Συνάντηση με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είχε ο Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, επιδεικνύοντας το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων και την πρόοδο του στρατηγικού διαλόγου.
Η οικονομική συνεργασία Σερβίας -Τουρκίας και περιφερειακά ζητήματα που αφορούν τα Βαλκάνια κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχαν στην Κωνσταντινούπολη οι πρόεδροι των δύο χωρών Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ο πρόεδρος της Σερβίας πραγματοποιεί ανεπίσημη μονοήμερη επίσκεψη στην Τουρκία.
Η προσέγγιση Σερβίας και Τουρκίας που είχε παγώσει μέχρι το 2019 έχει ανακτήσει δυναμική, καθώς το βαλκανικό αποτύπωμα της Ελλάδας έχει περιοριστεί αισθητά και ενώ η ευρωπαϊκή προοπτική παραμένει απατηλή.
«Η φιλία μεταξύ του Βελιγραδίου και της ‘Αγκυρας αποτελεί πρόσθετη εγγύηση για τη σταθερότητα την περιοχή» δήλωσε στα σερβικά ΜΜΕ ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς μετά τη συνάντηση του με το Ερντογάν.
Ανέφερε ότι στο επίκεντρο βρέθηκαν οι τουρκικές επενδύσεις στη Σερβία, η υλοποίηση έργων υποδομής που χρηματοδοτούνται με τουρκικά δάνεια, όπως ο αυτοκινητόδρομος που θα συνδέει το Βελιγράδι με το Σαράγιεβο και θέματα που σχετίζονται με την ενίσχυση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Το σκηνικό στην περιοχή
Η Τουρκία διαθέτει ισχυρά ερείσματα τόσο απευθείας όσο και μέσω των αδελφών Μουσουλμάνων στην περιοχή. Η Συμφωνία των Πρεσπών και η δυναμική επίλυσης των ελληνο-αλβανικών διαφορών καθώς και η συμμετοχή της Ελλάδας στη διαδικασία του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια είχαν δημιουργήσει δυναμική αποδυνάμωσης του ρόλου της Τουρκίας στα Βαλκάνια.
Πλέον, οι τριγμοί στις σχέσεις Μητσοτάκη-Ζάεφ, η εξαίρεση της Ελλάδας από τη Διαδικασία του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια και από το διάλογο για το προσφυγικό μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας αποδυνάμωσε το γεωπολιτικό εκτόπισμα της Αθήνας.
Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι χρονικά η επίσκεψη Βούτσιτς στην Κωνστνατινούπολη ακολουθεί την περιοδεία Μέρκελ στα Δυτικά Βαλκάνια η οποία ξεκίνησε από τη Σερβία.
Τη δεδομένη συγκυρία πάντως που η Σερβία διαφημίζει τους ισχυρούς δεσμούς με την Τουρκία, κσυσγράφεται αναζωπύρωση εντάσεων στα ελληνοτουρκικά
Η συνάντηση Βούτσις – Ερντογάν
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς επισήμανε ότι η Σερβία αποδίδει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη των σχέσεων με την Τουρκία και στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε τη σύγκλιση του Ανωτάτου κρατικού Συμβουλίου συνεργασίας όπως και την επίσημη επίσκεψη Ερντογάν στη Σερβία. «Μέχρι το τέλους του έτους θα πραγματοποιηθεί η επίσημη επίσκεψη του Ερντογάν στη Σερβία και τότε θα έχουμε την ευκαιρία για περαιτέρω συζήτηση σημαντικών ζητημάτων για τα Βαλκάνια και ολόκληρη την περιοχή. Η Τουρκία είναι μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη» επισήμανε στις δηλώσεις του από την Κωνσταντινούπολη ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Ο πρόεδρος της Σερβίας ευθέως αναγνώρισε τον ρυθμιστικό ρόλο που έχει η ‘Αγκυρα στις σχέσεις μεταξύ των εθνικών κοινοτήτων στα Δυτικά Βαλκάνια. «Η περαιτέρω ανάπτυξη καλών σχέσεων με την Τουρκία μας εγγυάται την ασφάλεια, αφού η Τουρκία είναι υπερδύναμη στην περιοχή και πρέπει να διασφαλίσουμε την ειρήνη. Αυτό μας βοηθά να δημιουργήσουμε μια πιο ορθολογική και καλύτερη σχέση με τους μουσουλμάνους διαφορετικών ομάδων, με τους Βόσνιους και όλους τους άλλους στην περιοχή μας, εν μέρει και με τους Αλβανούς. Αυτά είναι σημαντικά πράγματα για εμάς» επισήμανε ο Βούτσιτς μετά τη συνάντηση του με το Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.
Η Τουρκία στα Βαλκάνια
Ο Ταγίπ Ερντογάν φροντίζει να διατηρεί ισχυρούς τους δεσμούς με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, υποδεχόμενος πρώτα τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, αμέσως μετά την επανεκλογή του και εν συνεχεία τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ. Στο μεταξύ, η Τουρκία κάνει κινήσεις στη Βοσνία Ερζεγοβίνη και στην Κροατία, ενώ διαθέτει εθνική μειονότητα στη Βουλγαρία με σημαντική εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο.
Η Άγκυρα ελέγχει μεγάλο μέρος των υποδομών στην Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ έχει εδραιωμένα ερείσματα στις τοπικές μουσουλμανικές κοινότητες, καθώς επί χρόνια χρηματοδοτούσε έργα για λογαριασμό των αδελφών Μουσουλμάνων.
Καθώς το δίκτυο των αδελφών Μουσουλμάνων βρέθηκε στο στόχαστρο της Δύσης, ο Ταγίπ Ερντογάν υιοθέτησε τα “ρετάλια” και καρπώθηκε την συνθετική αυτή παρέμβαση.