Νέα δεδομένα στο εθνικό πλάνο εμβολιασμού δημιουργεί η έναρξη χορήγησης ενισχυτικών δόσεων που προσδιορίζεται για τις 14 Σεπτεμβρίου.
- Κίνδυνος Δέλτα για εγκύους.
- Από τις 14 Σεπτεμβρίου η χορήγηση ενισχυτικών δόσεων
- Η διάρκεια της ανοσίας
- Ο εμβολιασμός των παιδιών
Σύμφωνα με την πρόεδρο της εθνικής επιτροπής εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, στις 14 Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού στην Ελλάδα για τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων στα εμβόλια mRNA.
Αρχικά, όπως δήλωσε η κυρία Θεοδωρίδου, πρόσβαση στην ενισχυτική δόση θα έχουν οι διαμένοντες σε δομές φιλοξενίας, ενώ θα ακολουθήσουν οι ανοσοκατεσταλμένοι και οι άνω των 60. Όπως διευκρίνισε, αυτή τη φορά δεν υπάρχει προετεραιοποίηση με βάση επαγγελματικά ή άλλα κριτήρια καθώς υπάρχει επάρκεια εμβολίων.
Το συνολικό ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων στην Ελλάδα παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, ενώ δεν έχουν καλυφθεί σε ικανοποιητικό βαθμό ούτε ευπαθείς ομάδες. Στο μεταξύ, είδηση αποτέλεσε ο εκπρόθεσμος εμβολιασμός του πρώην υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, ο οποίος είχε ξεκαθαρίσει ότι θα εμβολιαστεί όταν τα εμβόλια θα λάβουν τελικές εγκρίσεις. Όπερ και εγένετο, ο κ. Πολάκης εμβολιάστηκε μετά την οριστική έγκριση του εμβολίου της Pfizer από τον FDA, αν και ο EMA δεν έχει αποφανθεί ακόμη.
«Συζητάμε για άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον ιό ή έχουν άλλο σοβαρό χρόνιο νόσημα»
είπε χαρακτηριστικά, η κυρία Θεοδωρίδου και προσέθεσε ότι «η αναφορά στην τρίτη δόση δεν πρέπει να επισκιάζει το βασικό πρόγραμμα εμβολιασμού»,
Θρησκευτική… πειθώς
Σε μια προσπάθεια να υπερβεί αρνήσεις και αγκυλώσεις η κυρία Θεοδωρίδου πραγματοποίησε και αναφορά στα λόγια του πατέρα Ανδρέα από τις Αρχάνες, ο οποίος έστησε εμβολιαστικό κέντρο έξω από την εκκλησία της ενορίας του: «Η μοναδική λύση είναι το εμβόλιο και γι’ αυτό το λόγο καλούμε όλους να εμβολιαστούν κάτω από τη σκέπη της Παναγίας».
Επάρκεια εμβολίων
Ερωτηθείσα η κυρία Θεοδωρίδου για το αν οι υγειονομικοί θα μπουν σε προτεραιότητα όσον αφορά την τρίτη δόση, τόνισε ότι με τον εμβολιασμό των άνω των 60 ετών, θα εμβολιαστούν και αρκετοί από τους υγειονομικούς και εξήγησε ότι «η ταξινόμηση που κάνουμε τώρα δεν έχει προτεραιοποίηση όπως είχε γίνει αρχικά καθώς πλέον υπάρχει επάρκεια εμβολίων».
Η κυρία Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι τέσσερις εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση θα μπορούν όλοι οι ανοσοκατασταλμένοι ή όσοι λαμβάνουν φάρμακα που ρίχνουν την άμυνα του οργανισμού να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου.
Ανοσία από τον αρχικό εμβολιασμό
Παράλληλα, έκανε εκτενή αναφορά στην χαμηλή ανοσία λόγω παρέλευσης συγκεκριμένου χρόνου, όπως είπε, για τον γενικό πληθυσμό. Όπως δήλωσε η κυρία Θεοδωρίδου, μετά τους οκτώ μήνες, ή, σε άλλες περιπτώσεις, εννιά μήνες ή και περισσότερο, φαίνεται να μειώνεται ο αριθμός των αντισωμάτων.
Αυτό δεν σημαίνει όπως εξήγησε ότι «οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις παύουν να προστατεύονται από τον αρχικό εμβολιασμό. Δεν πρέπει να υπάρχει άγχος για την τρίτη δόση» , είπε και προσέθεσε πως η δόση αυτή είναι αναμνηστική και ενισχύει τα αρχικά αντισώματα.
Ομάδα υψηλού κινδύνου οι έγκυες
Η κυρία Θεοδωρίδου μιλώντας για τις έγκυες σε σχέση με την μετάλλαξη Δέλτα, είπε ότι υπάρχουν συνεχώς υπενθυμίσεις για τον εμβολιασμό των εγκύων.
Η ίδια ανέφερε ότι από τις 29 εγκύους που έχουν μέχρι τη Δευτέρα 6/09/2021 νοσηλευτεί σε ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας λόγω του κορονοϊού, δυο έχουν καταλήξει και εξήγησε ότι η ασφάλεια του εμβολιασμού κατά την κύηση -όπως δείχνει και τελευταία μελέτη σε δυόμισι χιλιάδες εγκύους -είναι δεδομένη. Μάλιστα, όπως ανέφερε, «ακόμα και στις πρώτες 20 εβδομάδες ο εμβολιασμός είναι ασφαλής για τις εγκύους οι οποίες μπορούν να εμβολιάζονται καθόλη τη διάρκεια της κύησης».
Εμβολιασμός παιδιών
Όσον αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών, η κυρία Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι αυτός γίνεται για τρεις λόγους και ενόψει ανοίγματος των σχολείων και αυτοί είναι: η προστασία των ίδιων των παιδιών, η προστασία της κοινότητας όσον αφορά τη μετάδοση του κορονοϊού, αλλά και για να περιοριστούν οι πιθανότητες να μην έχουμε νέες μεταλλάξεις. «Καθοριστικό ρόλο στον εμβολιασμό των παιδιών και των εφήβων παίζουν οι ίδιοι γονείς τους, οι παιδίατροι, ο οικογενειακός γιατρός αλλά και οι έφηβοι που φαίνεται ότι σε μεγάλο βαθμό εκφράζουν οι ίδιοι την επιθυμία τους για να εμβολιαστούν» κατέληξε.