Τρίτη πρωθυπουργική θητεία εξασφαλίζει ο Τζάστιν Τρουντό στον Καναδά, χωρίς ωστόσο να επιτυγχάνει αυτοδυναμία και έτσι αναμένεται να σχηματίσει -πάλι- κυβέρνηση μειοψηφίας.
Μήνυμα που μιλά για ξεκάθαρη λαϊκή εντολή έστειλε ο Τζαστίν Τρουντό λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης στον Καναδά. Οι πολιτικές ισορροπίες μεταβλήθηκαν μεν, όχι καθοριστικά δε, στο καναδικό κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα οι συντηρητικοί να μην καταφέρουν να ανατρέψουν την κυριαρχία των Φιλελευθέρων του Τρουντό.
Ο Τζστίν Τρουντό που φημολογείται ότι μπορεί να εγκαταλείψει την ενεργό πολιτική μετά από αυτή την θητεία, έχει καταφέρει να επιβιώσει από σειρά σκανδάλων και από την αντιπαράθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Καναδάς επί Τρουντό έχει κινηθεί πιο κοντά στην ΕΕ, αποστασιοποιούμενος σε πολλά ζητήματα διεθνούς πολιτικής από τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία.
Ο Τριντό προκήρυξε πρόωρες εκλογές στα μέσα Αυγούστου, προκειμένου να προσπαθήσει να ανακτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που έχασε πριν δύο χρόνια. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν κατάφερε, αλλά πέτυχε να ενισχύσει τους συντηρητικούς.
Οι εκλογές
Ο βασικός αντίπαλός του Τρουντό, ο Έριν Ο’ Τουλ, ο επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος, παραδέχθηκε την ήττα του. Απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, είπε πως τηλεφώνησε στον κ. Τριντό για να τον συγχαρεί.
Περί τις 00:40 (τοπική ώρα· 07:40 ώρα Ελλάδας), οι Φιλελεύθεροι προηγούνταν στις αναμετρήσεις που κρίνουν 157 έδρες, ενώ οι Συντηρητικοί όδευαν να εξασφαλίσουν 121.
Με άλλα λόγια, οι Φιλελεύθεροι δεν θα περάσουν το όριο των 170 εδρών, δεν θα ανακτήσουν δηλαδή την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο προκηρύχθηκαν οι πρόωρες εκλογές στα μέσα του Αυγούστου.
Αν και αρχικά οι δημοσκοπήσεις έμοιαζαν να στέλνουν θετικά μηνύματα, ο κ. Τριντό δυσκολεύτηκε στη συνέχεια, με τη φθορά της εξουσίας πλέον ιδιαίτερα αισθητή και την «Τριντομανία» του 2015 να μοιάζει πολύ μακρινή.
Στο πεδίο, βρέθηκε αντιμέτωπος με πλήθος διαδηλωτών εξοργισμένων για τα περιοριστικά μέτρα με σκοπό την αποτροπή της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού· ένας έφθασε στο σημείο να πετάξει πέτρες εναντίον του επικεφαλής της κυβέρνησης.
Μέχρι ακόμη και χθες, η έκβαση της ψηφοφορίας έμοιαζε αβέβαιη: οι δημοσκοπήσεις έφεραν τα δύο μεγάλα κόμματα να οδεύουν σε ισοψηφία, να συγκεντρώνουν περί το 31% των προθέσεων ψήφου.
Ο κ. Τριντό δήλωσε «γαλήνιος» βγαίνοντας χθες από το εκλογικό του τμήμα στο Μόντρεαλ. «Δουλέψαμε πολύ δυνατά κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας και οι Καναδοί κάνουν τώρα την επιλογή τους», δήλωσε πλαισιωμένος από τα παιδιά του και τη σύζυγό του Σοφί Γκρεγκουάρ.
Τις τελευταίες ημέρες, καλούσε τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν στρατηγικά, επιχειρηματολογώντας πως η επάνοδος των συντηρητικών στην εξουσία θα ήταν συνώνυμη με οπισθοδρόμηση για τον Καναδά, ειδικά όσον αφορά το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.
Στις κάλπες
Οι περίπου 27 εκατομμύρια Καναδοί 18 ετών και άνω με δικαίωμα ψήφου κλήθηκαν να αναδείξουν τους 338 βουλευτές της Βουλής των Κοινοτήτων. Αν κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία από το 1867 δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει πλειοψηφία 170 εδρών του κοινοβουλίου, ο νικητής θα χρειαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας.
Σε αυτή την περίπτωση ο μελλοντικός πρωθυπουργός θα είναι υποχρεωμένος να επιδιώκει συνεργασία με μικρότερα κόμματα για να κυβερνά στην Οτάβα.
Όπως το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα (ΝΔΚ) του Τζάγκμιτ Σινγκ, που πιστώνεται περί το 20% των προθέσεων ψήφου. Ή το Μπλοκ Κεμπεκουά, την αυτονομιστική παράταξη υπό τον Ιβ-Φρανσουά Μπλανσέ, που φάνηκε να ανακάμπτει κάπως στο τέλος της προεκλογικής εκστρατείας έπειτα από μια πολεμική για τη θέση του Κεμπέκ στην καναδική ομοσπονδία.
Άλλοτε μεγάλο κόμμα, οι Πράσινοι της Άναμι Πολ, δυσκολεύονται να περάσουν στους πολίτες το μήνυμά τους για την κλιματική κρίση, αγωνίζονται για την ίδια την επιβίωσή τους εξαιτίας των προβλημάτων ενότητας, εικόνας, χρηματοδότησης.