Νέος “πόλεμος” μεταξύ ειδικών για την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης ανοίγει μεταξύ θεσμών και ειδικών, παγκοσμίως, εντάσεις που αναπόφευκτα θα έχουν αντίκτυπο στη δυναμική του εμβολιασμού και θα τροφοδοτήσουν τη φαρέτρα του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Παράλληλα, η χορήγηση ενισχυτικών δόσεων αφαιρεί δυναμικότητα και διαθεσιμότητα από περιοχές που έχουν ανάγκη, με αποτέλεσμα, τελικά να αυξάνεται ο κίνδυνος και οι απώλειες ζωώων παγκοσμίως.
Ήδη, κατά της χορήγησης τρίτης δόσης έχει ταχθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συστήνοντας επισήμως και δημοσίως να μην ξεκινήσει η διαδικασία. Παράλληλα, ομάδα γνωστών και εδραιωμένων επιστημόνων έχει επίσης αποφανθεί κατά της τρίτης δόσης.
Τόσο ο ΠΟΥ όσο και η ομάδα των επιστημόνων αμφισητούν τόσο την αναγκαιότητα, όσο και την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης για τα εμβόλια mRNA. Διαφέρει ωστόσο η αφετηρία:
- Ο ΠΟΥ έχει εξ αρχής ταχθεί κατά της χορήγησης ενισχυτικής δόσης καθώς κάτι τέτοιο υπονομεύει την προοπτική επίτευξης επαρκούς ανοσοποίησης σε παγκόσμια κλίμακα και αφήνει εκτεθειμένες τις πιο αδύναμες χώρες
- Η ομάδα επιστημόνων, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν μελέτες που να συμπεραίνουν ότι μειώνεται ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης, ενώ αυξάνονται οι κίνδυνοι από την χορήγηση πολύ νωρίς. ή σε ακατάλληλη δοσολογία.
Auditor’s note
Οι κυβερνήσεις που σπεύδουν να ανακοινώσουν προγράμματα χορήγησης ενισχυτικών δόσεων υπακούν στην λογική της διατήρησης της οικονομίας ανοιχτής. σε αυτό το μοντέλο σκέψης φαίνεται ότι επικρατεί μια ιατρική παραίσθηση:
Η επίτευξη υπερανοσίας από συγκεκριμένο κομμάτι του πληθυσμού, ως αντίβαρο στα υψηλά ποσοστά μη εμβολιασμένων.Στην πραγματικότητα όμως κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά αποτελεί εγκληματικό λάθος, καθώς δημιουργεί πλασματική αίσθηση ασφάλειας.
Oπως είχε, άλλωστε, σε ανύποπτο χρόνο δηλώσει ο πρόεδρος της επιτροπής λοιμωξιολόγων στην Ελλάδα, Σωτήρης Τσιόδρας, αυξάνει τον κίνδυνο νόσησης τόσο ατομικά όσο και σε συλλογικό κοινωνικό επίπεδο.
Οι ενστάσεις του ΠΟΥ
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητεί από τις χώρες της Δύσης να μην προχωρήσουν στη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου στους πολίτες.
Ο ΠΟΥ υποστηρίζει πως εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν καν λάβει την 1η δόση του εμβολιού. Αξιωματούχοι του οργανισμού ζητούν από τις χώρες της Δύσης να δείξουν αλληλεγγύη και να περιμένουν μέχρι το τέλος του έτους.
Οι αντιδράσεις των επιστημόνων
Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού δουλεύουν τόσο καλά που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται ακόμα ενισχυτική δόση, υποστηρίζει ομάδα πολύ γνωστών επιστημόνων ανοίγοντας μια συζήτηση για το κατά πόσο τις χρειαζόμαστε.
Οι κυβερνήσεις καλύτερο είναι να εστιάσουν στην ανοσοποίηση όσων δεν έχουν εμβολιαστεί και να περιμένουν για περισσότερα στοιχεία ως προς το ποια από τα εμβόλια θα είναι πιο αποτελεσματικά στις ενισχυτικές δόσεις και σε ποια δοσολογία, υποστηρίζουν οι συγγραφείς έρευνας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet και στους οποίους περιλαμβάνονται δυο διακεκριμένοι Αμερικανοί της Food and Drug Administration. Στηρίζουν τη θέση τους σε μια σειρά μελετών που έγιναν σε πραγματικές συνθήκες καθώς και στοιχεία από κλινικές δοκιμές.
«Καμία μελέτη δεν έχει προσφέρει αξιόπιστα στοιχεία διατηρήσιμης μείωσης της προστασίας κατά της σοβαρής νόσησης»,
λένε οι συγγραφείς. Μπορεί να υπάρχουν επιπρόσθετοι κίνδυνοι επιπλοκών αν οι τονωτικές ενέσεις υιοθετηθούν πολύ νωρίς ή πολύ ευρέως.
Όπως σημειώνει το Bloomberg οι περισσότερες χώρες με άφθονα εμβόλια συζητούν το αν θα δώσουν ενισχυτικές δόσεις για να ενισχυθεί η ανοσία.
Δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση ομοφωνία για το θέμα. Ακόμα και μια μικρή μείωση της αποτελεσματικότητας κατά της Covid μπορεί να πιέσει το σύστημα υγείας και έτσι δεν υπάρχει το «ένα μέγεθος ταιριάζει σε όλους», όπως εξηγεί ο Azra Ghani, καθηγητής επιδημιολογίας στο Imperial College του Λονδίνου που δεν συμμετείχε στην έρευνα.
Η ανάλυση συνιστά παράλληλα χτύπημα για τον Joe Biden που ανακοίνωσε την στρατηγική του για την τρίτη δόση τον Αύγουστο σε κοινή ανακοίνωση με κορυφαίους συμβούλους του όπως οι Rochelle Walensky, Anthony Fauci, και Janet Woodcock.
Λιαιζόν ΠΟΥ…. επιστημόνων
Μεταξύ των επιστημών που υπογράφουν την έρευνα είναι ο Marion Gruber, επικεφαλής του γραφείου του FDA για τις έρευνες και τις αξιολογήσεις εμβολίων και η βοηθός του Philip Krause. Αμφότεροι, σύμφωνα με το πρακτορείο φαίνεται να αντιστάθηκαν σε πιέσεις του Ντ. Τραμπ να επιταχύνουν την αρχική έγκριση των εμβολίων.
Οι επιστήμονες του ΠΟΥ Soumya Swaminathan, Ana-Maria Henao-Restrepo και Mike Ryan δούλεψαν επίσης για τη μελέτη.
«Ακόμα και αν οι τονωτικές δόσεις τελικά εμφανιστεί ότι μειώνουν τον μεσοπρόθεσμο κίνδυνο σοβαρής νόσησης οι υφιστάμενες ποσότητες μπορούν να σώσουν περισσότερες ζωές αν χρησιμοποιηθούν σε μη εμβολιασμένους γράφουν οι ερευνητές.
Σύμφωνα με παρατηρήσεις από έρευνες που έγιναν έως τώρα, οι εμβολιασμοί έχουν δώσει κατά μέσο όρο 95% αποτελεσματικότητα κατά σοβαρής νόσησης, περιλαμβανομένων μεταδοτικών μεταλλάξεων, όπως η Δέλτα, και πάνω από 80% στην πρόληψη από νόσηση, σημειώνουν.
Αλλάζουν τα δεδομένα
Οι αντενδείξεις για την τρίτη δόση, όπως αυτές σκιαγραφούνται στις αντιδράσεις του ΠΟΥ και της ομάδας επιστημόνων, αναμένεται να έχουν αντίκτυπο στην συνολική ζήτηση για εμβόλια mRNA, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Οι επιπλοκές αυτές αναμένεται να επηρεάσουν σε κάπιο βαθμό την κερδοφορία.
Οι εταιρίες PfizerBioNTech και Moderna έχουν συμβάσεις για την παροχή εμβολίων, οι οποίες όμως είναι σε διαφορετικές τιμές με κάθε χώρα και ομάδα. Με δεδομένο ότι για τη χορήγηδση τρίτης δόσης συζητούν με τις πλέον προηγμένες χώρες, όπου κατά κανόνα πωλούν σε υψηλότερες τιμές, ενδεχόμενη μείωση της ζήτσης από κει θα επηρεάσει όχι μόνο τον τζίρο αλλά και τα περιθώρια κέρδους.
Η αντίδραση των αγορών
Καθώς τα προβλήματα για την χορήγηση τρίτης δόσης συσσωρεύονται, οι μετοχές των Pfizer και Moderna δέχονται πιέσεις. Άμεσα, μετά την δημοσίευση της έρευνας στο Lancet να η πρώτη έχασε 2,5% και η δεύτερη 7,7%.
Χρηματιστηριακά, Pfizer και Moderna δεν βρίσκονται στην ίδια φάση, καθώς η πρώτη έχει τεθεί σε τροχιά διόρθωσης καιρό τώρα, ενώ η δεύτερη βρισκόταν σε ανοδική κίνηση σημειώνοντας διαδοχικά νέα υψηλά.