«Καταδικασμένο» να ακολουθεί κατά πόδας τις ξένες αγορές στις ημέρες ξεπουλήματος και γενικευμένων ρευστοποιήσεων – όπως στη σημερινή – είναι το ελληνικό χρηματιστήριο, μολονότι στην αντίστροφη κίνηση και στις ανοδικές αντιδράσεις σε καμιά περίπτωση δεν έχει ανάλογη συμπεριφορά. Η ελληνική αγορά, εγκλωβισμένη στην εσωστρέφεια, έχασε όλο το υπερδεκαετές bull market των διεθνών αγορών εν μέσω δυσμενών εξελίξεων στην οικονομία όπως η χρεοκοπία των τραπεζών, τα capital controls, τα μνημόνια και το διαρκές φλερτ με το Grexit.
- Έχασε το υπερδεκαετές bull market αλλά
- είναι «καταδικασμένο» να ακολουθεί στην πτώση
- 20 ανοδικές και
- 108 πτωτικές μετοχές
- Στο κόκκινο όλα τα χαρτιά του FT-25
Την ώρα που οι διεθνείς δείκτες πετύχαιναν διαρκή ιστορικά ρεκόρ «χτίζοντας» αποδόσεις και συντηρώντας το πιο οικουμενικό και πιο μακροχρόνιο bull market όλων των εποχών, το ελληνικό χρηματιστήριο είδε μέχρι και τα χαμηλά 31 ετών όταν στις 11 Φεβρουαρίου 2016 κατήλθε στις 420 μονάδες, ενώ έκτοτε, μολονότι αντέδρασε, σε καμιά περίπτωση δεν πλησίασε καν την ευδαιμονία των διεθνών αγορών.
Η ελληνική αγορά παραμένει μια μικρή, ρηχή, περιφερειακή αγορά που ανήκει στην τάξη των αναδυόμενων, απασχολώντας επειροελάχιστα κεφάλαια από την παγκόσμια επενδυτική «πίτα», ενώ την τελευταία 15ετία έχει αποδυναμωθεί από μεγάλες και ανταγωνιστικές διεθνώς επιχειρήσεις.
Δεν έχει μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας το Χ.Α.
Το Χ.Α. δεν έχει μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας που στις περισσότερες αγορές και κυρίως στη Wall Street είναι αυτές που «κυβερνούν» πλέον όλο το σύστημα, έχοντας τις μεγαλύτερες αποτιμήσεις, τις πιο υψηλές αποδόσεις, και το μεγαλύτερο επιχειρηματικό «άπλωμα» σε όλο τον πλανήτη.
Έτσι λοιπόν, σε κάθε πτωτικό γύρισμα των διεθνών αγορών, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να προβάλει αντιστάσεις ή να χαράξει ξεχωριστή πορεία, πληρώνοντας το «μάρμαρο» της διεθνούς εξάρτησης αλλά και το γεγονός ότι οι αγορές είναι συγκοινωνούντα δοχεία, όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, όλο το τελευταίο διάστημα «καίγονται» με χαρακτηριστικά εύκολο τρόπο εξαιρετικά θετικές ειδήσεις και εξελίξεις που αφορούν την ελληνική οικονομία και ευρύτερα το momentum που καταγράφεται. Αναβαθμίσεις, καλά αποτελέσματα, επιχειρηματικά deals, ιδιωτικοποιήσεις σε πολύ καλές αποτιμήσεις και πολλές άλλες εξελίξεις έχουν «καεί» το τελευταίο διάστημα, σχεδόν ως μη γενόμενες.
Έτσι λοιπόν σήμερα που διεθνώς καταγράφηκε πολύ μεγάλη πτώση στα όρια του sell off λόγω του φόβου ότι η περίπτωση του κινεζικού κολοσσού Evergrande μπορεί να εξελιχθεί σε μια νέα Lehman Brothers και να ταρακουνήσει σημαντικά τις κεφαλαιαγορές, το Χ.Α. έχασε με μεγάλη ευκολία ότι κέρδισε με κόπο τις προηγούμενες ημέρες.
Ξέχωρα από την περίπτωση της Evergrande, υπάρχει η ανησυχία για την πολιτική που θα επιλέξει να εφαρμόσει η Fed από τούδε και στο εξής, ενώ οι «φωνές» για ανάγκη σοβαρής διόρθωσης στις διεθνείς αγορές πληθαίνουν τελευταία.
Οι φωνές για διόρθωση διεθνώς
Το παγκόσμιο υπερδεκαετές bull matket επιδοτήθηκε από τις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών και την υπερμόχλευση, ενώ αρκετοί έγκριτοι αναλυτές όλα τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει λόγο για δημιουργία φούσκας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Το αν θα αφεθεί να σκάσει αυτή η φούσκα είναι ένα ζήτημα που θα κρίνει πολλά, καθώς η εμπειρία των τελευταίων δώδεκα ετών δείχνει ότι – με κάθε τρόπο – η παγκόσμια οικονομική κοινότητα επιλέγει να συντηρεί αυτή την πολιτική, έστω και αν όλα τα συμφραζόμενα δείχνουν υπερβολή.
Σε κάθε περίπτωση, ο μεγάλος φόβος όσων δραστηριοποιούνται σε μικρές και… δευτερεύουσες αγορές όπως το Χ.Α., είναι μήπως υπάρξει γενικευμένο «σήκωμα» ρευστότητας από τις αγορές, σε μια γενικευμένη αλλαγή σκηνικού και προτεραιοτήτων. Ασχέτως λοιπόν αν το momentum της ελληνικής οικονομίας είναι θετικό, το Χ.Α. σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να κινηθεί κόντρα στο διεθνές κλίμα επί μακρόν. Όλα αυτά μένουν να απαντηθούν προσεχώς, τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες, ενώ η αλήθεια είναι ότι παρόμοιοι φόβοι – που δεν επιβεβαιώθηκαν – υπήρχαν και το 2020, και το 2018 και το 2017 και όλα τα τελευταία χρόνια.
Καθολική πτώση στο Χ.Α. – Μόνο 20 μετοχές σε άνοδο
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, σήμερα το Χ.Α. παραδόθηκε στις ανησυχίες, με την αγορά να κινείται σχεδόν καθολικά πτωτικά. Μόνο 20 μετοχές κατάφεραν και έκλεισαν σε θετικό έδαφος έναντι 108 που υποχώρησαν, καμιά μετοχή του FTSE 25 δεν διασώθηκε ανοδικά, ενώ στον Mid Cap μόνο η Cenergy Holdings έκλεισε σε θετικό έδαφος. Παράλληλα, στο σύνολο της αγοράς 15 μετοχές είχαν πτώση από 5% έως 16,67%, ενώ ξεπέρασαν τις είκοσι οι μετοχές με πτώση από 4% και άνω.
Στα θετικά της σημερινής συνεδρίασης βεβαίως είναι ότι ο Γενικός Δείκτης κράτησε το όριο των 890 μονάδων κλείνοντας μάλιστα μακριά από το χαμηλό ημέρας, στοιχείο ελπιδοφόρο αν μη τι άλλο. Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. έφτασε να υποχωρεί έως 2,93% όταν είχε κατέλθει στις 886,07 μονάδες στις 15:52 μ.μ. όμως βρήκε κάποιες δυνάμεις στήριξης μέσω μείωσης της πτώσης κορυφαίων blue chips, κλείνοντας τελικά στις 892,13 μονάδες με πτώση 2,27%.
Ο FTSE 25 έκλεισε με πτώση 2,32% στις 2.155,78 μονάδες, ο Mid Cap υποχώρησε κατά 2,73% στις 1.459,27 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με μεγάλη πτώση 4,03% στις 555,90 μονάδες. Η αξία συναλλαγών ήταν ενισχυμένη και έφτασε στα 77,71 εκατ. ευρώ με τα 7,88 εκατ. ευρώ, ήτοι το 10% του συνόλου σε πακέτα. Κορυφαίες σε τζίρο μετοχές οι Alpha Bank και ΟΠΑΠ που διακίνησαν 9,66 και 9,22 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.