Με μπαράζ δηλώσεων και δημοσιευμάτων στα media επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση να στείλει μήνυμα στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς και στα παρασυστήματα χορήγησης πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού, σε μια προσπάθεια να ανασχέσει την καλπάζουσα δυναμική του αντιεμβολιαστικού κινήματος και ιδιαίτερα στο πλαίσιο του ΕΣΥ.
Έτσι, η κυβέρνηση κλιμακώνει την πίεση με προαναγγελία μαζικών και σαρωτικών ελέγχων σε νοσοκομεία και δομές, καθώς και με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις.
Τα mainstream media κάνουν λόγο για αναβάθμιση του ζητήματος με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού και υποστηρίζουν ότι λαμβάνει διαστάσεις.
Ταυτόχτονα, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος κάνει εκτίμηση για 200 τέτοια περιστατικά σε νοσοκομεία.
«Έλεγχοι παντού»
Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν παντού. Μιλώντας στην ΕΡΤ, έκανε την εκτίμηση ότι μετά την έκταση που πήρε το εν λόγω φαινόμενο δεν θα υπάρξουν νέες περιπτώσεις, ενώ τόνισε ότι μετά την ψήφιση της υποχρεωτικότητας, θα πρέπει να εξαντληθεί ο έλεγχος.
«Εμείς ως ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχουμε δώσει εντολή να εξεταστούν όλες οι περιπτώσεις και ειδικά αυτές που έχουμε μετά την ψήφιση και εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικότητας διότι τότε δημιουργούνταν μια ελκυστική προσέγγιση κάποιος αν ήθελε να προβεί σε μια τέτοια πράξη»,
δήλωσε ο κ. Πλεύρης.
Σε ό,τι αφορά την περίπτωση του Παλαμά, είπε ότι
«δεν είναι η έκταση που πήγε να δοθεί. Πράγματι, στον Παλαμά έχουμε 31.000 δόσεις, πολύ παραπάνω από τον πληθυσμό, είναι 5.000-6.000 παραπάνω κόσμος γιατί είναι διπλές οι δόσεις».
Σε αυτό το σημείο, όμως, ο υπουργός Υγείας επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα του Παλαμά, για το οποίο έχει παρέμβει Εισαγγελέας.
«Ο κόσμος τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο έψαχνε να πάει στο καλύτερο εμβολιαστικό κέντρο και μάλιστα τότε υπήρχε σύγκριση ανάμεσα στα δύο εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca. Όταν όμως βλέπουμε ότι υπήρχε αναζήτηση για να πάει στον Παλαμά, μήνα Ιούλιο ή Αύγουστο που δεν υπήρχε τέτοιο ζήτημα, προφανέστατα μας οδήγησε στο να ξεκινήσουμε την έρευνα»,
εξήγησε μεταξύ άλλων.
Όπως σημείωσε, αυτό που ανησυχεί τον ίδιο και είναι πιο δύσκολο να διερευνηθεί είναι οι περιπτώσεις πολιτών που δηλώνουν ότι έχουν νοσήσει χωρίς να έχουν κάνει μοριακό έλεγχο και έχουν λάβει 6μηνη παράταση.
«Σύστημα ελέγχου δεν υπάρχει για να γίνει ιχνηλάτηση και εντοπισμός τους. Γι’ αυτό και είπαμε να κάνουμε παντού ελέγχους, να δούμε τι έχει συμβεί»,
είπε.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ήδη έχουν διαταχθεί ΕΔΕ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη. Στον Παλαμά, πάντως, η κατάσταση παραμένει ασαφής.