Στο ίδιο έργο θεατές βρίσκονται οι επενδυτές και όσοι δραστηριοποιούνται στο ελληνικό χρηματιστήριο όλο το τελευταίο διάστημα, με την αγορά να δείχνει εγκλωβισμένη σε εξαιρετικά στενό εύρος διακύμανσης, αδυνατώντας να απομακρυνθεί ανοδικά από την περιοχή των 900-910 μονάδων και να αλλάξει επίπεδο.
- Διακύμανση τεσσάρων μονάδων σε εφτά ώρες συνεδρίασης
- Κολλημένη στη ζώνη των 900-910 μονάδων η αγορά
Μπορεί να έχουμε γίνει κουραστικοί, όμως η αγορά δείχνει μεγάλα σημάδια παθογένειας και χαρακτηριστικά που την έχουν καταστήσει περιθωριοποιημένη, καθώς ακόμη βολοδέρνει κάτω από τα προ Covid-19 υψηλά, δείχνοντας ότι ακόμη δεν έχει ξεπεράσει καν τη ζημιά από την πανδημία. Την ώρα που σύσσωμοι οι διεθνείς δείκτες έχουν από τα μέσα του 2020 υποσκελίσει τη ζημιά από την πανδημία και έως πρόσφατα «έχτιζαν» σε διαρκή ιστορικά υψηλά, το Χ.Α. συνεχίζει να ταλαιπωρείται στο όριο των 900 μονάδων.
Η αγορά συνεχίζει να αγνοεί τις θετικές εξελίξεις που έχουν καταγραφεί όλο το τελευταίο διάστημα, όπως είναι οι αναθεωρήσεις του ΑΕΠ, η αναβάθμιση των στόχων της οικονομίας για φέτος, σημαντικές αποκρατικοποιήσεις, ξεμπλοκάρισμα κομβικών έργων που λίμναζαν επί χρόνια, deals και εξαγορές σε πληθώρα κλάδων, αλλά και πολύ καλά σήματα από τα αποτελέσματα των εισηγμένων.
Οι όμορφες ειδήσεις, όμορφα… καίγονται
Ασχέτως με την πολιτική ή ιδεολογική τοποθέτηση του καθενός, η αλήθεια είναι ότι μόνο το 10% των ειδήσεων που παρελαύνουν από την τρέχουσα επικαιρότητα, σε άλλη συγκυρία και σε διαφορετικό timing, μπορούσε να ιντριγκάρει όλη την αγορά και να ελκύσει νέα σημαντικά κεφάλαια στο σύστημα. Αντ’ αυτού, η παρούσα συγκυρία δείχνει μια γενικευμένη παγωμάρα στην αγορά, ο τζίρος παραμένει κολλημένος μεταξύ των 50 και 55 εκατ. ευρώ, ενώ σχεδόν ίδιοι είναι οι κωδικοί που κάνουν πράξεις καθημερινά.
Το χρηματιστήριο έχει απαξιωθεί ως κεντρικός επενδυτικός θεσμός της χώρας για πολλούς και σύνθετους λόγους τους οποίους έχουμε αναλύσει στο CrisisMonitor.gr και αυτό δεν είναι ένα τωρινό συμπέρασμα, αλλά μια παγιωμένη κατάσταση καθ’ όλη τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας και ειδικά από το 2010 και εντεύθεν. Νέες εισαγωγές δεν υπάρχουν, εταιρείες – κολοσσοί έχουν φύγει από την αγορά, περίπου το 1/3 των μετοχών δεν ανοίγει καν στο ταμπλό ή κάνει αστείους όγκους και τζίρους, ενώ τα χαρτοφυλάκια του 90% των επενδυτών δεν ξεπερνούν τις 9.000 ευρώ.
Και όλα αυτά την ώρα που οι καταθέσεις έχουν εκτοξευτεί την τελευταία διετία της πανδημίας, τα επιτόκια δεν υπόσχονται ούτε καν… συντήρηση των κεφαλαίων, ενώ άλλες σοβαρές μορφές επένδυσης – αντάξιες των μετοχών – δεν υπάρχουν. Παρ’ όλα αυτά, το χρηματιστήριο εξακολουθεί να μην φαντάζει ελκυστικό ως προς εναλλακτική μορφή επένδυσης στο πλατύ κοινό και αυτό ασφαλώς είναι κυρίαρχη παθογένεια.
Η σημερινή εικόνα
Σήμερα π.χ., σε μια συνεδρίαση εφτά ωρών, η διακύμανση του Γενικού Δείκτη ήταν μόλις… τεσσάρων μονάδων, με το Γενικό Δείκτη να έχει χαμηλό στις 905,84 μονάδες και υψηλό στις 909,45 μονάδες, ενώ τελικώς έκλεισε στις 909,16 μονάδες με άνοδο 0,56%. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.193,71 μονάδες με άνοδο 0,79%, ο Mid Cap έκλεισε με οριακή άνοδο 0,15% στις 1.497,86 μονάδες ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,32% στις 570,62 μονάδες.
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 52,90 εκατ. ευρώ, με τα 3,80 εκατ. ευρώ, ήτοι το 7,18% να είναι πακέτα σε Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Lamda Development, Κρι Κρι, Motor Oil, Fourlis και Παπουτσάνης.
Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία σήμερα του ΟΠΑΠ που διακίνησε το 1/5 των συναλλαγών ήτοι 10,62 εκατ. ευρώ μέσω όγκου 778.188 τεμαχίων, ενώ κυριάρχησε και στον Large Cap με άνοδο 2,85%, στηρίζοντας το Γενικό Δείκτη. Καλή εικόνα με ισχυρό στήριγμα στο Γ.Δ. είχε και η Εθνική που ενισχύθηκε κατά 2,78%, στο +2,08% η Alpha Bank, ενώ άνω του 1% κέρδισαν οι Coca Cola HBC, Viohalco και Motor Oil. Στον αντίποδα, πτώση άνω του 1% είχαν μόνο οι ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ.
Στον Mid Cap η εικόνα ήταν μεικτή αλλά χωρίς κάτι ιδιαίτερο, πλην του νέου μεγάλου αδειάσματος στην Attica Bank που υποχώρησε κατά 18,20% στα 0,0782 ευρώ. Κέρδη άνω του 1% είχαν οι Intrakat, Autohellas και BriQ Properties. Στην ευρύτερη αγορά, κέρδη είχαν μετοχές όπως Προοδευτική, Intralot, Attica Συμμετοχών, Logismos, Byte Computer, Mevaco, Βιοτέρ, Revoil, Κυριακούλης, Ίντεργουντ (κοινή) Inform Λύκος και Premia. Αντιθέτως, πτώση είχαν μετοχές όπως Βαρβαρέσος, Ίντεργουντ (προνόμιο), Καραμολέγκος, Ευρωσύμβουλοι, Trastor, ANEK, Δομική Κρήτης, Frigoglass κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς 72 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 47 που υποχώρησαν.
Τεχνική ανάλυση, λήξη παραγώγων
Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά δεδομένα, η άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη είναι ότι μια κατοχύρωση της περιοχής των 910 μονάδων σε πρώτη φάση μπορεί να δώσει συνέχιση της ανόδου στη ζώνη των 920 μονάδων, ενώ οι 902 μονάδες είναι η πρώτη στήριξη.
Θυμίζουμε πως αύριο Παρασκευή λήγουν παράγωγα επί δεικτών και μετοχών για τον μήνα Σεπτέμβριο, ενώ στην λήξη της συνεδρίασης θα πραγματοποιηθούν οι αναδιαρθρώσεις για τον δείκτη FTSE Russel με κυριότερη προσθήκη αυτή της Πειραιώς Financial. Τέλος, αύριο μετά το τέλος της συνεδρίασης αναμένεται η ετυμηγορία της DBRS για το ελληνικό αξιόχρεο.