Ο κόσμος έφτασε στα πρόθυρα του τρίτου παγκοσμίου πολέμου τις τελευταίες ημέρες της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ και ιδιαίτερα μετά τα επεισόδια στο Καπιτώλιο. Αυτό αναφέρει, ούτε λίγο, ούτε πολύ νέο βιβλίο που κυκλοφόρησε και αναφέρεται σε παρασκηνιακές επαφές του αρχηγού του γενικού επιτελείου των ΗΠΑ, στρατηγικού Μάρκ Μίλι με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Τσουοτσένγκ.
Το πλέον υψηλόβαθμο στέλεχος του Πενταγώνου ανησυχούσε τόσο για τη διανοητική κατάσταση του Ντόναλντ Τραμπ προς το τέλος της θητείας του Ρεπουμπλικάνου προέδρου που πήρε κρυφά μέτρα για να αποφευχθεί ένας πόλεμος με την Κίνα, σύμφωνα με ένα καινούριο βιβλίο.
Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου, στρατηγός Μαρκ Μίλι, τηλεφώνησε κρυφά στον Κινέζο ομόλογό του για να τον διαβεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ δεν επρόκειτο να επιτεθούν στην Κίνα, υποστηρίζουν οι δημοσιογράφοι της Washington Post Μπομπ Γούντγουορντ και Ρόμπερτ Κόστα στο βιβλίο Peril που πρόκειται να κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες.
Εφόσον ισχύουν τα όσα γράφονται, πρόκειται για παρασκηνιακή πολιτική και διπλωματία, αντίστοιχη της οποίας δεν έχει δει ο κόσμος από την κρίση των πυραύλων της Κούβας και την κατάρρευση του τείχους του Βερολίνου.
Το timeline της κρίσης
Σύμφωνα με αποσπάσματα που δημοσίευσε η εφημερίδα και μετέδωσε το CNN, ο στρατηγός ζήτησε επείγουσα σύγκλιση ανωτάταων στο Πεντάγωνο, από τους οποίους ζήτησε επιμονή στα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες. Πρακτικά, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου δεν περιλαμβάνεται στις διαδικασίες αλλά ανήκει στη διοικητική-συμβουλευτική ομάδα του Τραμπ.
Ο Μίλι συγκάλεσε τη σύσκεψη μετά από επικοινωνία με την πρόεδρο της Βουλής, Νάνσι Πελόσι η οποία του μετέδωσε αντίστοιχη ανησυχία που την διακατείχε, ιδιαίτερα μετά το παρ ολίγον πραξικόπημα στο Καπιτώλιο.
Βέβαια, τέτοιες κινήσεις κινούνται στο όριο της νομιμότητας και αμφισβητούν τη δύναμη του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου. Το Κογκρέσο, ούτως ή άλλος, είχεζ αφαιρέσει τέτοιες εξουσίες από τον πρόεδρο, υπ’ αυτό τον φόβο, όταν ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.
Όπως προκύπτει οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ είχαν σχηματίσει την εντύπωση ότι οι Κινέζοι είχαν τεθεί σε αυξημένη επαγρύπνηση φοβούμενοι ότι ο απρόβλεπτος Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να διατάξει πλήγμα ακόμα και με πυρηνικά όπλα.
Οι κλιμακούμενες αυτές ανησυχίες θα μπορούσαν να αποδειχθούν αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Σε μια προσπάθεια να σπάσει τον επαπειλούμενο φαύλο κύκλο ο στρατηγός Μίλι συνομίλξησε με τον Κινέζο ομόλογό του και συγκάλεσε συσκέψεις στο Πεντάγωνο, δημιουργώντας έτσι δικλείδες ασφαλείας.
Όλοι φοβόντουσαν τον ασταθή Τραμπ
Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν συμπεράνει ότι η Κίνα θεωρούσε επικείμενη μια αμερικανική επίθεση, για αυτό ο αρχηγός του γενικού επιτελείου τηλεφώνησε δύο φορές στον στρατηγό Λι Τσουοτσένγκ: στις 30 Οκτωβρίου, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ, και στις 8 Ιανουαρίου, δύο ημέρες μετά την επίθεση των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο.
«Στρατηγέ Λι, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το αμερικανικό κράτος είναι σταθερό και όλα θα πάνε καλά» του είπε, σύμφωνα με το βιβλίο που βασίζεται σε ανώνυμες μαρτυρίες περίπου 200 Αμερικανών αξιωματούχων. «Δεν θα σας επιτεθούμε, ούτε θα κάνουμε στρατιωτικές επιχείρησεις εναντίον σας»,
τον διαβεβαίωσε.
Αφορμή για το δεύτερο τηλεφώνημα στάθηκε εν μέρει η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο στρατηγός με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, η οποία τον ρώτησε τι ασφαλιστικές δικλείδες υπάρχουν για να εμποδιστεί ένας “ασταθής πρόεδρος” να εξαπολύσει πυρηνικό πλήγμα.
“Είναι τρελός. Το ξέρετε ότι είναι τρελός” φέρεται να είπε η Πελόζι, με τον στρατηγό να απαντά “Συμφωνώ μαζί σας στα πάντα”.
Τα συμβούλια
Επίσης, ο Μαρκ Μίλι συγκάλεσε δύο φορές την ηγεσία του γενικού επιτελείου για να πει ότι, εάν ο Τραμπ διέταζε ένα πυρηνικό πλήγμα, θα έπρεπε ο ίδιος να ενημερωθεί προηγουμένως. Κοιτώντας τους στα μάτια, ζήτησε από όλους τους αξιωματικούς που είχαν συγκεντρωθεί να του επιβεβαιώσουν ότι είχαν καταλάβει σωστά, προσθέτουν οι Γούντγουορντ και Κόστα, σύμφωνα με τους οποίους επρόκειτο για «όρκο».
Ο Μίλι ζήτησε επίσης από τη διευθύντρια της CIA, την Τζίνα Χάσπελ και από τον επικεφαλής της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών, τον στρατηγό Πολ Νακασόνε, να παρακολουθούν κάθε τυχόν αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του Ντόναλντ Τραμπ.
«Κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι ο Μίλι υπερέβη τις εξουσίες του και ανέλαβε εκτελεστικές εξουσίες», γράφουν οι δύο δημοσιογράφοι. Ο ίδιος όμως ήταν πεπεισμένος ότι έκανε ότι μπορούσε ώστε «να μην υπάρξει μια ιστορική ρήξη στη διεθνή τάξη, να μην υπάρξει κάποιος κατά λάθος πόλεμος με την Κίνα ή με άλλους και να μην χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα».
Το γενικό επιτελείο, που ρωτήθηκε για το θέμα, απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.