Νέα προβλήματα αναδεικνύονται στην πράξη καθώς κυβέρνηση και πανεπιστημιακή κοινότητα προχωρούν με τη δια ζώσης επαναλειτουργία των Πανεπιστημίων από τις 4 Οκτωβρίου, με τον κορονοϊό σε έξαρση, τη μετάλαλξη Δέλτα να επελαύνει και το αντιεμβολιαστικό κίνημα να εμπεδώνει τη δυναμική του.
- Ανέφικτα τα μαζικά τεστ
- Οι παράγοντες που κατευθύνουν τις απφάσεις
- Οι αντιδράσεις
- Τα σενάρια
Καθώς οι έλεγχοι για εμβολιασμό και tests είναι υποχρεωτικοί αναζητείται ο τρόπος που θα διενεργούνται, χωρίς να προκαλέσει δυσλειτουργίες και αντιδράσεις που θα μπορούσαν να ενισχύσουν το αντιεμβολιαστικό κίνημα και να πλήξουν την εικόνα της κυβέρνησης.
Επί τάπητος μέχρι στιγμής έχουν τεθεί ιδέες, όπως το face control, μέχρι και την δημιουργία ειδικού application.Το μεγάλο και επίφοβο στοίχημα παραμένει στις… αντιδράσεις των φοιτητών. Με τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων να κάθονται σ’ αναμμένα κάρβουνα, περιμένοντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των ΑΕΙ, οι πρόσφατες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου περί ”πρωτοβουλίας των εκπαιδευτικών”, δημιουργούν ένα κλίμα πανικού καθώς δεν είναι μόνο τα μέτρα τα οποία πρόκειται ν’ ανακοινωθούν. Θα πρέπει κάπως να εφαρμοστούν κιόλας… από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς.
Φόβος για τις φοιτητικές παρατάξεις
Με το ζήτημα του ελέγχου Covid-19 να βρίσκεται ουσιαστικά στον αέρα και να θεωρείται -προς το παρόν-πρακτικά ανεφάρμοστο, υπάρχει και το ζήτημα των αντιδράσεων από τους φοιτητές μεμονωμένα αλλά και από τις φοιτητικές παρατάξεις, που είναι σχεδόν βέβαιο πως θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.
Επιφυλακτικές συζητήσεις για application… ΕΟΔΥ επιτρέποντος
Το ενδεχόμενο να ελέγχει ο εκάστοτε καθηγητής τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, νόσησης και τα rapid tests κάθε φοιτητή ξεχωριστά πριν εισέλθει στο αμφιθέατρο, καθίσταται σχεδόν αδύνατο. Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, γίνονται συζητήσεις μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων για μια καινούργια ηλεκτρονική εφαρμογή που θα μπορεί να «απαντά» εάν ο φοιτητής έχει εμβολιαστεί ή νοσήσει, με βάση τον ΑΜΚΑ του. Πρόκριμα των όποιων αποφάσεων θεωρείται η εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων το πρώτο δεκαπενθήμερο μετά το άνοιγμα των σχολείων την προσεχή Δευτέρα. Την ίδια στιγμή, το προεδρείο της συνόδου πρυτάνεων είναι σε επαφή με το υπουργείο Παιδείας για το θέμα, ενώ δεν αποκλείεται και η έκτακτη συνεδρίαση της συνόδου.
Το face control
Ακόμα μια εναλλακτική – κάπως ριψοκίνδυνη αυτή τη φορά- είναι το face control. Μια μέθοδος, την οποία κανένας δεν έχει ψηλά στην προτίμησή του, απλώς έπεσε στο τραπέζι για καλό και για κακό, γνωρίζοντας εκ προοιμίου ότι θα γίνει μια πανεύκολη πρόφαση πολιτικοποίησης της κατάστασης που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σ’ ακόμη ένα πανεπιστημιακό μπάχαλο. Να μην ξεχνάμε βέβαια και τον ”διχασμό” που θα προκληθεί μεταξύ εμβολιασμένων και μη εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Δια ζώσης εκπαίδευση σε πρωτοετείς & δευτεροετείς
Βεβαίως, εάν οριστεί ανώτατος αριθμός φοιτητών σε κάθε αμφιθέατρο, πολλά ΑΕΙ θα έχουν πρόβλημα υποδομών. Έτσι, μεταξύ άλλων εξετάζονται διάφορα σενάρια, όπως να δοθεί προτεραιότητα για διά ζώσης μαθήματα στους φοιτητές των δύο πρώτων ετών (οι νυν δευτεροετείς έχουν κάνει ελάχιστα διά ζώσης μαθήματα κατά το πρώτο έτος σπουδών τους, 2020-2021) είτε τα ΑΕΙ να επιλέξουν ένα ποσοστό μαθημάτων να γίνεται εξ αποστάσεως (άλλωστε υπάρχουν πανεπιστημιακοί που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και γι’ αυτόν τον λόγο προκρίνουν την τηλεκπαίδευση). Την ίδια στιγμή, αναζητείται ηλεκτρονική εφαρμογή που θα εξασφαλίζει την προστασία των προσωπικών δεδομένων των φοιτητών.
Πάντως, δεν λείπουν οι πρυτάνεις που πιστεύουν ότι ο μόνος δρόμος για τη διά ζώσης λειτουργία των ΑΕΙ είναι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους φοιτητές.