Εβδομάδα συσσώρευσης και συντήρησης λίγο πάνω από το όριο των 900 μονάδων ήταν αυτή που παρήλθε στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά από τη μία να δείχνει ότι θέλει να κρατήσει τη ζώνη ψυχολογίας των 900 μονάδων, ενώ από την άλλη να μην έχει πειστικές δυνάμεις για να κάνει την υπέρβαση.
- Εγκλωβισμένο σε στενό εύρος για το Χρηματιστήριο
- Συσσώρευσης συνέχεια λίγο πάνω από τις 900 μονάδες
- Κέρδη 1,30% για το Γενικό Δείκτη την εβδομάδα
- Σε υψηλό 3μήνου ο τραπεζικός δείκτης που βελτιώνει την εικόνα του
Πάντως, στη συνεδρίαση της Παρασκευής, έστω και στο φινάλε και στις δημοπρασίες ο Γ.Δ. «γύρισε» και έκλεισε στις 912,81 μονάδες με άνοδο 0,40%, με την εικόνα στο χώρο του FTSE 25 να είναι μεικτή, ενώ στο σύνολο της αγοράς – για άλλη μια φορά – οι μετοχές που υποχώρησαν ήταν περισσότερες όσων ενισχύθηκαν.
Η επέτειος της φούσκας
Σήμερα, Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021, συμπληρώθηκαν 22 χρόνια από την κορύφωση της χρηματιστηριακής φούσκας του ’99, η οποία «έκαψε» μια ολόκληρη επενδυτική γενιά και προκάλεσε τη μεγαλύτερη… αναδιανομή περιουσίας και κεφαλαίων σε καιρό… ειρήνης! Ήταν Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 1999 όταν ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 6.355,04 μονάδες που είναι το υψηλότερο κλείσιμο στην 145χρονη ιστορία του, ενώ είχε ενδοσυνεδριακό υψηλό έως τις 6.484,38 μονάδες.
Ήταν η κορύφωση ενός πρωτοφανούς πλειστηριασμού ψεύτικων δοξασιών, τυφλών προσδοκιών και «κούφιων» υπεραξιών. Εκείνη την ημέρα, ο τζίρος του Χ.Α. ξεπέρασε τα 600 δισ. δραχμές, ήτοι περίπου έφτασε στο 1,8 δισ. ευρώ! Για να γίνει μια σύγκριση, σήμερα ο μέσος τζίρος κυμαίνεται στα 50-55 εκατ. ευρώ, ενώ το πρώτο 9μηνο του 2021 ο μέσος τζίρος ήταν 74,4 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου στις 17/9/1999 ανήλθε στα 69,382 τρισ. δραχμές, ή 203,6 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχούσε στο 182% του τότε ΑΕΠ. Σήμερα θυμίζουμε ότι η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. διαμορφώνεται στα 65 δισ. ευρώ.
Φυσικά, 22 χρόνια μετά, ελάχιστα είναι ίδια στο Χρηματιστήριο, ενώ και το κτίριο που στεγάζει την αγορά μεταφέρθηκε από τη Σοφοκλέους 10 στη Λ. Αθηνών 110. Τότε το όριο διακύμανσης ήταν 8% ενώ σήμερα είναι στο 30%, τότε η συνεδρίαση ολοκληρώνονταν στις 13:30 μ.μ. ενώ τώρα στις 17:20 μ.μ. Εταιρίες – κολοσσοί έχουν αποχωρήσει, εκατοντάδες είναι οι διαγραφές και οι χρεοκοπίες, πολυεθνικές έχουν «σηκώσει» τις μετοχές τους από το ελληνικό ταμπλό (Παπαστράτος, Βασιλόπουλος, Vodafone, Nexans κ.α. ενώ και η σύνθεση του Χρηματιστηρίου είναι σημαντικά αλλαγμένη.
Η σημερινή εικόνα
Για να έρθουμε στην εικόνα του σήμερα, η αγορά αν και έκλεισε με άνοδο 1,30% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη το πενθήμερο, εντούτοις συνέχισε να κινείται σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης, οριακά πάνω από τις 900 μονάδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνεδρίαση της Πέμπτης, η ενδοσυνεδριακή διακύμανση του Γ.Δ. ήταν μικρότερη των τεσσάρων μονάδων!
Από την άλλη πλευρά, είναι θετικό ότι η αγορά κρατάει – έστω και οριακά – τη ζώνη ψυχολογίας των 900 μονάδων, δείχνοντας ότι δε θέλει να χάσει ότι με κόπο κατακτήθηκε κατά τη διάρκεια του Αυγούστου. Αυτό που μένει να διαφανεί πλέον είναι αν θα βρεθούν δυνάμεις ώστε να «σπάσει» τον εγκλωβισμό της η αγορά μεταξύ των 900 και 910 μονάδων ώστε να κινηθεί υψηλότερα και να αλλάξει επίπεδο.
Μικρό βήμα
Την Παρασκευή πάντως έγινε ένα μικρό… βήμα, έστω και αν το κλείσιμο διαμορφώθηκε στις δημοπρασίες. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 912,81 μονάδες με άνοδο 0,40%, έχοντας υψηλό ημέρας στο ξεκίνημα στις 913,56 μονάδες και χαμηλό στις 905,24 μονάδες. ο FTSE 25 επανήλθε πάνω από τις 2.200 μονάδες κλείνοντας στις 2.207,07 μονάδες με άνοδο 0,61%, ο Mid Cap συνεχίζει τη… flat εικόνα του με οριακή άνοδο 0,16% και κλείσιμο στις 1.500,21 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,51% με κλείσιμο στις 579,23 μονάδες.
Υψηλά τριών μηνών για τον τραπεζικό δείκτη
Σημειώνεται ότι ο τραπεζικός δείκτης είχε να βρεθεί στο όριο των 580 μονάδων από τις 15 Ιουνίου, που σημαίνει ότι πλέον διαπραγματεύεται σε υψηλό τριών μηνών. Σε επίπεδο 5ημέρου, ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,70%.
Το rebalancing
Το προηγούμενο 4ήμερο ο τζίρος διαμορφώνονταν γύρω στα 50-55 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα εκτοξεύτηκε στα 127,99 εκατ. ευρώ, λόγω του rebalancing που έλαβε χώρα στο τέλος. Θυμίζουμε πως σήμερα έγιναν οι αλλαγές στους δείκτες FTSE του Χρηματιστηρίου οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ από την προσεχή Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου. Η μετοχή της Πειραιώς Financial εισήλθε στους δείκτες FTSE All-World και FTSE Emerging Europe Mid Cap index ως αποτέλεσμα της αναβάθμισής της από τον δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης.
Θετικά νέα
Επίσης, δύο εταιρίες του κλάδου της πληροφορικής που έχουν εξαιρετικές επιχειρηματικές και χρηματιστηριακές επιδόσεις, η Epsilon Net και η Entersoft, εισέρχονται στον δείκτη FTSE Emerging Europe Micro Cap index, από τον οποίο παράλληλα διαγράφονται η Πλαστικά Θράκης, η Κρι – Κρι, η Attica Bank και η MIG. Σήμερα επίσης είχαμε και την τριπλή λήξη των συμβολαίων στα παράγωγα, όπου εκείνη την ώρα, οι κύριοι δείκτες του Χ.Α. κύλησαν στα χαμηλά ημέρας.
Κατά τα λοιπά, στο χώρο του FTSE 25 σήμερα ξεχώρισαν με άνοδο άνω του 3% οι Jumbo και ΕΥΔΑΠ, ενώ αυξημένες πιέσεις άνω του 3% δέχτηκαν οι ΕΛΠΕ και Viohalco. Πτώση 2,28% είχε η μετοχή των ΕΧΑΕ και -1,96% η ElvalHalcor. Μεικτή η εικόνα και στον Mid Cap όπου θετικά ξεχώρισαν οι Attica Bank, Intracom Holdings και Intrakat, ενώ πτώση είχαν οι Πλ. Θράκης, AVAX, Έλτον και Cenergy Holdings.