Φύλλο και φτερό έγινε και σήμερα και μάλιστα απότομα το ελληνικό χρηματιστήριο καθώς στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης παραδόθηκε στους πωλητές, πιστοποιώντας ότι είναι μια ιδιαιτέρως ευάλωτη αγορά σε κάθε είδους δυσμενή είδηση, εξέλιξη ή φήμη. Σε μια ημέρα που οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν (ξανά) ανοδικά, ενώ οι δείκτες της Wall Street καταγράφουν ισχυρότατη άνοδο με τον Dow Jones να κερδίζει άνω των 500 μονάδων, το Χ.Α. «έδωσε» εικόνα ενός μίνι sell off στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης.
Η διατάραξη της αγοράς ενέργειας διεθνώς όλο το τελευταίο διάστημα έχει προξενήσει τεράστιες ανισορροπίες σ’ όλη την καταναλωτική αλυσίδα και στις μεταφορές, ενώ πλέον απειλεί να φέρει και τεκτονικές αλλαγές ευρύτερα στις οικονομίες.
Οι δηλώσεις Μυτιληναίου και η ΑΜΚ της ΔΕΗ διέλυσαν την ελληνική αγορά
Τη εμπέδωση του αρνητικού κλίματος ενστάλαξε η φήμη για αμκ της ΔΕΗ, η οποία επιβεβαιώθηκε και μάλιστα με τον χειρότερο τρόπο, καθώς η ΑΜΚ θα πραγματοποιηθεί με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων και με μηχανισμό προτεραιοποίησής τους επί των νέων μετοχών.
Οι εκτιμήσεις Μυτιληναίου και Citigroup
Δεν είναι τυχαίο ότι η εικόνα της ελληνικής αγοράς άλλαξε άρδην το απόγευμα όταν διέρρευσαν οι δηλώσεις του κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών για την εκρηκτική αύξηση των τιμών Φυσικού Αερίου, το ράλι στις τιμές της Ηλεκτρικής Ενέργειας και τις ανησυχίες ακόμα και για ελλείψεις στην Ευρωπαϊκή Αγορά.
Ο κ. Μυτιληναίος μίλησε με σχεδόν δραματικούς τόνους, κάνοντας αναφορά για την «τέλεια καταιγίδα» σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις με τις τιμές στο Φυσικό Αέριο στην Ευρώπη, οι οποίες «τρέχουν» σε ένα ράλι άνευ προηγουμένου, διαταράσσοντας ένα ολόκληρο ενεργειακό σύστημα που είχε χτιστεί εδώ και χρόνια με κάποια standards.
Συνάμα, η Citigroup υπερδιπλασίασε τις εκτιμήσεις της για την τιμή του φυσικού αερίου σε Ευρώπη και Ασία το επόμενο τρίμηνο, σημειώνοντας πως οι τιμές μπορεί να φτάσουν έως και τα 100 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, σε περίπτωση που ο χειμώνας αποδειχτεί ιδιαίτερα κρύος!
Το ενεργειακό κόστος…
Φαίνεται λοιπόν πως η αγορά που έτσι κι αλλιώς είναι εξαιρετικά ρηχή και αδύναμη «διάβασε» απολύτως αρνητικά τις εξελίξεις, που εκτινάσσουν το ενεργειακό κόστος ιδιωτών, επιχειρήσεων, βιομηχανιών, χωρίς κανείς να μπορεί να προσδιορίσει χρονικό ορίζονται αυτής της κατάστασης. Είναι μια αντίδραση σύγχυσης και φόβου, παρόμοια με αυτές που κάνει η ελληνική αγορά όταν υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις, ειδήσεις ή φήμες για τον τουρισμό, που είναι καταλύτης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα στην αγορά πρωτίστως βυθίστηκαν οι ενεργειακές μετοχές και οι μετοχές μετάλλων, συνδυαστικά με τα προαναφερθέντα. Επίσης, βυθίστηκαν και μετοχές εταιρειών που βλέπουν τα μεγέθη τους να «χτυπιούνται» λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους, όπως η Κρι Κρι που υποχώρησε κατά 6,05% (κάτι εξαιρετικά σπάνιο για το σταθερό και συντηρητικό προφίλ της), καθώς χθες ανακοίνωσε πλήγμα στα μεγέθη λόγω ενεργειακού κόστους.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, δεν είναι τυχαίο ότι στην κορυφή των απωλειών στον FTSE 25 έκλεισαν όμιλοι όπως Viohalco (-4,10%), Μυτιληναίος (-3,27%), ElvalHalcor (-3,03%), ΔΕΗ (-3,11%), ενώ πιέσεις άνω του 1% δέχτηκαν και οι Lamda Development, Τιτάν, Aegean Airlines, Motor Oil και ΑΔΜΗΕ. Αρνητικά διάβασαν τις εξελίξεις και οι τράπεζες, με την Πειραιώς να υποχωρεί κατά 2,14%, την Εθνική -1,95%, την Alpha Bank -1,90%, ενώ η Eurobank με πτώση μόλις 0,38% είχε ξανά καλύτερη και πιο ανθεκτική εικόνα.
Στον αντίποδα, στήριξη στο Γενικό Δείκτη έδωσαν μετοχές όπως ΟΠΑΠ (+1,34%), ΟΤΕ (+0,81%), Coca Cola HBC (+0,27%) που κατά… σύμπτωση είναι οι τρεις πρώτες σε κεφαλαιοποίηση στην αγορά και κορυφαίες σε στάθμιση. Παράλληλα, θετικά έκλεισαν και οι Jumbo και Τέρνα Ενεργειακή, η οποία βασίζεται περισσότερο στην… πράσινη ενέργεια και στις διαθέσεις του… Αιόλου.
Κοντά στο χαμηλό ημέρας με ισχυρό τζίρο
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σε μια συνεδρίαση που έφτασε έως και στο υψηλό των 902,66 μονάδων (+0,93%), εντούτοις κατρακύλησε έως το χαμηλό των 884,03 μονάδων (-1,15%) στις 16:47 μ.μ., για να κλείσει στις 886,72 μονάδες με απώλειες 0,85%.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.142,80 μονάδες με πτώση 0,68%, ο Mid Cap υποχώρησε σημαντικά κατά 1,80% στις 1.457,43 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε 1,47% με κλείσιμο στις 554,45 μονάδες. Μάλιστα, η πτώση ήρθε με σημαντική κλιμάκωση του τζίρου που ανήλθε στα 95,38 εκατ. ευρώ, με τα 25,65 εκατ. ευρώ ήτοι το 27% του συνόλου σε πακέτα, που σημαίνει όμως ότι περίπου 68 εκατ. ευρώ ήταν «καθαρός» τζίρος συναλλαγών.
Πάντως, το μεγαλύτερο τζίρο τον έκαναν δύο μετοχές που έκλεισαν με άνοδο, με τον ΟΠΑΠ να δεσπόζει για 2η συνεχή ημέρα διακινώντας τζίρο 27,01 εκατ. ευρώ μέσω όγκου 2 εκατ. τεμαχίων (έγιναν πάλι πακέτα) και τη Jumbo που διακίνησε 9,60 εκατ. ευρώ.
Στο -6,05% η Κρι Κρι, -5,72% η Cenergy Holdings
Όπως προαναφέρθηκε και ο μεσαίος χώρος βρέθηκε στο καναβάτσο, με την Κρι Κρι, λόγω ενεργειακού κόστους να χάνει 6,05% και τη Cenergy Holdings, για τον ίδιο λόγο να υποχωρεί κατά 5,72%. Σημαντικές πιέσεις περίπου για τους ίδιους λόγους είχαν τίτλοι όπως Πλαστικά Θράκης, AVAX, Intrakat, ενώ στο -2,57% βρέθηκε το Πλαίσιο και στο -3,62% η Attica Bank. Μόνο η Έλτον (+4,11%) έκλεισε ανοδικά στον Mid Cap, ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε.
Στην ευρύτερη αγορά, σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Φιερατέξ, Unibios, Quality & Reliability, Yalco, Centric, Παΐρης, Κορδέλλου, Σωλ. Τζιρακιάν, Έλαστρον, Δρομέας, Μοτοδυναμική και Ιντερτέκ. Στο σύνολο της αγοράς 33 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 88 που υποχώρησαν.