Νέα τριμερή αμυντική συμφωνία με τεράστιο γεωπολιτικό αποτύπωμα ανακοίνωσαν αιφνιδιαστικά οι ηγέτες της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της οποίας το Σίδνεϊ θα αποκτήσει πυρηνοκίνητα συμβατικά υποβρύχια.
Σε κοινή – διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι ηγέτες των τριών χωρών ξεδίπλωσαν μια νέα γεωπολιτική πρωτοβουλία, η οποία αν και διακηρύσσει ως στόχο την ειρήνη και τη σταθερότητα, εν τούτοις αναμένεται να προκαλέσει τον εκνευρισμό και την αντίδραση του Πεκίνου, καθώς και της Ρωσίας.
Η τριμερής συμφωνία αυτή δημιουργεί νέα γεωπολιτική δυναμική στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, ιδιαίτερα στη Νότια Σινική Θάλασσα. Το γεωπολιτικό αυτό deal έρχεται τη στιγμή που η Κίνα επιδιώκει ενεργά να επιβάλλει την παρουσία της ως μοναδικού ισχυρού παίχτη στην περιοχή, στο πλαίσιο του επαναπροσδιορισμού του γεωστρατηγικού στίγματος που προωθεί ο Σι Ζινπίνγκ.
Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ, συνιστούν μια νέα αμυντική ένωση με τα αρχικά AUKUS. Πρώτη αποστολή της νέας αυτής γεωπολιτικής οντότητας είναι η ανάπτυξη τεχνολογιών και η ενίσχυση της Αυστραλίας για την απόκτηση υπερσύγχρονων πυρηνοκίνητων αλλά συμβατικών υποβρυχίων. Επίσης, ΗΠΑ και Βρετανία δεσμεύθηκαν για την παροχή πλήρους αμυντικής κάλυψης στην Αυστραλία καθώς και για τη μεταφορά κρίσιμης τεχνογνωσίας σε επίπεδο ενόπλων δυνάμεων.
Η πολιτική του Μπάιντεν και η αντίδραση του ΣΙ
Στην πραγματικότητα ο Τζο Μπάιντεν επιδιώκει να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε γεωπολιτικό επίπεδο και να αναγκάσει τον Σι Ζινπίνγκ να υιοθετήσει πιο διαλλακτική στάση σε μια σειρά από ανοιχτά ζητήματα.
Με τον τρόπο αυτό η Αυστραλία αλλάζει γεωπολιτικό επίπεδο και μετεξελίσσεται σε περιφερειακή υπερδύναμη. Η συμφωνία αυτή, με τον τρόπο που διατυπώθηκε από τον Τζο Μπάιντεν θέτει την Αυστραλία σε αυτή τη θέση πριν καν την έναρξη της διαδικασίας απόκτησης υπερόπλων. Οι τρεις ηγέτες έκαναν σαφείς αναφορές στη συμπόρευση των χωρών τους και τους κοινούς αγώνες των ενόπλων τους δυνάμεων.
Αυτές οι φράσεις χτυπούν στα αφτιά των Κινέζων, οι οποίοι διαβάζοντας πίσω από τα προσχήματα βλέπουν ότι η Ουάσιγκτον ανακάλυψε έναν ακόμη τρόπο για να ενισχύσει και να εδραιώσει την παρουσία της στην πίσω αυλή τους.
Βέβαια, οποιαδήποτε στρατιωτική αντίδραση του Πεκίνου θα ενισχύσει τα επιχειρήματα του Μπάιντεν για την αναγκαιότητα ισχυροποίησης της Αυστραλίας. Συνεπώς, αναμένεται αντίδραση από την πλευρά της Κίνας. Το πιθανότερο είναι το Πεκίνο να ενεργοποιηθεί σε διαφορετικό μέτωπο και σίγουρα όχι άμεσα.