Μηνύματα που εστιάζουν στην ενίσχυση κοινών δράσεων αποτροπής και στην ισχυροποίηση των μηχανισμών αλληλεγγύης μεταξύ χωρών της ΕΕ εξέπεμψαν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου στις ομιλίες τους στο πλαίσιο της EUMED που διεξάγεται στην Αθήνα.
Την ανάγκη κοινών δράσεων για την αντιμετώπιση των απειλών της κλιματικής αλλαγής μετέφεραν στη Σύνοδο Κορυφής με μηνύματά τους ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Νταβιντ Σασσόλι.
Ο μήνυμα του Σαρλ Μισέλ
Ο Σαρλ Μισέλ έκλεισε την τοποθέτησή του εκφράζοντας την πεποίθησή του για κοινή δράση ως αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής EUMED. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι:
Είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως οι εργασίες σας σήμερα θα είναι μια ευκαιρία να μετουσιώσουμε σε δράση τη φιλοδοξία μας να αποτρέψουμε την κλιματική απειλή. Τη φιλοδοξία να προστατεύσουμε τη βιοποικιλότητα, να εργαστούμε από κοινού, σε ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές πλαίσιο, να αναλάβουμε δράση με τρόπο αποτελεσματικό.
Το μήνυμα του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου
Μήνυμα στην έναρξη της Συνόδου Κορυφής με θέμα την Κλιματική Αλλαγή και τις επιπτώσεις στην Μεσόγειο απηύθυνε και ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου David Sassoli.
Ο κ. Σασσόλι στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, σημείωσε τα εξής:
Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής εκδηλώνονται με καταστροφικό τρόπο σε αυτή την περιοχή του πλανήτη και προκειμένου να τις αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά θα πρέπει να μοιραστούμε την εμπειρία και τη γνώση που κατέχουμε. Να στηρίξουμε προγράμματα και πρωτοβουλίες που σχετίζονται με ανάπτυξη χαμηλού επιπέδου εκπομπών ρύπων, με ανθεκτικότητα έναντι της κλιματικής αλλαγής. Να αξιοποιήσουμε τις οικονομικές προοπτικές που προσφέρουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εστίασε όμως και στη δράση, λέγοντας:
Θα πρέπει να δράσουμε από κοινού. Ναι, να δράσουμε από κοινού για έναν κοινό σκοπό. Σε αυτό το πλαίσιο, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα πρέπει να είναι ισχυρότερη. Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδρασε γρήγορα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που έπληξαν την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία, αλλά και την Αλβανία, την Αλγερία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία, κινητοποιώντας 16 αεροπλάνα, τρία ελικόπτερα, περισσότερα από 290 οχήματα και 1.300 άτομα προσωπικό.
Επίσης ο κ. Σάσσολι προέβαλλε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα:
Από την Ισπανία στην Κροατία, από τη Γαλλία στην Πολωνία, από την Κύπρο στη Γερμανία, τουλάχιστον 11 κράτη ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της Ελλάδας για βοήθεια μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, προσφέροντας στήριξη, εθνική βοήθεια, πέρα από αυτή που διασφάλισε το RescEU, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός.
Το σύστημα Copernicus, η ευρωπαϊκή υπηρεσία δορυφορικής χαρτογράφησης για περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, ήταν επίσης ζωτικής σημασίας, προσφέροντας λεπτομερείς πληροφορίες για την περιοχή.