Συνεχίζει να προβληματίζει με τη συμπεριφορά του το ελληνικό χρηματιστήριο όπως διαρκώς κάνει σχεδόν σε όλες τις συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου, αδυνατώντας να «ξεκολλήσει» από τη ζώνη ψυχολογίας των 900 μονάδων και κυρίως αδυνατώντας να αλλάξει επίπεδο.
- Αναβάθμιση και ΔΕΘ δεν είχαν αντίκτυπο
- Η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ είχε αποτέλεσμα ράλι στη ΔΕΗ
- Παρά το momentum της ΔΕΘ και το ράλι της ΔΕΗ, οι περισσότερες μετοχές υποχώρησαν
Η αγορά, καθ’ όλη τη διάρκεια του τελευταίου διαστήματος «καίει» τις θετικές ειδήσεις ή τουλάχιστον τις παίρνει ως δεδομένες – προεξοφλημένες, αν και κάποιες εξ αυτών ήταν εντελώς εκτός του ραντάρ των insiders.
Μουδιασμένη η αγορά
Σήμερα, στην πρώτη συνεδρίαση μετά τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ, στην πρώτη μετά την αναβάθμιση από τον οίκο Scope Ratings, αλλά και στην πρώτη μετά την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ έναντι 2,1 δισ. ευρώ, στη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση στην ιστορία της χώρας, η χρηματιστηριακή αγορά παρέμεινε απολύτως μουδιασμένη. Αδυναμία υπέρβασης των 910 μονάδων, κλείσιμο κοντά στο χαμηλό ημέρας, ενώ οι μετοχές που υποχώρησαν ήταν περισσότερες όσων ενισχύθηκαν. Και όλα αυτά, σε μια ημέρα γενικευμένης ανοδικής κίνησης τόσο των ευρωπαϊκών, όσο και των αμερικανικών χρηματιστηριακών δεικτών.
Τα δείγματα γραφής της ευρύτερης «παγωμάρας» της αγοράς είχαν διαφανεί από την περασμένη εβδομάδα όταν «κάηκε» αμέσως η είδηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) ότι το ΑΕΠ της χώρας «έτρεξε» με ρυθμό άνω του 16% στο 2ο τρίμηνο του έτους. Παρά το μπαράζ των καλών αποτελεσμάτων και της πολυεπίπεδης κινητικότητας, ο Γ.Δ. υποχώρησε κατά 1,52% την περασμένη εβδομάδα, κρατώντας οριακά τις 900 μονάδες.
Auditor’s note
Όπως αποδεικνύεται η αγορά δεν αγόρασε στο face value τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, αλλά σε discount και πιο κοντά στις τιμές που προσδιορίζει η αντιπολίτευση για το πακέτο μέτρων.Παρά την εντυπωσιακή ανάπτυξη στο β τρίμηνο και την αναθεώρηση των στόχων για το σύνολο του έτους, οι επενδυτές εμφανίζονται δύσπιστοι. Το Χρηματιστήριο εμφανίζεται ράθυμο και προβληματισμένο. Δεν είναι μόνο η απουσία μεγάλης αντίδρασης, αλλά η συνέχιση διαμόρφωσης ενός προφίλ συσσώρευσης με χαμηλό τζίρο, που συντείνει στην αποστράγγιση της αγοράς.
Το ράλι της ΔΕΗ δεν ήταν αρκετό να συμπαρασύρει μια ολόκληρη αγορά. Παρά το γεγονός της αύξησης της αξίας της εταιρίας και της εισροής ξένου χρήματος, το Χρηματιστήριο δεν αντέδρασε. Αυτό θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως απουσία προοπτικής, καθώς οι επενδυτές δεν βλέπουν ενδείξεις γενικότερης εισροής χρήματος στην εγχώρια αγορά.
Παράλληλα, προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία για την πανδημία, τα οποία -παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού- μπορούν να δυναμιτίσουν το σκηνικό. Ενδεχόμενα lockdown, έστω και τοπικά θα μπορούσαν να δυναμιτίσουν όχι μόνο την οικονομική ανάκαμψη αλλά και την κοινωνική συνοχή.
Τα χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού σε συνδυασμό με την προβληματική πληθυσμιακή διάρθρωση της χώρας και η μεγάλη θνητότητα στους άνω των 60 και στους διασωληνωμένους, εκτός ΜΕΘ, δεν επιτρέπουν αισιοδοξία.
Ο κίνδυνος lockdown, μετά από εκρηκτική αύξηση των νερών είναι ορατός. Μια τέτοια εξέλιξη αυξάνει τα πτωτικά ρίσκα για την οικονομία, ενώ σε συνδυασμό με τις πολιτικές και γεωπολιτικές εξελίξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ελλάδα σε οικονομικές περιπέτειες εν μέσω σποραδικά εκδηλούμενης κοινωνικής έντασης.
Αν μη τι άλλο, η συμπεριφορά του Χρηματιστηρίου προβληματίζει και είναι ενδεικτική υφέρπουσας ανασφάλειας και υποδόριων προβλημάτων τα οποία υπάρχει ισχυρός φόβος ότι μπορεί να αναδυθούν.
Strategical Analysis Department
Κλείσιμο κοντά στο χαμηλό ημέρας
Σήμερα, εν μέσω πολλαπλών θετικών ειδήσεων, ανακοινώσεων και εξελίξεων, το Χ.Α. συνέχισε τη μίζερη και μη πειστική εικόνα του, κλείνοντας μάλιστα μακριά από το υψηλό ημέρας. Παράλληλα, 64 μετοχές ενισχύθηκαν, έναντι 73 που υποχώρησαν, στατιστική απογοητευτική αν μη τι άλλο.
Πιο συγκεκριμένα, ο Γ.Δ. έκλεισε στις 905,37 μονάδες με άνοδο 0,47%, έχοντας κινηθεί σε μόνιμη βάση θετικά και σταθερά πάνω από τις 900 μονάδες, με υψηλό ημέρας στις 910,25 μονάδες (+1,01%) στο ξεκίνημα της συνεδρίασης και χαμηλό στις 903,29 μονάδες (+0,24%) λίγο πριν το φινάλε. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.179,06 μονάδες σε άνοδο 0,50%, ο Mid Cap διόρθωσε εκ νέου κατά 0,17% στις 1.492,34 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 566,90 μονάδες με άνοδο 0,52%.
Στο ταμπλό
Η αξία συναλλαγών ήταν ελαφρώς ανεβασμένη και διαμορφώθηκε στα 63,79 εκατ. ευρώ, με περίπου το 1/6 αυτής, ήτοι 10,78 εκατ. ευρώ να γίνεται από τη ΔΕΗ που δέσποσε καταλυτικά, ενώ 6,93 εκατ. και 6,83 εκατ. ευρώ διακίνησαν αντίστοιχα blue chips όπως ΟΤΕ και Μυτιληναίος.
Παρά την πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών και την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, με τιμήματα πολύ υψηλότερα των αναμενομένων, παρά την αναβάθμιση του Ελληνικού αξιόχρεου από την Scope Ratings σε “ΒΒ+”, από “ΒΒ” προηγουμένως, θέτοντας τη Χώρα ένα “σκαλοπάτι” μακριά από την επενδυτική βαθμίδα και παρά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για πληθώρα φορελαφρύνσεων, η αγορά έδειξε νωθρό πρόσωπο.
Όπως σημειώσαμε και στο σχόλιο της Παρασκευής, η αγορά παραμένει μουδιασμένη και σε καμιά περίπτωση δεν μαρτυρά ότι το Χ.Α. είναι το χρηματιστήριο μιας χώρας που ετοιμάζεται να κάνει τέτοια… μνημειώδη επενδυτική επανάσταση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Τεράστια, κομβικής σημασίας έργα ήδη έχουν πάρει μπροστά ή έχουν ξεκλειδώσει (Ελληνικό, Εγνατία, γραμμή 4 Μετρό κ.α.), ιδιωτικοποιήσεις προχωρούν, μεγάλα projects μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης, πολλαπλά deals καταγράφονται στην αγορά σε πληθώρα κλάδων όπως τρόφιμα, τηλεπικοινωνίες, πληροφορική κ.λπ.
Παράλληλα, αναθεωρήθηκε ο στόχος για την ανάπτυξη φέτος από το 3,6% στο 5,9%, υπήρξε πληθώρα ανακοινώσεων αλλαγής φορολογικής πολιτικής σε πολλά επίπεδα, έγιναν ανακοινώσεις για έργα που έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης ή άλλα που δρομολογούνται. Γενικώς οι ημέρες είναι «γεμάτες» εξελίξεων και ειδήσεων, υπάρχει ένα τρομερό μπαράζ αποκρατικοποιήσεων κυρίως στον ενεργειακό κλάδο όπως ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΠΑ που αλλάζουν τα δεδομένα και ανεβάζουν τον πήχη στις αποτιμήσεις των assets της χώρας αλλά και του χρηματιστηρίου.
Συνάμα, σε εξέλιξη είναι οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 1ου εξαμήνου των εισηγμένων, με την εικόνα έως τώρα να είναι εξαιρετική, όμως η αγορά συνεχίζει να μην ανταποκρίνεται.
Ράλι για τη ΔΕΗ που ξεχώρισε
Πάντως, μετά την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ σε τιμή που κανένας αναλυτής δεν ανέμενε, εύλογα υπήρξε διαφορετική «ανάγνωση» και της αξίας της ΔΕΗ, η οποία έφτασε να καταγράφει ράλι στην αρχή έως +9,49% φτάνοντας στο υψηλό των 10,84 ευρώ! Τελικώς έκλεισε με άνοδο 6,06% στα 10,50 ευρώ που είναι νέα υψηλά τελευταίων ετών, με την κεφαλαιοποίηση να διαμορφώνεται στα 2,43 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι με αφορμή τις εξελίξεις, η Eurobank Equities αναβάθμισε τη μετοχή ανεβάζοντας την τιμή – στόχο στα 14,80 ευρώ από 11,60 ευρώ προηγουμένως, συγκαταλέγοντας τη μετοχή στις κορυφαίες επιλογές της από την ελληνική αγορά. Καλή εικόνα είχαν επίσης στον FTSE 25 μετοχές όπως Viohalco (+3,07%) και ElvalHalcor (+2,27%), ενώ κέρδη άνω του 1% είχαν οι ΑΔΜΗΕ και ΟΠΑΠ. Στον αντίποδα, με πτώση έκλεισαν οι Coca Cola HBC, Ελλάκτωρ (-2,32%), ΕΧΑΕ, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.
Στο χώρο του Mid Cap μόνο οι Cenergy Holdings (+4,10%), Κρι Κρι (+2,44%), Τεχνική Ολυμπιακή, ΕΥΑΘ, Έλτον και Quest Holdings έκλεισαν θετικά, ενώ υποχώρησαν οι Attica Bank, Profile, Intrakat, Intracom Holdings, Πλαστικά Θράκης κ.α. Στην ευρύτερη αγορά και στις ακόμη μικρότερες αποτιμήσεις κάποια κινητικότητα παρατηρήθηκε στις ΑΝΕΚ, Sato, Frigoglass, Νίκας, Logismos και Γενική Εμπορίου, ενώ υποχώρησαν οι Αγρ. Οίκος Σπύρου, Ίντεργουντ, Φιερατέξ, Βιοτέρ, Μπήτρος, Ideal, Δομική Κρήτης, Βογιατζόγλου, Αλουμύλ, Revoil, Intralot, Ίλυδα και Quality & Reliability.