Τον εμβολιασμό με τρίτη δόση των 60+ ενέκρινε, όπως ήταν αναμενόμενο η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στην Ελλάδα. Έτσι γίνονται η δεύτερη ομάδα μετά τους ανοσοκατεσταλμένους που -λαμβάνουν ήδη- την τρίτη δόση. Ωστόσο, για τον γενικό πληθυσμό η επιτροπή διευκρίνισε ότι αναμένει τις αποφάσεις του ECDC.
Μετά τους ανοσοκατεσταλμένους που λαμβάνουν από την περασμένη εβδομάδα τρίτη δόση η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού αποφάσισε να πάρουν σειρά οι ηλικιωμένοι σε μονάδες φροντίδας και οι άνω των 60 ετών.
Οπως εξήγησε η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της επιτροπής, στις ηλικίες 60-79 ετών άνηκε το 51% όσων νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ, ενώ στους θανάτους στην συγκεκριμένη ομάδα αντιστοιχούσε το 69%. Ενισχυτική δόση μετά από 6-8 μήνες από την χορήγηση της β’ δόσης θα λάβουν και οι υγειονομικοί.
Η πλατφόρμα ανοίγει στις 30 Σεπτεμβρίου.
Η ενισχυτική δόση δεν είναι υποχρεωτική. Θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος όποιος έχει κάνει δυο δόσης (ή το μονοδοσικό της Johnson & Johnson). Υπάρχει ισχυρή σύσταση για να γίνει.
Οι χειρισμοί της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έχουν στόχο να κατευνάσουν το αντιεμβολιαστικό κίνημα και να μην δημιουργήσουν πρόσθετες αντιστάσεις.
Μείωση προστασίας
Η απόφαση βασίστηκε στην έρευνα της Pfizer που έγινε στο Ισραήλ, αλλά δεν λήφθηκαν υπόψη οι έρευνες που δημοσιεύθηκαν στο Lancet. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν Επιτροπή Εμβολιασμών στην Ελλάδα διέψευδε κατηγορηματικά την μείωση της ανοσίας σε ικανό βαθμό εντός 6μηνου από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.
Οπως είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, τα αντισώματα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, κυρίως μετά από 5 έως 6 μήνες και η μείωσή τους, σε συνδυασμό με την εμφάνιση των μεταλλάξεων, αποτελεί κίνδυνο για τα άτομα που δεν είχαν επαρκή προστασία.
Η απόφαση
“Επικράτησε έντονος προβληματισμός για την ανάγκη χορήγησης τρίτης δόσης και ειδικά στις ομάδες του πληθυσμού που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη”, επισήμανε.
Σημείωσε πως η πρώτη ομάδα είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι οποίοι δεν ανέπτυξαν καθόλου αντισώματα. Μία ακόμη κατηγορία είναι όσοι έχουν μειωμένα αντισώματα λόγω ηλικίας και μία τρίτη όσοι εκτίθενται περισσότερο στον ιό.
Σύμφωνα με τη κ. Θεοδωρίδου, οι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από την CoViD. Το 59,02% των νοσηλευόμενων είναι άτομα 60 έως 79 ετών, ενώ στην ίδια ομάδα αντιστοιχεί το 48% των θανάτων.
Επικαλούμενη μελέτη από το Ισραήλ, τόνισε πως αυξήθηκε κατά 10 φορές ο δείκτης αντισωμάτων μετά την τρίτη δόση. Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε στις έρευνες που δημοσιεύθηκαν στο Lancet που καταλήγουν ότι δεν υπάρχει ανάγκη για συμπληρωματικό εμβολιασμό.
Για το θέμα της έγκρισης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), η καθηγήτρια είπε πως θα θέλαμε να έχει εγκριθεί η χορήγηση της τρίτης δόσης, αλλά νωρίς και πριν αλλάξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Ανέφερε, δε, πως συζητείται το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης και στον γενικό πληθυσμό. Για το συγκεκριμένο θέμα αναμένονται δεδομένα από τον Αμερικανικό Οργανισμό Ειδικών Λοιμώξεων (CDC), οι ειδικοί του οποίου αξιολογούν το θέμα της τρίτης δόσης.
Τα ποσοστά εμβολιασμού των νέων είναι πολύ χαμηλά και η συνολική εικόνα είναι καλύτερη καθώς ο πληθυσμός είναι γερασμένος και οι άνω των 60 είχαν πιο συνειδητή εμβολιαστική στάση.
Η εμβολιαστική κάλυψη στους νέους:
- 35 έως 39 ετών: 59,8% έχουν εμβολιαστεί και με τα ραντεβού θα φτάσουν στο 60,4%.
- 30 έως 34 ετών: 59,3% έχουν εμβολιαστεί – 60% με τα ραντεβού.
- 25 έως 29 ετών: 58,8% έχουν εμβολιαστεί – 59,7% με τα ραντεβού.
- 18 έως 24 ετών: 50,2% έχουν εμβολιαστεί – 51,3% με τα ραντεβού.
- 15 έως 17 ετών: 28,7% έχουν εμβολιαστεί – 30% με τα ραντεβού.
- 12 έως 14 ετών: 15,7% έχουν εμβολιαστεί – 17,44% με τα ραντεβού.