Προσπάθεια να εμπεδώσει το προφίλ της ήρεμης δύναμης και του μετρημένου ηγέτη έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, καθώς αλλάζει mode και ενισχύει την εικόνα του εν αναμονή πρωθυπουργού. Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε ένα πλήρες πακέτο μόνιμων μέτρων ύψους 1,8 δισ., ενώ επέμεινε στον ταξικό χαρακτήρα των πολιτικών ξεκαθαρίζοντας ότι όλες οι παρεμβάσεις εστιάζουν τα μεσαία και χαμηλά στρώματα, ενώ απ αυτά εξαιρούνται οι πλούσιοι.
Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ είχε προεκλογική αύρα, αλλά όχι τόσο ισχυρή αίσθηση όσο του προσδίδει η κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να επιδείξει τεχνοκρατική επάρκεια, πολιτική νηφαλιότητα και να στείλει μήνυμα αλλαγής ταχύτητα εντός και εκτός της χώρας.
Το πακέτο μέτρων που διαμόρφωσε και εξήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να επικοινωνηθεί, τόσο στον κόσμο όσο και στις αγορές για να κερδίσει την αποδοχή, να εγκριθεί ως προς τη βιωσιμότητα και να αξιολογηθεί ως προς την επιδραστικότητα. Αυτό όμως έπεται.
Η πορεία της οικονομίας είναι θετική και -παρά την πανδημία- επέστρεψε σε τροχιά αναβαθμίσεων. Η παρουσία της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά λειτουργεί ευεργετικά για τα κόστη δανεισμού.
Ως εκ τούτου στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να καρπωθεί τη δυναμική που δημιούργησε, στόχος αρκετά δύσκολος δεδομένου ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην εξουσία την τελευταία 2ετία.
Στην κοινωνία τα πράγματα αλλάζουν, αλλά στη ΔΕΘ δεν έγινε προσπάθεια ανάδειξης του κοινωνικού προσώπου και σχεδίου, αλλά του οικονομικού και τεχνοκρατικού. Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε το θέμα-παγίδα του προσφυγικού και αναφέρθηκε ακροθιγώς στα ελληνοτουρκικά.
Auditor’s note
Για τον Αλέξη Τσίπρα το στοίχημα δεν είναι μόνο η κατάκτηση κοινωνικών ερεισμάτων αλλά και η επανασυσπείρωση του κομματικού μηχανισμού. Εκεί, οι διαιρέσεις είναι μεγάλες. Πρόσωπα όπως ο Νίκος Παπάς, ο Κώστας Βαξεβάνης, ο Παύλος Πολάκης και η Ρένα Δούρου θεωρούνται από πολλούς βαρίδια. Ωστόσο, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται διατεθειμένος τους εξοβελίσει, ούτε έχει ετοιμάσει νέα γενιά και εναλλακτικές λύσεις.Επίσης, ζήτημα θα τεθεί για τον Νίκο Κοτζιά και το Πράττω, τους Πασοκογενείς και την πλατφόρμα. Μέχρι στιγμής οι ικανότητες σύνθεσης του Αλέξη Τσίπρα δεν έχουν αποδειχθεί. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται κυρίως στην επιτακτικότητα, την αναγκαιότητα και τα τετελεσμένα για να επιβάλλει πολιτικές και να εκμαιεύσει συναινέσεις.
Έτσι όμως αφήνει χαίνουσες πληγές, κουρασμένα στελέχη και διάχυτη αίσθηση δυσαρμονίας.
Η εκλογική δυναμική που επιχειρεί να αναπτύξει ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, ανεβάζει de facto το πολιτικό ρίσκο. Προοδευτικά αναμένεται να αυξηθεί και ο κίνδυνος ανατρεψιμότητας κυβερνητικών πολιτικών, καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήδη έκανε εξαγγελίες σε αυτή την κατεύθυνση. Αυτό συνεπάγεται μικρότερο αντίκτυπο των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων, καθώς η εφαρμόσιμότητά τους τίθεται εν αμφιβόλω.
Πρόωρες εκλογές: Τα μηνύματα
Ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ δεν σήκωσε το γάντι των εκλογών με την παραδοσιακή έννοια του όρου, αλλά κατέστησε σαφές ότι πλέον ο μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ τίθεται σε εκλογικό mode. Αυτό το μήνυμα έχει διαφορετικό αντίκτυπο στο εσωτερικό και διαφορετικό στο εξωτερικό.
Ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με τις πρόωρες εκλογές, πέταξε το μπαλάκι, πλην όμως προκάλεσε τον πρωθυπουργό να τις προκηρύξει.
Εμείς είμαστε εδώ, είμαστε έτοιμοι. Η κυβέρνηση βλέπει ταχέα επιταχυνόμενη φθορά και θέλει να την προλάβει. Αυτές οι «μαγκιές» περί γαλοπούλας που θυμίζουν παιδιά έκτης δημοτικού δεν αναδεικνύουν πυγμή, καμιά φορά αναδεικνύουν αδυναμία. Αυτός κρύφτηκε προεκλογικά και δεν τόλμησε καν να έρθει σε debate και τώρα μιλά για γαλοπούλες;
δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.
Combination effect
Η τοποθέτηση αυτή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε σφυρηλατούν το προφίλ του εν αναμονή πρωθυπουργού. Έτσι, δημιουργείται δυναμική συσπείρωσης του κόμματος και ανάκτησης ερεισμάτων στην κοινωνία.
Επικοινωνιακά, ο Αλέξης Τσίπρας ποντάρει ακόμα και στο “γκελ” των επικρίσεων, για να διαβάσει την κατάσταση που διαμορφώνεται.
Πολιτικά, απαιτείται ακόμα αρκετή δουλειά για την ενεργοποίηση του κομματικού μηχανισμού και την επαναπροσέγγιση με τις κοινωνικές ομάδες, συλλογικότητες και τους πολίτες που μπορούν να δώσουν εκλογικές ελπίδες στην παράταξή του. Ωστόσο, η εστίαση σε αυτό το πεδίο αναμένεται να λειτουργήσει ευεργετικά, θέτοντας τον ΣΥΡΙΖΑ σε ετοιμότητα ώστε να μπορέσει να καρπωθεί απώλειες από τη ΝΔ και δυσαρεστημένων από τις επικείμενες εκλογές του ΚΙΝ.ΑΛ.
Στο διεθνές πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει έτοιμος να μπει σε τροχιά ανάληψης της κυβέρνησης. Καθώς η αντιπολίτευση ανεβάζει τους τόνους το έργο της κυβέρνησης στην Ευρώπη γίνεται κατάτι πιο σύνθετο. Οι εταίροι, εφόσον οι δηλώσεις Τσίπρα σημάνουν τις καμπάνες τις προεκλογικής ενεργοποίησης, θα αναζητούν ολοένα και περισσότερες διασφαλίσεις και πιο περιεκτικές διαπραγματεύσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, η κυβέρνηση θα είναι αναγκασμένη να πηγαίνει στις Βρυξέλλες και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με day-to-day ατζέντα.
Πεδία ανταγωνισμού
Τα βασικά πεδία ανταγωνισμού μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα είναι δύο
- η μεσαία τάξη και η
- νεολαία
Η μεσαία τάξη περιλαμβάνει τη μεγάλη μάζα των Δημοσίων Υπαλλήλων και των συνταξιούχων. Οι νέοι “σπάνε” σε αρκετά κομμάτια, καθώς οι συμπεριφορές των 17-22 είναι πολύ διαφορετικά από αυτές των 25-32.
H κυβέρνηση έχει στοχοποιήσει την νεολαία. Στην πανδημία λέγοντας ότι είναι ανέμελοι και δεν τηρούν τα μέτρα. Ηταν αυτοί που πλήρωσαν το μάρμαρο με το εργασιακό νομοσχέδιο και έμειναν κατά χιλιάδες εκτός πανεπιστημίων, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ μετά τη χθεσινή του ομιλία.
«Οι νέοι δεν θέλουν χαρτζιλίκι αλλά σχέδιο και όραμα για να μείνουν στη χώρα», τόνισε. Υποστήριξε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης δεν λύνουν τα προβλήματα και αναφέρθηκε στην πρότασή του για την παιδεία που περιεγράφηκε στη χθεσινή ομιλία αλλά και την αύξηση του κατώτατου μισθού των 800 ευρώ.
Το πεδίο της ομογένειας είναι ανεξερεύνητο, αν και γενικά δύσκολα θα οδηγηθεί μεγάλο μέρος των αποδήμων στην κάλπη. Πρώιμες σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι σε ενδεχόμενο διπλής κάλπης πολύ μικρό μέρος όσων αποδήμων θα ψήφιζαν στις πρώτες έδειχναν ενδιαφέρον να ψηφίσουν για δεύτερη φορά σε μικρό χρονικό διάστημα.