Πτωτικά – διορθωτικά για δεύτερη συνεχή εβδομάδα έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο ακολούθησε παρόμοια διόρθωση και των διεθνών αγορών, ασχέτως αν πρωτύτερα δεν είχε ακολουθήσει τη μεγάλη άνοδο των ξένων δεικτών που είχε προηγηθεί.
- Το Χρηματιστήριο επανήλθε πάνω από τις 900 μονάδες
- Στο κόκκινο ο Γενικός Δείκτης σε εβδομαδιαία βάση
- Χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να κριθεί η διόρθωση
Η ελληνική αγορά συνεχίζει να παρουσιάζει εγγενείς αδυναμίες και συμπτώματα μιας μικρής, ρηχής, περιφερειακής αγορά, όπου κάποιες λίγες μετοχές, με τις ανάλογες κινήσεις ορισμένων ισχυρών κωδικών, άγεται και φέρεται πολύ εύκολα και χωρίς ουσιαστική «σύνδεση» με τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις.
Βεβαίως, η αλήθεια είναι ότι μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού και όλων όσων συνόδευσαν τη διαδικασία πριν και μετά, η αγορά έχει μουδιάσει, ή τουλάχιστον το timing της διόρθωσης «έπεσε» πάνω σ’ αυτή την εξέλιξη. Μένει να δούμε αν το «πάγωμα» της αγοράς μπορεί να συνδέεται με κάτι παραπάνω και αν όντως υπάρχει αλλαγή πλεύσης από κάποια χαρτοφυλάκια.
Το βέβαιο είναι πως ο ανασχηματισμός – ασχέτως αν επηρεάζει ή όχι το Χρηματιστήριο – δεν έφερε συνθήκες επανεκκίνησης, δεν έδωσε momentum στην κυβέρνηση, δεν ξεκλείδωσε (κρυμμένη) δυναμική, γενικώς δεν ήταν μια επιτυχημένη «ζαριά». Έγινε υπό το κράτος της πίεσης των media και της σχεδόν… επιβεβλημένης αλλαγής συσχετισμών και αναγκαστικού rotation κομματικών στελεχών, εξού και το «κόψιμο» ανθρώπων που όταν είχαν μπει στο σχήμα, σήμαναν το άνοιγμα και τη διεύρυνση προς μια περισσότερο προοδευτική προσέγγιση.
Από την άλλη πλευρά, στο οικονομικό επιτελείο δεν υπήρξε κάποια αλλαγή που να καθορίζει διαφοροποιήσεις στην οικονομική πολιτική, πλην της καθαίρεσης Ζαββού (και της κατάργησης του χαρτοφυλακίου του) που είχε επιφορτιστεί με την «ανάσταση» της κεφαλαιαγοράς και το ισχυρότερο focus στα θέματα χρηματιστηρίου, επενδύσεων και τραπεζών. Επίσημα, η θέση ήταν υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα η οποία και καταργήθηκε.
Η… σύμπτωση
Ο χρόνος λοιπόν θα δείξει αν το… timing της διόρθωσης στο Χ.Α. «έπεσε» (τυχαία) πάνω στον ανασχηματισμό ή αν υπάρχει κάποια δυσφορία από διεθνή ισχυρά επενδυτικά κέντρα που έως ότου ξεδιαλύνει η κατάσταση, πάτησαν παύση. Αναφερόμαστε σε κέντρα που – πιθανότατα – διαβλέπουν ότι για ακόμη μια φορά σε ελληνική κυβέρνηση επικρατούν λογικές… επετηρίδας, κομματικών ισορροπιών και άλλων παρωχημένων πρακτικών, που καμιά σχέση δεν έχουν με το μεταρρυθμιστικό προφίλ και την ανάγκη της επενδυτικής επανάστασης που ήταν το κεντρικό σύνθημα του καλοκαιριού του 2019.
Ο ανασχηματισμός ανακοινώθηκε στις 11:00 π.μ. της Τρίτης 31 Αυγούστου. Εκείνη την ημέρα το Χρηματιστήριο υποχώρησε κατά 0,69%, ενώ όλες οι επόμενες συνεδριάσεις ήταν πτωτικές, αν εξαιρεθεί το οριακό +0,06% της περασμένης Δευτέρας 6/9 και το σημερινό +0,21% που έφερε οριακά το Γ.Δ. ξανά πάνω από τις 900 μονάδες. Οι επόμενες συνεδριάσεις και ευρύτερα οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν περισσότερα για την «αλήθεια» του Χ.Α.
Τα μεγάλα έργα… Η είδηση με το ΑΕΠ, «κάηκε»
Το σίγουρο είναι ότι η αγορά δείχνει μουδιασμένη όλο το τελευταίο διάστημα και σε καμιά περίπτωση δεν μαρτυρά ότι το Χ.Α. είναι το χρηματιστήριο μιας χώρας που ετοιμάζεται να κάνει τέτοια… μνημειώδη επενδυτική επανάσταση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Τεράστια, κομβικής σημασίας έργα ήδη έχουν πάρει μπροστά ή έχουν ξεκλειδώσει (Ελληνικό, Εγνατία, γραμμή 4 Μετρό κ.α.), ιδιωτικοποιήσεις προχωρούν (ΔΕΔΔΗΕ), μεγάλα projects μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης, πολλαπλά deals καταγράφονται στην αγορά σε πληθώρα κλάδων όπως τρόφιμα, τηλεπικοινωνίες, πληροφορική κ.λπ.
Συνάμα, θετικές ειδήσεις δείχνουν να «καίγονται» πάραυτα, όπως η γνωστοποίηση της περασμένης Τρίτης από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ότι το ΑΕΠ της χώρας «έτρεξε» με ρυθμό άνω του 16% στο 2ο τρίμηνο του έτους, ενώ την ίδια ημέρα το χρηματιστήριο υποχώρησε κατά 0,69%.
Δυνατά αποτελέσματα 6μήνου
Παρόμοια «τύχη» έχουν έως τώρα και οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου των εισηγμένων. Η ευρύτερη «παγωμάρα» που καταγράφεται στο ελληνικό χρηματιστήριο και η αδυναμία έλκυσης νέων κεφαλαίων στο σύστημα, έρχεται σε αντίθεση με τα εξαιρετικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν πάρα πολλές εισηγμένες εταιρείες, με σοβαρό εκτόπισμα στην αγορά.
Πρόσφατα είχαμε τις πολύ καλές ανακοινώσεις μεγεθών ομίλων όπως Μυτιληναίος, Coca Cola HBC, Τιτάν και Fourlis, ενώ και η Eurobank είχε εξαιρετικές επιδόσεις. Αυτή την εβδομάδα είχαμε τις ανακοινώσεις των ΟΠΑΠ, Quest Συμμετοχών, Autohellas, Ideal, Π. Πετρόπουλος που γνωστοποίησαν πολύ καλά μεγέθη εξαμήνου, δείχνοντας ότι είναι σε καλό momentum ευρύτερα. Την Πέμπτη 9/9 ανακοίνωσαν εξαιρετικά αποτελέσματα όμιλοι όπως Σαράντης και Πλαστικά Θράκης (ιστορικό ρεκόρ κερδών και κύκλου εργασιών), επιβεβαιώνοντας τη σταθερά καλή και αναπτυξιακή πορεία τους. Παρ’ όλες λοιπόν τις ανωτέρω εξελίξεις, η αγορά εξακολουθεί να παραμένει μουδιασμένη και να μην μπορεί να διασπάσει την περιοχή των 930-950 μονάδων ώστε να αλλάξει επίπεδο.
Η διαρκής μάχη για τις 900 μονάδες
Πάντως, ένα – έστω μικρό – θετικό σημάδια κυρίως από τεχνικής απόψεως, είναι το γεγονός ότι η αγορά παλεύει τις 900 μονάδες, κάτι που φάνηκε και αυτή την εβδομάδα. Στις 14 συνεδριάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από τις 24 Αυγούστου όταν ο Γ.Δ. υπερκέρασε εκ νέου τις 900 μονάδες, μόνο σε μία η αγορά απώλεσε σε κλείσιμο αυτό το όριο. Ο λόγος για τη συνεδρίαση της Πέμπτης 9/9 που έκλεισε στις 899,22 μονάδες.
Αντιθέτως, τόσο στη συνεδρίαση της Τετάρτης που ο Γ.Δ. είχε χαμηλό στις 894,83 μονάδες όσο και στη σημερινή συνεδρίαση που είχε χαμηλό στις 897,27 μονάδες, έκλεισε πάνω από το όριο ψυχολογίας. Αυτό, πιθανότατα δείχνει ότι παρά την κόπωση και όλα τα υπόλοιπα, υπάρχουν διαθέσεις να μη χαθεί ότι με κόπο κερδήθηκε τον Αύγουστο.
Πάνω από τις 900 μονάδες
Την Παρασκευή ο Γ.Δ. έκλεισε τελικά στις 901,13 μονάδες με άνοδο 0,21%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,24%, ο Mid Cap διόρθωσε κατά 0,61%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 0,93% με κλείσιμο στις 563,98 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 56,28 εκατ. ευρώ, με το 11% αυτών, ήτοι 6,18 εκατ. ευρώ να είναι πακέτα. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. είχε πτώση 1,52%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 1,48%, ο Mid Cap διόρθωσε κατά 1,41% και ο τραπεζικός δείκτης πτώση -1,45%. Σε επίπεδο έτους, ο Γ.Δ. κερδίζει 11,39%, ο FTSE 25 είναι στο +12,07%, ο τραπεζικός +8,67%, ενώ ο Mid Cap κρατάει κέρδη 35%, συνεχίζοντας να ξεχωρίζει με έμφαση.
Οι επόμενες συνεδριάσεις και οι επόμενες εβδομάδες λοιπόν θα δείξουν την «αλήθεια» της αγοράς, που ως γνωστόν, πιθανότατα μπορεί και προεξοφλεί μελλούμενα, ή «διαβάζει»… ειδήσεις που δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί.