Στρατηγική καταγεγραμμένης κλιμάκωσης και… point system απέναντι στην Τουρκία ακολουθεί το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, υποβάλλοντας δύο διαβήματα σε τρεις ημέρες στην Άγκυρα. Πρόκειται για κινήσεις που θα μπορούσαν να εντάσσονται σε σχεδιασμό διαφυγής και προετοιμασία blame game, διαμορφώνοντας κλίμα που θα μπορούσε να προκαλέσει ελεγχόμενες εκρήξεις.
Εντολή για πραγματοποίηση διαβήματος διαμαρτυρίας στην Τουρκία, για παράνομη αλιεία από τουρκικά αλιευτικά σκάφη εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ.
Το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι «η Τουρκία, δυστυχώς, συνεχίζει ακάθεκτη την παραβατική της συμπεριφορά. Η ελληνική πλευρά, προσηλωμένη στην προάσπιση των δικαιωμάτων της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, δεν αφήνει καμία πρόκληση να μείνει αναπάντητη».
Το διάβημα αυτό ακολουθεί άλλο της Παρασκευής για την παρενόχληση ερευνητικού σκάφους σε απόσταση εντός των 12 ν.μ από τις ακτές της Κρήτης.
Στο μεταξύ τούρκικο ερευνητικό σκάφος καταγράφηκε σε απόσταση εντός των 12 ν.μ από τις ακτές του Καστελόριζου, ενώ υπάρχει και video που μεταδόθηκε από το κανάλι OPEN.
Συνολικά, Αθήνα και Άγκυρα φαίνεται επιλέγουν να ανεβάσουν συνειδητά τους τόνους με την κάθε πλευρά να προβάλλει στο πεδίο τις αξιώσεις της.
Πάντως, χθες, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι θα αποδεχθεί αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για συνάντηση στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Οι δηλώσεις Ερντογάν δεν έχουν διαψευστεί επισήμως, μέχρι στιγμής. Ωστόσο, το Μαξίμου με διαρροές αναφέρει ότι τα προγράμματα των δύο ηγετών είναι χρονικά ασύμβατα, καθώς θα βρεθούν στη Νέα Υόρκη σε διαφορετικές ημερομηνίες.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:
«Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της διασφάλισης της εθνικής μας κυριαρχίας, καθώς και της προστασίας του ευρωπαϊκού κεκτημένου, έδωσε εντολή στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα για την πραγματοποίηση διαβήματος διαμαρτυρίας για παράνομη αλιεία από τουρκικά αλιευτικά σκάφη εντός των χωρικών μας υδάτων.
Επίσης, τόνισε την καταδικαστέα πρακτική σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής, η οποία συνοδεύει τα τουρκικά αλιευτικά και παρενοχλεί τα ελληνικά αλιευτικά.
Η παράνομη αλιεία εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων αποτελεί επίσης παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, πέρα από το γεγονός ότι είναι ακόμα μια παραβίαση, εκ μέρους της Τουρκίας, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.Η Τουρκία, δυστυχώς, συνεχίζει ακάθεκτη την παραβατική της συμπεριφορά.
Η ελληνική πλευρά, προσηλωμένη στην προάσπιση των δικαιωμάτων της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, δεν αφήνει καμία πρόκληση να μείνει αναπάντητη».