Σαφείς ενδείξεις αλλαγής και αναδιαμόρφωσης καταγράφονται στο πολιτικό τοπίο της Γερμανίας, με τους Σοσιαλδημοκράτες με τον Όλαφ Σόλτς, να επικρατούν κατά κράτος του πολύ λίγου Αρμίν Λάσετ των Χριστιανοδημοκρατών και τους Πράσινους να ανάγονται σε ρυθμιστές της επόμενης ημέρας.
Όπως όλα δείχνουν, -εκτός δραματικής ανατροπής- οι Χριστιανοδημοκράτες δεν θα είναι στο νέο κυβερνητικό σχήμα, για πρώτη φορά μετά από 16! χρόνια. Η αποχώρηση της Άγκελα Μέρκελ από την πολιτική φαίνεται ότι θα είναι δυσβάσταχτη για τον συντηρητικό συνασπισμό στη Γερμανία.
Ακόμα κι έτσι, όμως, η δημιουργία κυβέρνηση στη Γερμανία δεν θα είναι εύκολη. Ανάλογα με τα τελικά ποσοστά, η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, όχι όμως μεγάλου συνασπισμού, αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον τρεις μήνες.
Τα συμπεράσματα από τις σφυγμομετρήσεις είναι σαφή: Ο Σόλτς είναι μακράν ο καταλληλότερος καγκελάριος, με κάποιες διακυμάνσεις. Ο Λάσετ είναι εκτός ανταγωνισμού. Πολιτικά, το διακύβευμα δεν είναι η νίκη στις εκλογές, αλλά το επίπεδο της νίκης, η διαφορά του πρώτου από τον δεύτερο, το ποσοστό του τρίτου και οι νέες ισορροπίες.
Η επόμενη μέρα
Οι Χριστιανοδημοκράτες οδηγούνται σε παταγώδη ήττα. Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητα καλό για τους Σοσιαλδημοκράτες. Ενδεχόμενη βαριά ήττα του Λάσετ στις εκλογές θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει αναταράξεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε ανακατατάξεις. Με δεδομένο ότι ο Λάσετ προέρχεται από τους Χριστιανοκοινωνιστές και όχι τους Χριστιανοδημοκράτες, πλέον θα ωριμάσουν οι συνθήκες για υπερσυντηρητική στροφή στον συνασπισμό CDU/CSU.
Μια τέτοια δυναμική θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναδιάταξη της πολιτικής ατζέντας και σκληρή στροφή της αντιπολίτευσης σε ακροδεξιές θέσεις. Αυτό θα μπορούσε να έχει ευρύτερες επιπτώσεις όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Κινήσεις αντιστροφής τάσης
Σε μια ύστατη -και μάλλον απέλπιδα- προσπάθεια να αυξήσει τη δημοτικότητά του ο υποψήφιος καγκελάριος των Χριστιανικών Κομμάτων CDU και CSU, Άρμιν Λάσετ, παρουσίασε «πρόγραμμα 100 ημερών» που θα εφαρμόσει αμέσως σε περίπτωση που κυβερνήσει. Το πρόγραμμα προβλέπει μεταξύ άλλων φοροελαφρύνσεις για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, μείωση της γραφειοκρατίας για την οικονομία και αυστηρότερα μέτρα στον τομέα της ασφάλειας.
Σταθερό προβάδισμα Σολτς
Πάντως σε πρόσφατη δημοσκόπηση οι Σοσιαλδημοκράτες προηγούνται με 26%, ακολουθούν τα CDU/ CSU με 22%, οι Πράσινοι με 16%, οι Φιλελεύθεροι με 12%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 11% και το κόμμα Η Αριστερά με 6%. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, το χθεσινοβραδυνό ντιμπέιτ των υποψήφιων καγκελαρίων των πρώτων τριών κομμάτων δεν αντέστρεψε την εκλογική τάση.
Σε δηλώσεις τους μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου ντιμπέιτ εκπρόσωποι των Χριστιανικών Κομμάτων, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων εξέφρασαν την πεποίθηση ότι ο δικός τους υποψήφιος καγκελάριος ήταν ο νικητής της βραδιάς. Ο Βαυαρός πρωθυπουργός και πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης Μάρκους Ζέντερ υποστήριξε μάλιστα ότι ο υποψήφιος των δύο Χριστιανικών Κομμάτων, Άρμιν Λάσετ, όχι μόνο κέρδισε το ντιμπέιτ, αλλά κατάφερε να αντιστρέψει την καθοδική τάση.
Βέβαια οι δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ δείχνουν μια άλλη εικόνα. Παρ’ ότι δέχθηκε σφοδρές, προσωπικές επιθέσεις από τον κ. Λάσετ, νικητής και του δεύτερου ντιμπέιτ είναι τόσο στην έρευνα του ινστιτούτου Infratest dimap όσο και του Forschungsgruppe Wahlen ο Σοσιαλδημοκράτης, Όλαφ Σολτς, αν και σημείωσε ελαφρώς απώλειες σε σχέση με τον πρώτο γύρο πριν από δύο εβδομάδες.
Στην ερώτηση για παράδειγμα ποιον θα προτιμούσατε στο αξίωμα του καγκελαρίου, το 46% επέλεξε τον κ. Σολτς (πρώτο ντιμπέιτ 55%), τον κ. Λάσετ το 28% (19%) και το 20% (19%) την υποψήφια των Πρασίνων, Αναλένα Μπερμποκ (Infratest dimap). Ενδιαφέρον σημείο είναι, ότι ο κ. Σολτς επικράτησε και ανάμεσα στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους: το 36% θεώρησε ότι ο πιο πειστικός πολιτικός στο ντιμπέιτ ήταν ο Σοσιαλδημοκράτης πολτικός, ενώ ακολουθούν κάθε φορά με 25% ο κ. Λάσετ και η κ. Μπέρμποκ (Infratest dimap).