Την πέμπτη πτωτική συνεδρίαση στις έξι τελευταίες πραγματοποίησε το ελληνικό χρηματιστήριο, πιστοποιώντας ότι μετά τα νέα υψηλά των 929,26 μονάδων που βρέθηκε στις 30 Αυγούστου δεν υπήρχαν δυνάμεις πραγματικής υπέρβασης και κίνησης προς τις 950 μονάδες, οπότε η αγορά «κρέμασε» χαμηλότερα.
- Εγκλωβισμένο παραμένει το ελληνικό χρηματιστήριο
- Όλο το ενδιαφέρον σε επιμέρους μετοχές του FTSE 25 και Mid Cap
Δεν έχει αλλάξει κάτι στη γενικότερη εικόνα, όμως είναι εμφανές ότι η αγορά αφενός παρουσιάζει αρρυθμίες που σχετίζονται με τη μικρή συμμετοχή ισχυρών επενδυτών, κάτι που αντανακλάται στο διαρκώς περιορισμένο τζίρο, αφετέρου ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να μην μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης αλλαγής επιπέδου.
Η ελληνική αγορά συνεχίζει να παρουσιάζει μια ιδιότυπη απομόνωση συγκριτικά με το κλίμα των διεθνών αγορών (διόρθωσαν σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες αλλά χθες ήταν σε νέα ιστορικά υψηλά), ενώ ακόμη και τις θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία δείχνει να τις αντιμετωπίζει με παγωμάρα.
Δεν είναι τυχαίο ότι δεν υπήρξε καμιά θετική αντίδραση στην είδηση για τη μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ της χώρας κατά το 2ο τρίμηνο του 2021, που σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναπτύχθηκε κατά 16,2% σε ετήσια βάση και κατά 3,4% σε τριμηνιαία. Κάποιοι λένε ότι η αγορά έχει προεξοφλήσει κάθε τέτοια θετική είδηση, όμως η αλήθεια είναι ότι το Χ.Α. δείχνει απονευρωμένο και σχεδόν αποκομμένο από τα τεκταινόμενα στην οικονομία.
Το Χ.Α. παραμένει μονοδιάστατη και μονοφασική αγορά
Το Χ.Α. είναι μια μονοδιάστατη, μονόπλευρη και μονοφασική αγορά, ακραία τραπεζοκεντρική, οπότε όσο ο κλάδος παραμένει στο «γύψο» παρά τις όποιες (μικρο)προσπάθειες αφύπνισης, ουσιαστική αλλαγή σκηνικού δεν καταγράφεται. Έτσι, όλο το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται σε επιμέρους blue chips της πραγματικής οικονομίας που έχουν κάνει μεγάλο ράλι τα τελευταία χρόνια, όπως Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.α. καθώς και σε αρκετές μετοχές του μεσαίου χώρου που έχουν δώσει εξαιρετικές αποδόσεις, όπως Πλαστικά Θράκης, Intracom Holdings, Intrakat, Cenergy Holdings, Quest Συμμετοχών, AVAX, Κρι Κρι, Profile και Έλτον.
Ακριβώς λόγω της αδυναμίας του τραπεζικού δείκτη και της χρεοκοπίας των τραπεζών όλα τα προηγούμενα χρόνια, έγιναν αλλεπάλληλα reverse split στον τραπεζικό δείκτη αλλά και στις μετοχές των συστημικών τραπεζών για να μη μηδενίσουν. Αυτό όμως, νομοτελειακά επηρέασε όλη την αγορά και κυρίως λειτούργησε ως βαρίδι στο Γ.Δ. που δεν έχει καν υπερκεράσει τη ζημιά που έγινε λόγω Covid-19 παραμένοντας κάτω από τις 950 μονάδες που βρέθηκε τον Ιανουάριο του 2020.
Και όλα αυτά, ενώ οι διεθνείς αγορές όχι μόνο υποσκέλισαν τη ζημιά από την πανδημία ήδη από τα μέσα του 2020, αλλά βρίσκονται σε διαρκή ιστορικά υψηλά καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.
Πτωτικά και οι τράπεζες – Ξεχώρισε η τεχνολογία
Στη συνεδρίαση της Τρίτης «κρέμασε» και ο τραπεζικός δείκτης που τις προηγούμενες ημέρες είχε δείξει σημάδια αφύπνισης. Ο κλαδικός δείκτης έκλεισε στις 567,43 μονάδες με πτώση 1,23%, με την Attica Bank σε ισχυρή πτώση 6,96%, την Alpha Bank στο -1,76%, την Τράπεζα Ελλάδος -1,47%, τη Eurobank -1,29%, ενώ μικρότερη πτώση είχαν οι Εθνική και Πειραιώς Financial.
Στα χαμηλά ημέρας
O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 909,29 μονάδες με πτώση 0,69% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας, οπότε πλέον βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, καθώς θα πρέπει να κρατηθούν τα επίπεδα των 900 μονάδων πάση θυσία, ώστε να μη χαθεί ότι με κόπο κατακτήθηκε στην (εν πολλοίς απρόσμενη) υπέρβαση του Αυγούστου. Ο FTSE 25 έχασε τις 2.200 μονάδες κλείνοντας στις 2.184,70 μονάδες με πτώση 0,88%, ενώ ο Mid Cap είχε ανθεκτική εικόνα υποχωρώντας μόλις 0,04% στις 1.506,74 μονάδες.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον Large Cap, πτώση άνω του 2% είχε ο ΟΠΑΠ, ενώ πλέον του 1% υποχώρησαν οι ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Lamda Development και Ελλάκτωρ. Ήπια θετικά σε όλο τον FTSE 25 έκλεισαν μόνο οι Viohalco, ΑΔΜΗΕ και ΟΛΠ, ενδεικτικό της εικόνας που επικράτησε. Στον Mid Cap με κέρδη έκλεισαν οι Intrakat, Quest Συμμετοχών, Τεχνική Ολυμπιακή, ΕΥΑΘ, Intracom Holdings, Ικτίνος και Κρι Κρι, ενώ υποχώρησαν οι AVAX, Έλτον, Πλαίσιο, Παπουτσάνης, ΟΛΘ και Fourlis.
Πτώση χωρίς τζίρο
H αξία συναλλαγών ήταν πολύ περιορισμένη και διαμορφώθηκε μόλις στα 38,81 εκατ. ευρώ, με τα 4,45 εκατ. ευρώ, ήτοι το 11,65% του συνόλου να είναι πακέτα. Σημειώνεται ότι άλλαξε χέρια το 8,9% των μετοχών της Quality & Reliability, μέσω τριών πακέτων 2,4 εκατ. μετοχών που διακινήθηκαν στην τιμή των 0,2340 ευρώ ανά μετοχή, και ήταν συνολικής αξίας 565 χιλ. ευρώ.
Στην ευρύτερη αγορά θετικά κινήθηκαν τίτλοι όπως Μπήτρος, Ιντεάλ, ΑΝΕΚ, Ίλυδα, Δομική Κρήτης, CPI, Αλουμύλ, Πλαστικά Κρήτης, ΑΒΕ, Κορδέλλου και Intralot, ενώ υποχώρησαν οι SATO, Moda Bagno, Lavipharm, Ίντεργουντ, Κεπενού, Βιοκαρπέτ, Ακρίτας, ΣΙΔΜΑ, Κέκροπας, Ιντερτέκ, Παΐρης και Γενική Εμπορίου. Στο σύνολο της αγοράς, 38 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 83 που υποχώρησαν.