Παρέμβαση στο πλευρό της Γαλλίας για την AUKUS κάνουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών μέσω του Ζοζέπ Μπορέλ, μετά από μια εβδομάδα παρασκηνιακών διαβουλεύσεων μεταξύ των πρωτευουσών, σε μια προσπάθεια να σταθεί η ΕΕ ως αντίπαλο δέος απέναντι στις ΗΠΑ, αν και στην πραγματικότητα απέχει παρασάγγας από την επίτευξη αυτού.
Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν την «υποστήριξή» τους στη Γαλλία στην κρίση που έχει πυροδοτήσει η τριμερής συμφωνία για την ασφάλεια της Αυστραλίας, του ΗΒ και των ΗΠΑ και η συνεπακόλουθη ακύρωση της διμερούς σύμβασης του Παρισιού με την Καμπέρα για την προμήθεια γαλλικών υποβρυχίων στο αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Ζοζέπ Μπορέλ.
Οι ΥΠΕΞ των 27, οι οποίοι συνεδρίασαν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, «εξέφρασαν καθαρά την αλληλεγγύη τους προς τη Γαλλία», την «καθαρή υποστήριξή τους» στο Παρίσι, είπε ο κ. Μπορέλ στα media.
Διαβουλεύσεις είχαν προηγηθεί σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και στη Σύνοδο Κορυφής των EU MEd 9 στην Αθήνα, όπου παραβρέθηκε ο Εμάνουελ Μακρόν. Μάλιστα η δήλωση για την ανάγκη ενιαίας έκφρασης της ΕΕ σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και άμυνας ήρθε από τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι. Στόχος ήταν σταλεί μήνυμα στον Τζο Μπάιντεν για την αναθέρμανση του project του Ευωστρατού που είχε μπει στην κατάψυξη με την αλλαγή ηγεσίας στην ΕΕ.
Ευρωπαϊκό ζήτημα η Αυστραλία και η AUKUS
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η γαλλοαμερικανική διένεξη γύρω από τη συμφωνία της Ουάσινγκτον, του Λονδίνου και της Καμπέρας δεν είναι απλά «διμερές ζήτημα», αλλά «πλήττει» την ΕΕ στο σύνολό της.
Στηλίτευσε ότι η συμφωνία αυτή, η λεγόμενη AUKUS, δεν βρίσκεται «στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης συνεργασίας στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού».
Ο Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τη 15η Σεπτεμβρίου τη συμφωνία αυτή, η οποία τορπίλισε τη σύμβαση 56 δισεκ. ευρώ για την απόκτηση στόλου γαλλικών συμβατικών υποβρυχίων, που αντικαταστάθηκε από πρόγραμμα για την απόκτηση, αντ’ αυτών, αμερικανικών υποβρυχίων με πυρηνικούς κινητήρες από το αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό. H συμφωνία προκάλεσε την οργή του Παρισιού, καθώς κρατήθηκε στο σκοτάδι.