Συνεχίζει να προβληματίζει με τη συμπεριφορά του το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο αδυνατεί να ακολουθήσει τον ευρύτερο επενδυτικό «ξεσηκωμό» που λαμβάνει χώρα σε πολλά επίπεδα, ενώ αγνοεί πλέον ξεκάθαρα όλες τις θετικές ειδήσεις, αναθεωρήσεις του ΑΕΠ, καλές εκθέσεις ξένων οίκων και άλλες εξελίξεις που σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν «καύσιμο» γενναίας ανοδικής κίνησης.
Η αγορά, που πάντα προηγείται των εξελίξεων και προεξοφλεί καταστάσεις, συνεχίζει να παραμένει μουδιασμένη καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, με συνεδριάσεις απολύτως… επίπεδες, μειωμένους όγκους και τζίρους και αδυναμία έλκυσης νέων κεφαλαίων στο σύστημα.
Μόνιμες πιέσεις στη Lamda Development
Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αλλά ίσως όχι… αντιπροσωπευτικό, είναι η μετοχή της Lamda Development που σήμερα έκανε την 11η σερί πτωτική της συνεδρίαση, προβληματίζοντας το λιγότερο. Όπως γράψαμε και στο χθεσινό σχόλιο, μόνο για το Ελληνικό, θυμίζουμε πόσος… ντόρος έχει γίνει όλα τα τελευταία χρόνια αναφορικά με το τι σημαίνει η έναρξη των εργασιών για τη μεγαλύτερη ανάπλαση στην Ευρώπη, ότι θα άναβε το… φιτίλι για όλα τα assets της χώρας, ότι θα έβαζε «φωτιά» στις αποτιμήσεις. Οι εργασίες στο Ελληνικό έχουν ξεκινήσει, η έκταση έχει «κλειδώσει» στη Lamda Development, ενώ ήδη έχουν καταγραφεί τα πρώτα deals (Πειραιώς Financial, Fourlis κ.α.),
Και όμως, με όρους χρηματιστηρίου, καμιά θετική εξέλιξη δεν έχει λάβει χώρα, ενώ για τη μετοχή της Lamda, η εικόνα είναι μάλλον αποκαρδιωτική. Σήμερα Τετάρτη η μετοχή συμπλήρωσε την 11η διαδοχική πτωτική συνεδρίαση, απέχοντας πλέον από το υψηλό του Ιουλίου και τα 8,43 ευρώ που ήταν υψηλά έτους! Σήμερα ο τίτλος έκλεισε στα 7,65 ευρώ, καταγράφοντας πτώση άνω του 8% αυτό το 11ήμερο.
Κυρίαρχοι οι πωλητές σε FTSE 25 και στο σύνολο
Πτωτικά έκλεισε και η πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25, αλλά και η πλειονότητα στο σύνολο της αγοράς. Στον FTSE 25, μόνο εννέα μετοχές είχαν άνοδο έναντι 16 με πτώση, ενώ στο σύνολο της αγοράς, μόνο 44 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 72 που υποχώρησαν. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες – ασχέτως πρόσημου Γενικού Δείκτη – έχουν σταματήσει και οι πολλές εξάρσεις στη μικρομεσαία αποτίμηση, ενώ και ο Mid Cap δείχνει αδυναμία. Το σημειώνουμε καθώς ίσως είναι μια ένδειξη ότι ίσως υπάρχει γενικότερη ανησυχία για τη βραχυπρόθεσμη εικόνα της αγοράς.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 904,10 μονάδες με πτώση 0,30%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 901,91 μονάδες (-0,54%) και υψηλό στις 907,48 μονάδες (+0,07%), που σημαίνει ότι είχε συνολική διακύμανση μικρότερη των έξι μονάδων. Πενιχρή ήταν η αξία συναλλαγών που κατήλθε στα 46,80 εκατ. ευρώ (η μικρότερη των τελευταίων έξι συνεδριάσεων), που μαρτυρά ότι δεν εισρέει φρέσκο χρήμα στην αγορά, ενώ καμιά μετοχή δεν ξεπέρασε τα 4 εκατ. ευρώ στις συναλλαγές, κάτι όχι συνηθισμένο.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.176,47 μονάδες με πτώση 0,28%, ο Mid Cap υποχώρησε κατά 0,20% στις 1.495,66 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε νέα πτώση 0,70% στις 563,19 μονάδες. Στον Large Cap, θετικά ξεχώρισαν οι ElvalHalcor (+3,79%) και Jumbo (+2,71%), ενώ απώλειες άνω του 1% είχαν οι Alpha Bank, ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ και ΟΛΠ.
Βυθίζεται η Attica Bank
Στον Mid Cap η Attica Bank υποχώρησε εκ νέου κατά 8,53% με όγκο σχεδόν 3 εκατ. τεμάχια, η Profile διόρθωσε εκ νέου κατά 3,74%, η Κρι Κρι -1,86%, η AVAX -1,05% και η BriQ Properties -1,40%. Στον αντίποδα, θετικά κινήθηκαν οι Ευρωπαϊκή Πίστη, Intrakat, Intracom Holdings, Πλαστικά Θράκης, χωρίς όμως κάτι ιδιαίτερο.
Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Αγρ. Οίκος Σπύρου (+20%), ΕΛΒΕ, Frigoglass (+7,07%, συνεχίζει τη κούρσα της), Attica Συμμετοχών, Yalco, Ευρωσύμβουλοι, Espilon Net, Έλαστρον, ΕΚΤΕΡ, ΑΝΕΚ, Μπήτρος και Space Hellas. Στον αντίποδα, πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Προοδευτική, Quality & Reliability, Sato, Βιοτέρ, Χαϊδεμένος, Revoil, Ίντεργουντ, Λανακάμ, Δρομέας, Unibios, Μαθιός, Logismos και Φιερατέξ.