιρετικά μεγάλο και πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο.