Μια ακόμη αναβάθμιση ήρθε για τις ελληνικές τράπεζες, αυτή τη φορά από τη Moody’s, καθώς η πρόσβαση στις αγορές και η συμπίεση των yields από τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ διευκόλυνε την άντληση ρευστότητας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην βελτιστοποίηση της ποιότητας των κεφαλαίων και την διατήρηση της ρευστότητας σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Παράλληλα, παρά την κρίση, υλοποιούνται τα προγράμματα εξυγίανσης των ισολογισμών και έχουν ξεκινήσει και κάποιες κινήσεις ενίσχυσης του ενεργητικού για την επίτευξη αποδόσεων.
Αναγνωρίζοντας το πλαίσιο αυτό η Moody’s αναβάθμισε τη Δευτέρα τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση του αξιόχρεου των καταθέσεων της Eθνικής Τράπεζας, της Eurobank, της Αlpha Bank και της Πειραιώς.
Auditor’s note
Παρά την αναβάθμισή τους και την καλύτερη του αναμενομένου πορεία της ελληνικής οικονομίας οι τράπεζες υπέστησαν νέες απώλειες στο Χρηματιστήριο, αυτή τη φορά παρασυρόμενες από το γενικό διεθνές κλίμα. Στην πραγματικότητα όμως το Χρηματιστήριο της Αθήνας αναζητούσε από μέρες αφορμή για την πτωτική εκτόνωση έχοντας αποτύχει να κινηθεί πειστικά σε υψηλότερα επίπεδα.
Ειδικότερα, η Moody’s αναβάθμισε την αξιολόγηση της Eθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Αlpha Bank σε Β2 από Caa1 και της Πειραιώς σε B3 από Caa2. Το οutlook και για τις τέσσερις τράπεζες είναι θετικό.
Ο οίκος αναβάθμισε επίσης τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις για τον κίνδυνο αντισυμβαλλομένου (Counterparty Risk Assessments – CRA) της Eθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Αlpha Bank σε Ba3 από B1 και της Πειραιώς σε B1 από B2.
Επίσης, η Moody’s αναβάθμισε τη βασική αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας (BCA) της Eθνικής Τράπεζας, της Αlpha Bank και της Eurobank σε Β3 από Caa1, και της Πειραιώς σε Caa1 από Caa2.
Επιπρόσθετα, η αναβάθμιση αντανακλά τις εκδόσεις χρέους στις οποίες θα προχωρήσουν οι τράπεζες ως το 2025 για να δημιουργήσουν «μαξιλάρια» προληπτικών κεφαλαίων, τα οποία υπαγορεύει η οδηγία MREL.
Το θετικό outlook αντανακλά την εκτίμηση της Moody’s ότι οι τέσσερις τράπεζες θα συνεχίσουν να ενισχύουν το πιστωτικό τους προφίλ και ότι θα είναι σε καλή θέση να διαχειριστούν τυχόν δημιουργία νέων προβληματικών δανείων λόγω της πανδημίας.
Θετικές προοπτικές
H αξιολόγηση μπορεί να αναβαθμιστεί τα ερχόμενα τρίμηνα αν οι τράπεζες διατηρήσουν το κεφάλαιο και τη ρευστότητά τους, εφαρμόζοντας παράλληλα πλήρως τα σχέδια για περαιτέρω μείωση των προβληματικών δανείων και εκμεταλλευτούν τις προοπτικές οικονομικής και πιστωτικής ανάπτυξης της Ελλάδας, η οποία θα ωφεληθεί σημαντικά από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Εθνική Τράπεζα
Σε ότι αφορά την Eθνική Τράπεζα επισημαίνει ότι η βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού οφείλεται κυρίως στην μεγάλη τιτλοποίηση των 5,7 δισ. ευρώ με την ονομασία Frontier. Επισημαίνει παράλληλα ο οίκος ότι έλαβε υπόψη την προσδοκία ότι ο δείκτης NPEs θα μειωθεί σε περίπου 6% μέχρι τα τέλη του 2022, μέσω τιτλοποιήσεων και πωλήσεων κόκκινων δανείων, και της χορήγησης νέων δανείων σε ένα πιο ευνοϊκό επιχειρηματικά περιβάλλον.
Ο οίκος θεωρεί επίσης ότι η βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού θα βοηθήσει να βελτιωθεί η κερδοφορία που ήδη ανακάμπτει τα τελευταία τρίμηνα.
Επισημαίνει τέλος την «άνετη κεφαλαιακή θέση» με τον δείκτη CET1 στο 16%. Αναμένει τόνωση κατά 170 μονάδες βάσης μόλις ολοκληρωθεί επίσημα το Frontier και πωλήθεί η Εθνική Ασφαλιστική.
Η Eurobank
Για την Eurobank επισημαίνει την ισχυρή οικονομική απόδοση και την κερδοφορία το πρώτο εξάμηνο, αλλά και τη σημαντική βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού με προοπτική μείωσης των NPEs στο 7,3% μέχρι το τέλος του έτους. Ο όμιλος κατάφερε να πετύχει μια ικανοποιητική 7,7% ετησιοποιημένη απόδοση στο ενσώματο book value με βάση στοιχεία Ιουνίου 2021 έναντι 6% ένα χρόνο νωρίτερα. Το θετικό outlook αντανακλά το περιθώριο περαιτέρω βελτιώσεων στην κερδοφορία αλλά και συνολικά στην οικονομική απόδοση.
Η Alpha Bank
Ο δείκτης NPEs της Αlpha Bank αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 13% έως τα τέλη του έτους εξαιτίας νέων τιτλοποιήσεων, επισημαίνει η Moody’s. Επισημαίνει τη στόχευση του ομίλου να περιορίσει τον συγκεκριμένο δείκτη στο 2% έως τα τέλη του 2024. Η κάλυψη μέσω προβλέψεων έφτανε το 54% τον Ιούνιο έναντι 44% ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ το κόστος κινδύνου (cost of risk) περιορίστηκε σε 87 μονάδες βάσης.
Αναφέρεται στην ισχυρή κεφαλαιακή θέση μετά την αύξηση κεφαλαίου κατά 800 εκατ. ευρώ αλλά και στην άντληση 500 εκατ. ευρώ με senior ομόλογο.
Η Τράπεζα Πειραιώς
Σε ότι αφορά την Πειραιώς λαμβάνεται υπόψη η διαδικασία μείωσης του κινδύνου στον ισολογισμό σε συνδιασμό με τον νέο δανεισμό που θα στηρίξει την κερδοφορία. Το σχέδιο Sunrise μείωσε τα NPEs στα 9 δισ. ευρώ τον περασμένο Ιούνιο από 22,4 δισ. το Δεκέμβριο του 2020. Ο οίκος βλέπει πιθανότητα για περαιτέρω βελτίωση του ενεργητικού το 2022 μέσω συναλλαγών που θα έχουν στόχο τα κόκκινα δάνεια να υποχωρήσουν περαιτέρω στα 3,6 δισ. ευρώ με τον δείκτη περίπου στο 9%.