Νέο πτωτικό κύκλο φαίνεται ότι άνοιξε στο ελληνικό χρηματιστήριο η ανακοίνωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου -με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης- της ΔΕΗ. Η πτώση είναι ευρεία δεν ήταν όμως τρομακτική, αλλά ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη. Η πτωτική εκτόνωση στον Γενικό Δείκτη απάντησε και στα ερωτηματικά που δημιουργούσε η αδυναμία του να σπάσει ανοδικά τη συσσώρευση.
Σαν έτοιμη από καιρό υποδέχθηκε η αγορά τα νέα για την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, στο πλαίσιο της οποίας καταργείται το δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων, που θα έχει σαν αποτέλεσμα το Υπερταμείο, το ΤΑΙΠΕΔ και χιλιάδες μέτοχοι να υποστούν τρομακτικό dilution. Η ανακοίνωση της ΔΕΗ και η ανάλυση της προκάλεσαν ένα ακόμη sell-off στη μετοχή, το οποίο συμπαρέσυρε τα 2/3 της αγοράς. Το αρνητικό κλίμα επέτεινε η αναζωπύρωση φημών για αμκ στην Εθνική Τράπεζα.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τη συνεδρίαση με σημαντικές απώλειες 1,54% στις 873,1 μονάδες. Η εικόνα αυτή όμως δεν είναι ενδεικτική της κατάστασης που διαμορφώθηκε στο ταμπλό. Συνολικά 74 μετοχές έκλεισαν στο κόκκινο, 31 με άνοδο και 18 παρέμειναν αμετάβλητες. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε η ΔΕΗ, ενώ την αγορά στήριξαν τα τραπεζικά χαρτιά.
Τεχνική εικόνα
Η τεχνική εικόνα της αγοράς έχει επιδεινωθεί και όλοι οι δείκτες δείχνουν σε περαιτέρω υποχώρηση, με πρώτη ισχυρή αντίσταση στην περιοχή των 830 μονάδων. Η συγκράτηση της πτωτικής εκτόνωσης με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες και άλλα χαρτιά μπορεί να ωραιοποιεί την εικόνα για το ευρύ κοινό, παράλληλα όμως, επιδεινώνει την τεχνική εικόνα, συνθήκη που θα μπορούσε να δράσει επιβαρυντικά για δυναμική των πιέσεων στον Γενικό Δείκτη.
Τα ισχυρά θεμελιώδη αναμένεται να προστατεύσουν -σε λογικό πλαίσιο- κάποια χαρτιά ποιοτικών εταιριών, όπως ο Μυτιληναίος, η Viohalco, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ και οι τράπεζες. Οι αντοχές όμως δεν είναι ανεξάντλητες. Ενδεχόμενο υποχώρησης του Γενικού Δείκτη κάτω από τις 850 μονάδες θα αναιρέσει τεχνικά την ανοδική τάση, ενώ περαιτέρω υποχώρηση κάτω από τις 830 μονάδες θα μπορούσε -τεχνικά- να ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου για το Χρηματιστήριο.
Υπάρχει βέβαια και η “παγίδα” ενδεχόμενου εγκλωβισμού του Γενικού Δείκτη στο εύρος 830-850 μονάδων με παροδικά overshootings, διαμορφώνοντας μοτίβο παρατεταμένης συσσώρευσης.
Σε τέτοιες περιστάσεις καθοριστικό ρόλο παίζουν τα Παράγωγα μέσα από τα οποία επιτυγχάνεται η αντιστάθμιση κινδύνου και παράλληλα επιταχύνεται η πτώση. Ως εκ τούτου συνήθως παρατηρείται πρόδρομη αύξηση του opern interest σε θέσεις short καθώς και στα put options.
Στο ταμπλό
Στα χαμηλά ημέρας δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25 που να διασώζεται, έστω αμετάβλητος, ενώ οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερπενταπλάσιες των ανοδικών.
Να σημειωθεί ότι η σημερινή πτωτική συνεδρίαση, συνοδεύτηκε από το υψηλότερο τζίρο των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων.
Σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης έχασε 4,35%. Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημείωσε απώλειες 5,2%.
Από την αρχή του χρόνου τα κέρδη του ΓΔ έχουν περιοριστεί στο +7,92% και του ΔΤΡ στο +5,81%.
Από τις τράπεζες στο απόλυτο κόκκινο η Eurobank, που έκλεισε με απώλειες 1,84%. Διακυμάνσεις που οφείλονταν σε αγοραστικές παρεμβάσεις εν μέσω διογκούμενων πωλήσεων, εμφάνισαν Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, για να κλείσουν τελικά ενώ και οι δύο σε αρνητική περιοχή. Το γύρισμα από τα χαμηλά ημέρας στις τράπεζες ήταν που συνέβαλλε στην ανάκαμψη του Γενικού Δείκτη από τα χαμηλά ημέρας. Τώρα διαμορφώνεται αίσθηση πλαγιολίσθησης και όχι πτωτικής εκτόνωσης, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στο μαρτύριο της σταγόνας.
Επιχειρηματικές ειδήσεις
Εκτός από τη ΔΕΗ, οι ενεργειακές βρίσκονται πάλι στο επίκεντρο λόγω του ράλι των τιμών και των δηλώσεων του Ευάγγελου Μυτιληναίου, ο οποίος διαφώνησε ανοιχτά με την πολιτική ενεργειακής μετάβασης και προέβλεψε σταθερά υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο μέχρι τον Μάρτιο.
Στις κατασκευές και το Real Estate η είδηση για επικείμενη συμφωνία της Hard Rock με τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ για την κατασκευή του Καζίνο στο Ελληνικό έδωσε καύσιμα και ενίσχυσε την κινητικότητα.
Στις ενεργειακές ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στους αναλυτές προέβλεψε ότι αν δεν υπάρξουν δραματικές αλλαγές η MYTILINEOS θα αναβαθμιστεί περαιτέρω.
Σταδιακά στα ραντάρ αναλυτών και επενδυτών θα αρχίσουν να μπαίνουν οι αεροπορικές και οι τουριστικές. Σε δεύτερη φάση αναμένεται στροφή στις εταιρίες του πρωτογενούς τομέα και ιδιαίτερα στις αγροτοδιατροφικές.