Μείωση του ποσοστού που κατέχουν Υπερταμείο και ΤΑΙΠΕΔ στη ΔΕΗ ανακοίνωσε η διοίκηση του πρώτου, στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου η οποία πραγματοποιείται με παραίτηση από το δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων.
Αυτό πρακτικά σημαίνει την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ με το δημόσιο να μην πουλάει αλλά να υφίσταται ζημιές έναντι των νέων μετόχων που αναμένεται να εισέλθουν.
Υπερταμείο και του ΤΑΙΠΕΔ, λογικά, έχουν λάβει έγκριση από τους θεσμούς καθώς πρόκειται για πράξεις που εμπίπτουν στο πλαίσιο μνημονιακών πολιτικών και δεσμεύσεων, στο σκέλος της κατανομής των εσόδων.
Οι αποφάσεις αυτές, πάντως, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο πολιτικής αντιπαράθεσης και κοινωνικής έντασης. Τέτοιες εξελίξεις ενώ από τη μια πλευρά προωθούνται ως φιλεπενδυτικές, ταυτόχρονα δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας στους μετόχους πληγώνουν την αγορά, καθώς διαρρηγνύεται η εμπιστοσύνη μεταξύ επενδυτών και διοικήσεων.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το ελληνικό Χρηματιστήριο αδυνατούσε να παρακολουθήσει την άνοδο των διεθνών αγορών για καιρό, ενώ αντιθέτως συντασσόταν εύκολα στις πτωτικές εκτονώσεις. Στην συνεδρίαση της Πέμπτης, μάλιστα, η αγορά στο τέλος γύρισε έντονα πτωτικά, παρά την άνοδο των διεθνών, καθώς είχε ήδη κυκλοφορήσει η φήμη για την αμκ της ΔΕΗ.
Η ιδιωτικοποίηση
Όπως ανακοινώιθηκε, Υπερταμείο και ΤΑΙΠΕΔ θα εξετάσουν –σύμφωνα με τον καταστατικό τους σκοπό- με βάση τους κανόνες της αγοράς και με τη συνδρομή εξωτερικού συμβούλου, τη μείωση της συμμετοχής τους σε μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας (blocking minority). Απώτερος στόχος, σύμφωνα με την ανακοίνωση είναι η η ελεύθερη διασπορά στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ και να τοποθετηθούν ιδιώτες θεσμικοί επενδυτές δημιουργώντας αξία για τους μετόχους, την εταιρία, τους εργαζόμενους και την κοινωνία.
Πρόκειται όμως για τη μισή αλήθεια, καθώς στην πραγματικότητα Υπερταμείο και ΤΑΙΠΕΔ θα υποστοούν dilution καθώς σήμερα κατέχουν 34 και 17% αντίστοιχα, ήτοι συνολικά 51%. Το ποσοστό κατά το οποίο θα μειωθεί η συμμετοχή τους δεν θα πουληθεί, αλλά θα εξαϋλωθεί χωρίς τη συμμετοχή τους στην αύξηση κεφαλαίου. Παράλληλα, για τη διατήρηση του 34%, θα απαιτηθεί νέα επένδυση.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ μόλις έχει ανακοινώσει την επιλογή προτιμητέου επενδυτή για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, με 1,6 δισ. να κατευθύνονται στα ταμεία της εταιρίας. Όπερ σημαίνει ότι όποιος επενδυτής μπει θα παραλάβει εταιρία με ταμείο και δυνατότητα επιστροφής κεφαλαίου…