Την επιλογή να χρησιμοποιήσει το βήμα της EUMED 9 προκειμένου να στείλει μήνυμα στην Άγκυρα έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μια μέρα κατά την οποία επανήλθε στη δημοσιότητα η αντιπαράθεση για τις θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο και η προσπάθεια της Άγκυρας να επιβάλλει το τουρολιβυκό μνημόνιο ως τετελεσμένο.
Αν και η Σύνοδος Κορυφής των EUMED 9 επικεντρώθηκε στην κλιματική αλλαγή και την περιφερειακή συνεργασία και αλληλεγγύη για την κλιματική μετάβαση και τη διαχείριση κρίσεων και φυσικών καταστροφών, οι ηγέτες που παρέστησαν επιβεβαίωσαν την αλληλεγγύη τους στην Κύπρο και ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε το συλλογικό μήνυμα στην Άγκυρα.
Οι μεσογειακές χώρες της Ε.Ε. συντονίζουν τη δράση τους ενάντια στην κλιματική αλλαγή, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ έστειλε μήνυμα στην Τουρκία, καλώντας τη να εγκαταλείψει την επιθετική συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Κατά τις κοινές δηλώσεις των ηγετών της EUMED 9, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα πρόσθεσε στην ατζέντα το ζήτημα της κλιματικής κρίσης, η οποία -όπως υπογράμμισε- λάβωσε τη Μεσόγειο.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η διακήρυξη που υιοθέτησαν οι «εννέα» είναι ξεκάθαρη απέναντι σε υβριδικές απειλές, όπως η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.
Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη
Σε ό,τι αφορά την πανδημία, στάθηκε στην ανάγκη να πειστούν οι ανεμβολίαστοι, τονίζοντας πως η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα δεν μπορούν να ανασταλούν.
«Η 8η Σύνοδος EUMED 9 είναι γεγονός. Στην πόλη όπου γεννήθηκε η δημοκρατία καλείται τώρα να αναβαπτιστεί για να αντιμετωπίσει προκλήσεις αυταρχισμού και λαϊκισμού. Οφείλουμε να προστατεύσουμε την ειρήνη στη Μεσόγειο αλλά και τα νερά της Μεσογείου»,
υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Ειδικά οι καταστροφικές φωτιές του φετινού καλοκαιριού δεν άφησαν αλώβητη καμία μεσογειακή χώρα και οι χώρες του βορρά επλήγησαν από θανατηφόρες πλημμύρες. Κοινή η άμυνά μας έναντι της κλιματικής κρίσης. Συντονιζόμαστε για να προστατεύουμε τα δάση και τις θάλασσές μας, διεκδικούμε έναν ισχυρότερο μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Ζητάμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού την πρόκληση των αυξημένων τιμών του φυσικού αερίου καθώς έχουν επιπτώσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλες τις χώρες»
σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Προτεραιότητα η ασφάλεια
Επεσήμανε, δε, πως είναι «θεμελιώδης προτεραιότητα η ασφάλεια και η σταθερότητα με βάση το διεθνές δίκαιο, τη σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας. Αυτό αφορά και στην Τουρκία που οφείλει να εγκαταλείψει την παραβατικότητα έναντι της Κύπρου και της Ελλάδος».
«Αυτός είναι ακόμη ένας παράγοντας που υπογραμμίζει την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης και προβάλλει ως αδήριτος στόχος. Για την επίτευξη του η Ελλάδα θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή. Η διακήρυξη μας είναι επίσης ξεκάθαρη και σε ό,τι αφορά υβριδικές απειλές και εν προκειμένω την εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού που αποκτά ξεχωριστή διάσταση λόγω των εξελίξεων στο Αφγανιστάν. Δεν θα επιτρέψουμε την επανάληψη του φαινομένου των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών που βιώσαμε το 2015»
συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.
Κοινωνική συνοχή
Επεσήμανε, δε, ότι «δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς κοινωνική συνοχή, στη μετά covid εποχή απαιτείται σταθερός βηματισμός τόσο στο μέτωπο της οικονομίας όσο και σε αυτό της δημόσιας υγείας. Θα επιμείνουμε στη στρατηγική της πειθούς, ώστε να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες. Το άμεσο στοίχημα είναι να συνεχιστεί η οικονομική πρόοδος παράλληλα με την αύξηση των εμβολιασμών. Το επόμενο που θα μας απασχολήσει είναι το νέο Σύμφωνο σταθερότητας. Ο ευρωπαϊκός νότος απέδειξε πως δεν χρειάζεται λιτότητα αλλά προοπτική».